Fantastični Đoković osvojio US Open! Preko Federera stigao do 10. Grand Slam titule

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOVAK ĐOKOVIĆ osvojio je US Open pobjedom 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 protiv Rogera Federera. 

Đokoviću je ovo treća Grand Slam titula ove sezone, osvojio je sve najveće turnire osim Roland Garrosa gdje ga je iznenadio Švicarac Stanislas Wawrinka.

Do titule je stigao uvjerljivom igrom u završnici turnira gdje je najprije u polufinalu branitelju naslova Marinu Čiliću prepustio samo tri gema, a zatim je i u finalu slavio protiv Federera, koji ga je pobijedio na posljednjem turniru uoči US Opena.

Đoković je bolje otvorio meč, te je prvi stigao do breaka nakon što je ranije propustio pet prilika za break. Međutim, Federer je odmah vratio break, ali je Đoković iskoristio nekoliko pogrešaka Švicarca i ponovno mu uzeo servis. Nakon što je spasio break-loptu u osmom gemu srpski tenisač je uzeo prvi set.

 

Roger uz publiku do izjednačenja

U drugom setu nije bilo breaka do dvanaestog gema, iako je Federer propustio sedam break-lopti od čega su dvije bile set-lopte, kada je Švicarac uz veliku podršku publike pritisnuo Đokovićev servis i napadačkom igrom stigao do breaka za izjednačenje u setovima.

Federer je briljirao sve do osmog gema trećeg seta

Sa sjajnom igrom Federer je nastavio sve do osmog gema trećeg seta u kojem je propustio break-loptu. Taj poen prelomio je meč. Đoković je spasio servis, napravio break, poveo u setovima i poveo u četvrtom setu sa 5:2.

Izgledalo je tada da je meč gotov, ali se Federer uspio vratiti do 5:4 i 15-40. Međutim, najbolji svjetski tenisač se izvukao iz toga i vezao četiri poena za titulu.

Đokovićeva jubilarna deseta Grand Slam titula, Federer ostao na 18

Đoković je stigao do svog jubilarnog desetog Grand Slam naslova u 18. finalu na najvećim turnirima. Trijumfom protiv 34-godišnjeg Federera, 21. u 42. međusobnom okršaju, stigao je do svog drugog naslova u New Yorku. Prvi put je slavio prije četiri godine kada je u finalu pobijedio Španjolca Rafaela Nadala.

Federer, koji do finala nije izgubio niti jedan set, nije uspio uloviti svoj 18. Grand Slam naslov u 27. finalu. Ipak, odmah nakon poraza najavio je lov na titulu u New Yorku i sljedeće godine...

 

 

Pročitajte više