Ekskluzivno donosimo nastavak priče: Kako se prodaju igrači u Hrvatskoj

PONOVIT ćemo da smo odlučili istaknuti, u moru sličnih, ponajprije jer govori ponešto o načinu poslovanja s igračima i uvjetima tržišta. Otkriva i neke druge detalje koji nadilaze vrijednost Anasa Sharbinija. Istina, on u Real Madridu prema preporuci svog nekadašnjeg trenera Krasimira Balakova nije završio isključivo jer za to nije dovoljno kvalitetan, no ova priča, potrebno je podsjetiti s obzirom na komentare koje smo primili, nije priča o Anasu Sharbiniju. Ovo je priča o onome kroz što je prošao, kao i mnogi drugi.

>>> PRVI DIO: EKSKLUZIVNO - ŠOKANTNA ISTINA: KAKO PROPADAJU HRVATSKI TALENTI U REŽIJI MAMIĆA, JEŽIĆA, SANDERA i HRVATSKIH TRENERA

Možete li zamisliti kakva je muka uhvatila Zdravka Mamića kada je na ljeto 2009. godine pregovarao o kupnji igrača u kojega je već uložio sredstva koja nikada nije i vjerojatno neće oploditi? Prije nego što će pokušati dovesti Anasa u Maksimir, otac i posrednik Jamal Sharbini već ga je dva puta preveslao. Osim nevažećeg ugovora o ulaganju u njegovu djecu, još prije dogovoren je i transfer Ahmada u Dinamo. Dresovi su bili u printu, ali Sharbiniji su u posljednji čas pobjegli iz Zagreba. Nasamarili su Mamića. I ne samo to; Mamić je znao za što je Jamal sve spreman kada se upustio u utrku za, tada, vrućom robom - nogama njegovog mlađeg sina.

Kad Mamić obuče šamiju

"Želim Anasa u Dinamu, ali ne želim Jamala", ponavljao je Zdravko Mamić Anasovom zastupniku Ugarkoviću.

Anas je želio samo u Dinamo. To je svega sat vremena do Grobnika, mogao bi kući kad poželi.

"Nikada ne bih išao u Hajduk", ponavljao je mali.

S druge strane, Ugarković i Jamal znali su da ga u Dinamu više neće moći kontrolirati. Tamo ga preuzima Zdravko Mamić. 

"Jamal je gramziv, prodaje svoju djecu. On je najpokvareniji čovjek na svijetu", uporan je Mamić.


"Evo ugovor, moj i Anasov, ja garantiram", odgovara Sanjin.

Na kraju, Mamić je ipak popustio. Učinio je to u svom stilu.

U domu na Tuškancu čeka Ugarkovića, Anasa i omraženog Jamala. Otvara im vrata sa šamijom (arapskom maramom) oko glave. Izvodi performans, grli i ljubi Jamala.

"Znam kako je to biti glava obitelji, to je odgovoran i zahtijevan posao."

Pogledali su se. Obojica su znali da glava obitelji uvijek drži i kasu. Načelno su se dogovorili oko Anasove godišnje "gaže" u Dinamu, prihvati li Rijeka odštetni prijedlog. Sve to Mamić radi pod pritiskom - ne želi u momčadi imati dva problema. Najradije bi pričekao da proda Sammira, ali na pregovorima nevoljko nudi Anasu godišnju plaću. Nešto se, međutim, pitalo i Rijeku, no ona nije imala moći za odgovor. Pregovori klubova indirektno idu također preko Ugarkovića.

Dok klub gladuje, predsjednik sluša naredbe u restoranima opatijske rivijere

Tadašnji direktor Mario Rubeša, kao ni predsjednik Vanja Frančišković nemaju snagu reći - to je ta cijena. Još nedavno Anasa su mogli prodati za sedam milijuna, a sada ga Mamiću trebaju pustiti za dva. Ni Armada ne bi bila presretna. Sanjina čak naziva i tajnik navijača Denis Povh i moli ga da stopira transfer.

Predsjednik Frančišković nije stvarni gazda kluba, on čeka naređenje. I stalno koči, odugovlači. Pokušava isprovocirati i ucjenu, pa na relaciji s Dinamom umjesto para, frcaju iskre. Riječki HDZ-ovac ne zna kako će reagirati Ježić, intimus tadašnjeg premijera koji se svojevremeno nije libio upetljati ni u transfer Ante Rukavina iz Šibenika. Bilo bi "prirodno" i da Sharbiniji odu prema jugu. Dok s Dinamom pregovara preko nišana, Frančišković u isto vrijeme po opatijskim restoranima često ruča s Hajdukovim ljudima i dogovara transfer. U isto vrijeme igrači Rijeke ne primaju plaću i čekaju da klub proda ono najvrjednije što ima.


