Dvoboj Hrvata za vrh Europe: Bošković pobijedio Pavića i priznao - "Zaslužio sam!"

MIHO BOŠKOVIĆ službeno je najbolji vaterpolist Europe. Tako je odlučila LEN, europska federacija vodenih sportova. Bošković je osvojio 36,7% glasova, a na drugom mjestu se našao još jedan hrvatski reprezentativac Josip Pavić s 25% glasova.

Boškoviću je ovo drugi put, nakon 2007. da je izabran za najboljeg vaterpolista Europe, a izboru je svakako pridonijela činjenica da je Hrvatska osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Bošković i Pavić su zajedno osvojili gotovo 62% glasova, a iza sebe su ostavili talijanskog reprezentativca Stefana Tempestia i Aleksandra Ivovića iz Crne Gore.

Iskreno, zaslužio sam je

"Imao sam još dvije nominacije, čini mi se 2010. godine nakon Europskog prvenstva. Mislim da ne moram niti reći da sam prezadovoljan . Iskreno, smatram da sam je i zaslužio, ali isto tako moram reći i da ju je dobio moj kolega Pavić ili netko treći iz naše reprezentacije, bilo bi jednako zasluženo", kaže Bošković.

Obzirom da su Barakude uvjerljivo stigle do olimpijskog zlata bilo je i očekivano da će se 'borba' za prestižni trofej voditi između dvojice hrvatskih reprezentativaca.

"Znao sam da će biti borba između nas dvojice, mislim ajmo reći borba. Mislim da su te nagrade poslije ovakvih uspjeha prilično nezahvalne i teško je procijeniti tko je najviše doprinio. Naravno, ja sam prezadovoljan da to je opet i da sam na neki način pokazao da sam sve ove godine ostao u vrhu onako kako sam bio 2006. i 2007. godine", istaknuo je Bošković.

Bošković je prvu nagradu za najboljeg vaterpolista Europe osvojio 2007. godine nakon zlata na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu, da bi i druga nagrada stigla nakon zlata, ali olimpijskog u Londonu.

S nepunih 29 godina na leđima, Miho ima motiva u budućnosti stići i do svojevrsnog 'hat-tricka'.

"Teško je prognozirati hoće li biti i kada će biti, to ovisi o mnogo faktora, najviše o uspjehu momčadi. Na neki način, taj kolektiv, a ja sam imao sreću da sam zadnjih godina igrao u vrhunskim momčadima, uvijek izbaci nekoga i to sam često bio ja. Iako, to je, opet kažem, dosta nezahvalno jer za jedan uspjeh bi nagrade trebale biti podjednake i trebali bi ih dobivati svi, i oni koji su istureniji prema naprijed, kao što sam ja, što se tiče napadačkog dijela i netko tko igra beka ili recimo golman. Ponavljam, presretan sam i prezadovoljan sam i mislim da je na neki način ovo uspjeh svih nas", poručuje Bošković.

Iz Saveza su okrenuli priču

Nakon Olimpijskih igara najavio je da će uzeti jednogodišnji odmor od reprezentacije. To se nije svidjelo ljudima u Stručnom savjetu HVS-a, koji su njemu i Damiru Buriću javno poručili da se 'moraju odazvati izborniku Ivici Tucku ili se na njih više neće računati'.

"To je jedna tema, moram priznati dosta ružna. Mislim da sam na neki način postigao normalan dogovor s članovima Saveza, a oni su na kraju okrenuli priču. To je moja strana priče, opet kažem, to ne bih volio razvlačiti, ali mislim da ovi neki ultimatumi, koje su oni napravili nakon toga, mogu biti samo kontraproduktivni. Što se mene tiču i jesu. A znamo da je Ratko Rudić kada je Hinić 2011. godine procijenio da mu treba odmor, Hiniću rekao da poslije toga neće igrati na Olimpijskim igrama i da ga se odrekao, a sada, da ga nije bilo, teško da bi došli do ovog uspjeha. Ali to je njihova stvar, moje je da igram i odlučujem za sebe i da se trudim da što dulje trajem u ovoj kvaliteti koju imam", naglasio je Bošković.

Ipak, naknadno je izbornik Tucak malo 'smirio tenzije' najavivši da se ne misli odreći Boškovića i Burića te iskazao nadu da će njih dvojica ostati na raspolaganju reprezentaciji. Sve to ipak, nije umirilo ljutitog Boškovića.

"Nemam komentara", kratak je bio hrvatski reprezentativac.

Bošković se do daljnjeg planira u potpunosti posvetiti klupskim obvezama u Jugu, kojeg u subotu očekuje veliki derbi na Kantridi s riječkim Primorjem. Obje su momčadi do sada neporažene u Jadranskoj ligi.

"To je pravi derbi. Za mene je to prvi derbi između Juga i jakog Primorja. Ja sam dvije godine bio u Mađarskoj. Nažalost je ovaj cijeli naš vaterpolo spao na dva kluba i što se tiče i naše hrvatske i Jadranske lige, nadam se da će se u sljedećim godinama kvaliteta decentralizirati i da će biti još klubova. Eto, mi imamo tu utakmicu u Rijeci, imamo odličnu momčad, vrhunskog protivnika s druge strane koji igra na domaćem terenu i sigurno je da će kombinacija te dvije utakmice iz Rijeke i Dubrovnika odlučiti o poziciji broj jedan", zaključuje Bošković.

Pročitajte više