Enrique gradi novu Barcelonu: Ovo su prvi potezi koje mora napraviti

Foto: Screenshot; Barcelona

ANDONI ZUBIZARRETA predložio, upravni odbor odobrio - Luis Enrique novi je trener Barcelone. Vijest i nije neko iznenađenje jer su sve informacije posljednjih tjedana upućivale kako će se bivši igrač Sportinga, Reala i Barcelone vratiti na Camp Nou.

Bivši trener Barce, Gerardo Martino, znao je da on neće biti taj koji će odvesti ekipu na pripreme za novu sezonu, a prva neslužbena potvrda stigla je kada su španjolski mediji objavili vijest da su se sportski direktor Barce Zubizarreta i tadašnji trener Celte Luis Enrique našli na ne baš tako tajnom sastanku. Nedugo zatim, Celta je ostala bez trenera jer je Enrique podnio ostavku, a nakon što je Barcelona ostala bez naslova prvaka Španjolske, Martino je prepustio svoje mjesto 44-godišnjem Enriqueu, koji je potpisao na dvije godine.

Debakl u Romi: Neshvaćeni genijalac, neznalica ili nešto treće?

Enrique je trenersku karijeru započeo 2008. godine, kada je od još jednog trenerskog početnika, Pepa Guardiole, preuzeo Barcelonu B. I dok je Guardiola stvorio moćno čudovište koje je godinama haralo Europom, Enrique je marljivo učio i skupljao iskustvo sve do 2011. godine i poziva iz Italije. Početkom lipnja 2011., Roma je objavila da je za novog trenera imenovala Enriquea, koji je ubrzo požalio što je tamo došao. Roma je pod njegovim vodstvom ispala iz Europe, i to ih je izbacio Slovan, Rimljani su doživjeli potop u talijanskom prvenstvu, a Enrique se na kraju uspio zamjeriti navijačima, ali i kapetanu Francescu Tottiju, kojeg je znao držati na klupi. Na kraju sezone, Enrique je odlučio uzeti kratku pauzu od nogometa, da bi se u lipnju 2013. vratio u Španjolsku kako bi preuzeo Celtu.

Enrique je ovu sezonu kao trener Celte završio na 9. mjestu s omjerom 14 pobjeda, sedam remija i 17 poraza te gol razlikom 49:54.


Tiki-taka 3.0

Brojni stručnjaci i analitičari tvrde kako je Barcelona dobila idealnog nasljednika Pepa Guardiole. Inače, Enrique je nakon debakla u Romi bio jedan od izglednih kandidata za novog trenera Barcelone, ali uprava se nakon odlaska Pepa odlučila za Tita Vilanovu. Enrique je u Celti, ali i Romi forsirao sustav 4-3-3 i 4-3-1-2. Možda tu leži razlog zašto mu karijera u Romi nije išla tako dobro, jer je Enrique zahtijevao od svojih igrača presing i posjed lopte kakvog danas igra samo Bayern, što s tadašnjim igračima Rome možda i nije uspio napraviti.

Enrique će tu filozofiju o visokom presingu i igri s bezbroj dodavanja sigurno njegovati i u Barceloni. Uostalom, to potvrđuje i podatak da je Roma pod Enriqueom imala u prosjeku 58 posto loptu u svom posjedu, što je nakon Milana i Juventusa bio treći postotak u ligi. Ipak, Romini navijači i igrači nisu imali strpljenja i nisu htjeli postati talijanska Barcelona pa je Enrique morao napustiti Rim.

Učvrstiti obranu, vratiti Messija u život, stvoriti nove igrače koji bi trebali predstavljati budućnost kluba

Brižni španjolski mediji sastavili su popis stvari koje Enrique pod hitno mora popraviti. Mnogi ga vide kao velikog reformatora, spasitelja, trenera koji će podignuti Barcelonu iz pepela. Uostalom, uprava Barce u prvoj fazi obnove dovela je mladog trenera, dala Messiju godišnju plaću u visini od 20 milijuna eura, a potvrdila je i prve transfere za iduću sezonu. Novi nasljednik Victora Valdesa je Marc-Andre Ter Stegena, dok veteran Pinto nije dobio novi ugovor. S posudba su vraćeni Rafa Alcantara i Gerard Deulofeu iz Evertona, a Marca tvrdi kako će Enrique učvrstiti Barcinu propusnu obranu s Davidom Luizom, koji navodno samo čeka njegov poziv.

U drugoj fazi, Enrique mora definirati sudbinu trojice igrača za koje Španjolci tvrde da su na izlaznim vratima kluba. Riječ je o Cescu Fabregasu, Danielu Alvesu i Javieru Mascheranu. Ipak primarni zadatak novom treneru Barcelone mora biti Messi, kojem su navijači nakon posljednje utakmice u prvenstvu zviždali. Argentinac bi, svakako, trebao imati na umu da s Enriqueom nema šale, jer je riječ o treneru koji se usudio velikog Tottija držati na klupi. U slučaju da se Barci vrati stari Messi, da Neymar u svojoj drugoj sezoni u Europi pokaže zašto mu se tepa da je Peleov nasljednik, te da Enrique učvrsti obranu i pomladi momčad, Barcelona bi ponovno mogla voditi glavnu riječ u Španjolskoj, ali i Europi.

Pratite nas na Facebooku:

 

Pročitajte više