Priča se dozlaboga oteže, a Anas kreće zaobilaznicom. Viđen je kako ulazi u zagrebački ured Nikkyja Vuksana, menadžerčića dovoljno popeglanog da preuzme Mamićevu agenciju, u kojoj je nekad bio i sam Anas Sharbini. Ugarković čvrsto donosi odluku da će nakon Anasovog transfera raskinuti ugovor s njim. Iza leđa mu radi Rijeka, Jamal, a sada i Anas.

Ipak, odlučuje završiti posao. S Mamićem dogovara susret u Zagrebu. S druge strane, Rijeka pristaje na odštetu, ali Rubeša zahtijeva da cifra ne izađe u novinama.

Mamić čeka Sanjina u svom domu u Zagrebu. Anas i Jamal ishod pregovora čekaju u Rijeci. Kada su dočekali pozitivne vijesti, Sanjin i Mamić u Sheratonu već traže salu za press konferenciju. Mamić želi čuti Anasa na mobitel, no slušalicu uzima Jamal.

"Tko je što dogovorio? Ne dam ti postotak, varalice!", Mamić viče i okuplja oko sebe cijelu svitu novinara koji su u Sheraton zapravo došli na okupljanje reprezentacije.

Sada uživo mogu gledati kako se pregovara na hrvatski način. Nije izgledalo odviše elegantno.

"Jamal je perverzan, prodaje svoju djecu. Tri puta me prevario, neću s njim raditi. Odustali smo od Anasa. Zamislite, njegov otac traži postotak za sebe. Moj sin Mario lijepo mi je govorio, s takvima ne treba ići u posao."


"Ljubavi, tebi svaka čast", kaže Sanjinu.

"Nismo se dogovorili. Žao mi je, ali ja odustajem."

Ogledalo kluba: Predsjednik bez košulje i teturavi krupni dioničar

Sanjin i dalje sjedi u Sheratonu, otići će s reprezentacijom na brejk do Minska. Zvoni mobitel. S druge strane je Jurica Rakić, liječnik Hajduka i Bilićeve reprezentacije.

"Naš predsjednik Svaguša razgovarao bi s tobom. Možeš li ga pričekati?"

Sanjin pristaje. Nije siguran kako Svaguša izgleda. Na recepciji susreće lika bez košulje, golog do pasa. Pruža mu ruku, no Sanjin misli da je riječ o šali. Vjerojatno neki torcidaš. Kada mu hotelska domaćica donosi košulju s peglanja, Sanjin shvaća da je to uistinu Svaguša. Oblači košulju dok se ponovo upoznaju.

"Je li ovo s Dinamom propalo? Ima li šanse da završimo s Hajdukom", pita Svaguša.

"Možemo završiti ako uzmeš oba brata. Anasu plaća 400 tisuća eura godišnje, Ahmadu 300 tisuća eura. Rijeci oko dva milijuna i 300 tisuća, za obojicu. To je temelj."

Pričaju pred svima.

Potom se povlače na kat hotela, u zaklon. Dogovorili su se za 15 minuta. Sanjin se spušta u predvorje. Dolje je Zoki Mamić, s njim za stolom Robi Kovač. Sjeda na kavu, sa Zokijem je ipak prijatelj.


"Riješio si s Hajdukom?"

Sanjin objašnjava da su preostale finese. I Rijeka.

"Ako što zapne, pa ti se opet javi", Zoki prijatelju daje do znanja da se Dinamo može aktivirati.

"Hajduk želi oba brata, vjerojatno će dolje", zaključuje Ugarković, koji s Ahmadom nema papirnati ugovor. No, zna kako otac razmišlja.

Odlazi u Minsk na utakmicu, finese s Hajdukom dovršit će kroz par dana.

Jedan propušten poziv, dok je mobitel bio na punjaču u sobi, pokazat će se važnim.

Grobnički špijun

U gluho doba noći, na Grobniku se Jamal Sharbini sastaje s Joškom Svagušom i Hajdukovim direktorom Ivicom Šurjakom. Za sobom, svaki pod jednu ruku, vuku Jaku Andabaka. Krupni Hajdukov dioničar bit će prisutan pregovorima, makar samo fizički. Obilaze grobničke oštarije, većina je zatvorena. Kucaju ljudima na vrata, traže stol. Netko je javio i lokalnim novinarima, no nisu ih pronašli.

Jamal je više puta zvao Ugarkovića u Minks. Nije ga dobio. Samo on zna što je dogovorio s Hajdukovim ljudima. Brinuo se da Zdravko Mamić u tih nekoliko dana prvenstvene stanke ne obrlati Ugarkovića, no sastanak na Grobniku, čini se, inicirao je Hajduk. Željko Kerum tek je stigao na vlast, želio je braću odmah.


