Fadil Vokri za AA: Ne trgujemo sa Srbijom na štetu nogometa u BiH!

Foto: Guliver Image/Getty images

"NISMO još dobili zahtjev za odigravanje prijateljske utakmice Republika Srpska - Srbija u kolovozu u Banjoj Luci", rekao je za agenciju Anadolija (AA) Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH.
 
>>> Srbija ostaje bez Kosova, ali prelazi Drinu: Karadžić od Fife traži da domaću utakmicu igra u Banja Luci
 
"Ne trgujemo sa Srbijom na štetu nogometa u Bosni i Hercegovini, izjavio je za agenciju Anadolija predsjednik FS Kosova Fadil Vokri. Pojedini mediji u Srbiji jučer su tvrdili da bi Kosovo uskoro moglo dobiti zeleno svjetlo za odigravanje međunarodnih prijateljskih utakmica, a da bi Srbiji za protuuslugu Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) dozvolila da odigra prijateljsku utakmicu u kolovozu ove godine u Banjoj Luci (BiH). 
 
Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije jučer je od Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e zatražio usmenu suglasnost za nastup Srbije protiv selekcije Republike Srpske u BiH, te kazao da očekuje skori odgovor.
 
"To nije naš problem. Srbija može igrati na teritoriju suverene države Bosne i Hercegovine samo uz suglasnost F/NS BiH. FIFA nema nikakve veze sa tim, to jeste ne može odlučivati o utakmici dok iz Beograda suglasnost ne isposluju u Sarajevu“, rekao je Vokri za agenciju Anadolija, naglasivši:

"Do sada nismo imali nikakvih kontakata sa FSS-om, tako da je i iz toga jasno da ne trgujemo sa njima, odnosno ne podrivamo situaciju u nogometu BiH. Sve što pokušavamo u razgovorima sa Blatterom je da nas FIFA napokon prizna kao svog punopravnog člana. Žalosno je da se to još nije dogodilo, a suverenu državu Kosovo priznalo je 100 zemalja svijeta“.

Vokri je potom još jednom demantirao pojedine navode iz Beograda o „razmjeni nogometnih teritorija na Balkanu“.   

"Dakle, nema trgovine Kosovo za Republiku Srpsku. Iako to možda netko želi, mi takvu priču ne prihvaćamo. Eto im Sarajeva, glavnog grada države BiH, i neka u tamošnjem savezu odluče hoće li dozvoliti Srbiji da igra u Banjoj Luci“, tvrdio je Vokri.

Utakmicu Hrvatske u Mostaru zabranila je FIFA, a ne N/FS BiH
 
I Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH kaže kako nema govora o nikakvim nagodbama na štetu nogometa u njegovoj zemlji.    

"U brojnim medijima pročitao sam izjavu Karadžića da će u tražiti odigravanje prijateljske utakmice sa selekcijom Republike Srpske. Do sada u N/FS BiH nije stigao zahtjev iz Beograda. Postoji Pravilnik o odigravanju međunarodnih utakmica, gdje prvo moraju uputiti zahtjeve, onaj tko želi igrati na teritoriju BiH, ali i njegov domaćin iz naše zemlje. Osim toga, trebaju detaljno prezentirati plan organizacije utakmice, pa će tek tada Izvršni odbor N/FS BiH odlučiti hoće li dati suglasnost za odigravanje susreta“, pričao je Ljubojević.

Istakao je da se sličan slučaj desio prije nekoliko dana kada je reprezentacija Hrvatske htjela odigrati prijateljski susret sa Zrinjskim u Mostaru.

"Utakmica nije odigrana 1. juna, jer suglasnost za održavanje ovog sportskog događaja nije dobivena od UEFA-e. N/FS BiH dao je odobrenje. Međutim, nakon što nacionalni savez odobri igranje meča, to moraju potvrditi UEFA ili FIFA, zavisno od koga ste tražili da igrate u drugoj državi. Konkretno, ako N/FS BiH i odobri igranje utakmice Republika Srpska – Srbije, ne mora značiti da će je i biti. Potvrdu odigravanja susreta morala bi dati FIFA i UEFA“, kaže Ljubojević za agenciju Anadolija.
 
Savez Republike Srpske: I mi smo dio BiH, ali želimo status kao reprezentacija Katalonije
 
I u Fudbalskom savezu Republike Srpske (FSRS) energično su demantirali da bi odigravanje prijateljske utakmice selekcije manjeg bh. entiteta sa reprezentacijom Srbije značilo "trgovinu fudbalskim teritorijem na Balkanu".

"Ono što su pojedini pisali da bi tobože naš meč sa Srbijom  bio usluga FIFA-e Fudbalskom savezu Srbije, kako bi seniorska selekcija Kosova uskoro mogla igrati međunarodne utakmice, nema veze sa pameću. To nije točno! Na koncu Republika Srpska i Kosovo ne mogu se nikako usporediti", rekao je Rodoljub Petković, glavni tanik FSRS.

"Situacija je jasna kao dan. FSRS je dio međunarodno priznatog Fudbalskog saveza BiH, člana FIFA i UEFA. Naši klubovi, za razliku od kosovskih, imaju pravo nastupa na međunarodnoj sceni, odnosno svim takmičenjima i van granica svoje zemlje. Imamo reprezentaciju koja igra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a Kosovo je nema“, istakao je Petković, a na pitanje na koju reprezentaciju misli, odgovorio je:

"Kako koju? Reprezentaciju Bosne i Hercegovine! I FSRS je sastavni dio N/FS BiH. Sa našim partnerima iz Federacije trudimo se dati puni doprinos kako bi se reprezentacija BiH našla na narednom Mundijalu. Za BiH igraju i Srbi. To je i naša reprezentacija. I mi se radujemo uspjesima selekcije BiH".

Mile Kovačević, predsjednik FSRS i Petković jučer su na poziv čelnika FS Srbije prisustvovali koktelu sa Blatterom.

"Ideja o odigravanju prijateljske utakmice RS - Srbija potekla je od funkcionera FS Srbije. Tomislav Karadžić je usmenim putem suglasnost za odigravanje utakmice zatražio i od Blattera. Odgovor očekujemo uskoro. Međutim, svima treba biti jasno da ništa nećemo raditi bez suglasnosti našeg matičnog saveza u Sarajevu. I ranije smo dobivali suglasnost iz N/FS BiH, ali nam FIFA nije dala da igramo, jer su govorili da FSRS nije međunarodno priznati savez", pričao je Petković, naglasivši:

"Ama ljudi, ne tražimo nikakvo međunarodno priznanje kao što to čini FS Kosova. Ostajemo dio FS BiH. Želimo samo da, kao selekcije Katalonije ili Baskije, barem jednom godišnje igramo prijateljske utakmice". 

"Utakmica u kolovozu se ne bi igrala isti dan kada i Bosna i Hercegovina – SAD u Sarajevu. Zakazali bi je dan ranije ili kasnije. Naravno, u tim RS ne bi bili pozivani igrači koji će igrati za BiH protiv Amerikanaca. Prvo trebamo formirati stručni stožer, a u selekciju bi zvali igrače rođene na teritoriju RS, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Na primjer, Kovačević i ja razmišljali smo da pozovemo i Marka Marina da odigra jedan od mečeva i za RS", govorio je Petković.

Pročitajte više