Filho razljutio Tatu: Kako je Sammir od reprezentativca postao prognanik

Foto: Guliver Images/Getty Images

"SAMMIR je Space Shuttle za sve hrvatske reprezentativce osim Luke Modrića!", urlikao je Zdravko Mamić u studenom 2011. godine, ali Filho, kako mu je Mamić često znao tepati, nije uvjerio Bilića te je ostao bez pozivnice. To je, očekivano, razljutilo Mamića.

"Slavena Bilića i cijeli stručni stožer može biti sram zbog slučaja Sammir. Umjesto da se poklone velikom sportašu i čovjeku, izbornik i njegov stožer su pobornici rasizma. Da, Biliću neka te bude stid, rasistu jedan. Tko ti je dopustio da još jednom upropastiš reprezentaciju", vrištao je Mamić, koji je na silu htio ugurati Sammira u reprezentaciju. To mu je, doduše, uspjelo tek kasnije kada je Štimac postao izbornik. 

> Mamić: Sammir više nikada neće zaigrati za prvu momčad Dinama!

Houston, imamo problem...

Dvije godine kasnije, Dinamo više ne računa na Sammira, igrača koji je pod Igorom Štimcem obukao dres hrvatske reprezentacije. Sammir je u rujnu prošle godine dobio poziv, iako se na prste jedne ruke mogu nabrojati utakmice u kojima je briljirao. Ipak, Štimac ga je tada branio riječima:

"Imao je probleme s režimom života, ali imamo uvid u neke promjene po tom pitanju proteklih mjeseci. Želimo da mu ovo bude impuls, fantastičan motiv za nastavak kako na reprezentativnom i klupskom planu. Hoće li uspjeti se nametnuti s obzirom na konkurenciju, to je sada na njemu".


Svakako morate imati na umu da se taj "problem s režimom života" odnosio na brojke koje su varirale od 2.5 do 0.76, odnosno ovisno o tome koliko bi Sammir napuhao kada bi ga zagrebačka policija uhvatila nakon noćnog izlaska.

No nakon što je redoviti gost zagrebačkih klubova dobio poziv u nacionalnu selekciju, za što mnogi godinama mukotrpno rade i sanjaju, javio se i samouvjereni Zoran Mamić koji je čestitao stručnom stožeru Igora Štimca na hrabrosti koju Slaven Bilić nikada nije imao.

Kako bilo, Mamićev Space Shuttle debitirao je protiv Makedonije u Skopju, a igrao je i protiv Škotske na Maksimiru kada je Hrvatska izgubila 1:0. U međuvremenu, nakon kratkog predaha u lipnju, novopečeni hrvatski reprezentativac Sammir trebao je započeti s pripremama za novu sezonu, ali Krunoslavu Jurčiću, tadašnjem treneru Dinama, nije se svidjelo u kakvom je stanju dragulj Modrih stigao na pripreme. 

"Sammir mi je odsutan, nezadovoljan", govorio je Jurčić na pripremama u Sloveniji, gdje se Sammir ponašao kao da je na odmoru u nekom wellnessu.

Ubrzo zatim uslijedila je ozljeda koju je zaradio tijekom pripremne utakmice protiv Volina, a Dinamo ga je poslao na Hvar na rehabilitaciju. Tamo je Sammir fizikalnu terapiju zamijenio tehno partyjima, studenticama i alkoholom, a kasnije se sve to odrazilo na njegovu formu koja je već tada bila u slobodnom padu.


Dolaskom Zorana Mamića na klupu Dinama, Sammir je ponovno postao član udarne postave, ali Brazilac apsolutno ništa nije pokazao. I to je trajalo sve do 9. studenog kada je Dinamo šokirao javnost priopćenjem.

"Sammir više nikada neće zaigrati za prvu momčad Dinama. Slobodan je potražiti novi klub".

Brazilcu stoga neće biti ponuđen novi ugovor, a može se oprostiti i od 650 tisuća eura neto koliko je, navodno, zarađivao godišnje.

Maksimirski SF: Kako je Space Shuttle postao Al Capone? 

"Pao je kao Al Capone", misteriozno je u subotu navečer poručio Zdravko Mamić, koji je svojim zločestim sinovima Mandžukiću i Sammiru tamo 2011. godine posvetio onu klasičnu:

"Volim vas, galeb se topi u vodama, život u ljubavi, ljubav u suzama..."

I dok Mandžo trpa golove u Bayernu, osvaja Ligu prvaka s bavarskim divom, Sammir se okreće novim izazovima u karijeri. Brazilski Internacional navodno bi ga rado vidio u svojim redovima, a svima je poznato da Riječani u posljednje vrijeme s osmjehom na licu udomljavaju protjerane dinamovce. Sve u svemu, Mamići su najavili da će sljedeći tjedan otkriti kako je i zašto je Sammir preko noći od reprezentativca postao slobodan igrač.

Pročitajte više