Fantastični Đoković obranio wimbledonski naslov: U ludom finalu pobijedio Federera

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOVAK ĐOKOVIĆ obranio je naslov pobjednika Wimbledona. U reprizi prošlogodišnjeg finala pobijedio je Rogera Federera sa 7:6, 6:7, 6:4, 6:3.

Đokovićev hat-trick u Wimbledonu: "Za ovo radim cijeli život"

Federer je bolje otvorio finalni meč, te je u šestom gemu izborio tri vezane break-lopte i odmah iskoristio prvu. Bio je na korak od osvajanja prvog seta, ali se Đoković odmah vratio i izborio tie-break u kojem je pomeo Švicarca sa 7:1.
 

 
Ludnica u drugom setu, Federer izjednačio nakon sedam spašenih set-lopti
 
U drugom setu nije bilo prilika za break u prvih devet gemova. Federer je više prijetio, no kod 5:4 je Đoković stigao do set-lopte, ali je pogriješio. Jedanaesti gem trajao je osam minute, Federer je imao break-loptu, ali se Đoković izvukao i odveo set u tie-break. A tamo je viđena prava ludnica.
 
Federer je poveo mini-breakom, Đoković okrenuo na 2:1, Federer se vratio do 2:3, ali nakon toga je srpski tenisač vezao četiri poena i stigao do tri vezane set-lopte. Međutim, Švicarac je spasio sve tri, a zatim i četvrtu. Potom je Federer stigao do svoje prve set-lopte koju je Đoković spasio odličnim servisom. Srpski tenisač izborio je i petu set-loptu, no ni tu nije imao sreće jer je Federer odigrao fantastičan forhend. Ni šesta set-lopta za Đokovića nije bila sretna, ali zato je druga bila sretna za Federera, koji je izjednačio na 1:1 u setovima.
 

 
Meč odlučen na početku trećeg seta
 
Odmah na startu trećeg seta Federer je najprije spasio dvije break-lopte, a potom i propustio jednu. U trećem gemu Đoković je napravio break, kojeg je, nakon što je meč prekinut zbog kiše i nastavljen pod krovom, bez problema sačuvao.
 

 
U četvrtom setu Federer, osvajač 17 Grand Slam naslova, pao je, te je Đoković s dva breaka izborio 20. pobjedu u 40. okršaju protiv Švicarca.
 
Đokoviću je ovo treći wimbledonski naslov, dok je legendarni Švicarac ostao na sedam titula. 
 

Pročitajte više