Ugarković se vratio iz Minska, u Zagrebu ga čeka odvjetnica. Kreću za Split. Iz Rijeke u isto vrijeme, kreću Ahmad, Anas, Jamal i jedan njegov prijatelj. Naći će se na pumpi na autocesti. Razgovaraju, ali ne previše detaljno. Sanjin predlaže da dečki odu u hotel. Ne vjeruje da će se posao riješiti za jedan dan.

U isto vrijeme, na Poljudu vlada panika. Ugarković i Sharbiniji, u dva automobila, upadaju u zastoj kod Klisa. Kasne, a telefoni počinju bjesomučno zvoniti. Hajdukov operativac Krešo Mikulandra je u panici.

"Novinari čekaju, gdje ste?"

I nama je bilo jasno s kim Mikulandra razgovara.

Kada su uparkirali pod Poljud, dva Mercedesa zaskaču kamere.

"Ovo je sad već čudno", govori Ugarković odvjetnici.

Iznad glave su mu upitnici.

U klubu ih dočekuju Joško Svaguša i Ivica Šurjak. Ugarković shvaća da to nije ambijent za pregovore. Svaguša, doduše, vadi ugovore. Vadi i dresove, osobno ih krene navlačiti braći.

"Idemo na slikanje."

"Kakvo slikanje, ovo na papiru nismo dogovorili."

Već letimičan pogled na ugovor otkriva da u njemu ništa ne štima. 

"Ovo je neki drugi ugovor. Idemo ovo dovesti u red, dečki neka odu u hotel, moglo bi potrajati par sati", Ugarković će smireno.


Svaguša se ne može kontrolirati.

"Ajmo na presicu, kasnije ćemo to. Vani je 50 novinara!"

Gdje su nestali postoci s ugovora?

Ugovor koji je Svaguša nudio bio je štetan po Anasa Sharbinija. Umjesto dogovorenih 400 tisuća eura godišnje plaće, pisalo je 360 tisuća. Smanjeni su i postoci kod odlaska iz Hajduka, a što je posebno zanimljivo, navodno nisu štimali ni neki menadžerski postoci. Odnosno, imena.

Ugarkovićeva pravnica spominje i bankovne garancije, jer svi znaju da Hajduk zapravo niti ne može ispuniti cifre iz ugovora.

"Mi odlazimo", Ugarković motira svojoj pratnji.

Nije problem u 50-ak tisuća eura, problem je u tome gdje su nestali iz šeratonskog ugovora. Možda one noći na Grobniku.

Ugarković kreće prema vratima, za njim se diže i Ahmad.

"Smiri se, nemoj mi ovo upropastiti. Anasu je propao Dinamo, ako mu i ovo propadne pobjeći će i opet isčupati bateriju, tko će ga onda naći", viče Jamal na terasi pred klubom.

Novinari čuju viku i lupanje vrata.

"Tu nešto ne štima."

Jamal navija da mu sinu smanje godišnju plaću?!

Ugarković je s odvjetnicom odjurio s Poljuda. Zaustavljaju ih presretači, mobitel zvoni.


"Vrati se, dat ću ti 50 tisuća eura."

Tihi glas Željka Keruma. Zove Ugarkovića dok je press konferencija već u tijeku.

"Vratit se, dat ću ti sto."

"Ma nije u tome stvar. Sretno vam s braćom."

Hajduk se ubrzo našao u ulozi Rijeke. Anas je problematičan, u kockarskim dugovima, bez vozačke. Posuđuje novac. Miljama je daleko od reprezentacije. Hajduk nije znao kako od dva milijuna napraviti dvadeset.

Priča kreće ispočetka. Hajduk je prodao Anasa u Saudijsku Arabiju, a zaradio nije nitko. Anas danas s ocem, umjesto u Madridu, sjedi u Jeddahu. Jamal mu je pronašao i jednog mladog riječkog trenera da ga motri kad njega nema. Anas se ne može ni registrirati, jer je klub pod suspenzijom zbog nekakvog prijašnjeg duga. No, ne sumnjamo da će naći rješenje jer se i predsjednik kluba igrom slučaja zove Jamal.

Ugarković je sve papire poslao Arbitraži HNS-a. U njegovoj borbi da naplati 140 tisuća eura potraživanja, trebali bi svjedočiti Željko Kerum, Joško Svaguša, Zdravko Mamić.

Možda i otkriti je li bilo fiktivnih menadžera na ugovoru koji je Anas potpisao s Hajdukom, a upravo od takvih se postotaka često stvaraju crni fondovi u klubovima. Ponešto je o tome nedavno, sad već bivšem predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu natuknuo Željko Širić.

Pročitajte više