Final Four Jadranske lige: Primorje jest domaćin, ali Jug je bliže pobjedi



FINAL 4 JVL u Rijeci otvorit će domaćin Primorje i Jug. Ovo će biti repriza utakmice od prije dva tjedna kada je završilo 9:9, što je Jugu donijelo prvu poziciju pred doigravanje u PH.

Jug u odličnom raspoloženju dočekuje ovu utakmicu, jer su nakon EP, i smjene trenera Fatovića bez poraza. Đuho, legenda kluba, te povratnik na klupu, dobro je posložio stvari, iako je najveći problem (bio) u glavama samih igrača, s obzirom da 2/3 ekipe čine vrhunski pojedinci. Jug praktički nema slabe pozicije u ekipi, iako bi još jedan bek dobro došao da se malo rastereti reprezentativca Bušlju. Macan je mlad i perspektivan, dok je Obradović sjajan igrač, ali na beku gubi puno snage, iako on može odigrati baš sve pozicije, a i u zadnje vrijeme igra u sjajnoj formi. Na golu je fenomenalni Vićan, koji podsjeća na najbolje dane, jer stvarno brani odlično. Centarske pozicije pokrivaju Dobud i Pavlović, koji su odličan centarski par, jedan od najboljih u Europi, iako Pavlović igra nešto slabije no što je to činio u Mladosti i Primorcu iz Kotora, sa kojim je postao i prvak Europe 2009., baš na ovom bazenu. Sa vanjskih i krilnih pozicija prije opasnost sa obje strane, prvenstveno od ljevaka Jokovića, koji je jedan od najboljih ljevaka svijeta, dok je sa druge strane kapetan crnogorske reprezntacije - Nikola Janović. Tu su još i Marković, Karač, Sutić, Vranješ, itd.

Primorje je pomalo umjetna tvorevina, jer je gotovo cijela momčad pokupovana u zadnje dvije godine, kada je na mjesto predsjednika došao Predrag Sloboda. On je usko povezan sa počasnim vlasnikom (donedavno i formalnim, dok nije prepustio dužnost sinu Simoneu) Pro Recca, Gabriele Volpiem. Još prošle sezone u klub dolaze braća Varga, te Xavi Garcia, baš kao i Paškvalin, te Jelača. Ove sezone je momčad nadopunjena Muslimom i Buljubašićem, koji su reprezentativci Hrvatske, te crnogorskim golmanom Radićem. Tu su i Franković, Barač, te Krapić, kao izdanci omladinske škole, samo generacijski potpuno nepovezani. Po imenima momčad koja bi sa Jugom i Mladosti morala voditi borbu za PH, iako tu Mladost ima najmanje kvalitete, barem na papiru. Ipak, činjenica je da Primorje ne igra "ništa". To se dobro vidjelo u srijedu kada su u prvoj utakmici 1/2f Lige prvaka jedva savladali Jadran HN sa samo 12:11. To je samo kulminacija (jer su svi očekivali laganu pobjedu, te praktički prolaz nakon prve utakmice) nešto lošije igre koja je najavljena sa visokim porazom od Pro Recca prije par tjedana, a nastavljena u utakmici sa Jugom, koju su jednostavno morali dobiti, jer sa ovom ekipom se očekuje da u Rijeci može pobjediti svakoga. Činjenica je isto tako da Muslim ne igra ništa posebno, kao niti da Xavi Garcia nije u nekoj formi, a to se napadački itekako osjeti, te ekipa najčešće ovisi od individualnih riješenja braće Varga, te bljeskova Jelače, Paškvalina, Frankovića, te kapetana Barača, no tu je premalo konstante u cijeloj ekipi.

S obzriom da je ovo borba za drugi trofej ove sezone, te praktički popravni ispit za kup RH, obje momčadi će htjeti pobijediti ovu utakmicu. Naravno, pobjednik će imati i psihološku prednost u samoj završnici sezone u PH, a to nikako nije mala stvar. Ono što će biti jako bitno danas je potpuna koncentracija, sa što manje tehničkih grešaka, jer je zadnja utakmica, prije dva tjedna obilovala pogrešnim dodavanjima, i bezveznim greškama. Treba vidjeti i kakav cće kriterij zauzeti suci, jer su Jugaši imali podosta prigovora nakon zadnje utakmice, isključivo na sudenje Periša, koji, iskreno rečeno, niti nije dobar sudac. Gledajući samo kvalitetu, Jug je u prednosti, jer su jednostavno uigraniji, a i po pozicijama djeluju nešto moćniji. Imaju puno više ovakvih utakmica iza sebe, te jednostavno moraju biti favoriti. Prednost Riječana je domaći teren, ali da bi pobijedili, morati će dati svoj maksimum, a to znači drastično promijeniti igru, jer Juga se ne može dobiti bez pravog pristupa od prve do zadnje minute.

Ako se nas pita, za Primorje bi bilo najpametnije da u napadu isključe Jokovića, kao što su napravili i na zadnjoj utakmici, jer to dosta otupljuje Jugov napad, pogotovo sa igračem više. Trebali bi što ranije pokušati izbaciti Bušlju sa tri osobne, jer je on prvi stup obrane, baš kao što ne smiju niti razbraniti Vićana. U napadu što manje grešaka, i glupih šuteva koji iskaču izvan okvira momčadske igre, jer time samo otvaraju prostor Jugašima za kontru. Naravno, maksimalan doprinos svih igrača je obavezan.

Što se tiče Juga, oni moraju odigrati strpljivo, čekati centre Dobuda i Pavlovića, jer tu mogu napraviti prednost. Realizacija igrača više je često bila rak-rana ove sezone, ali protiv Vasasa prije par dana su pokazali kako se rješavaju te situacije, te ukoliko ponove tu igru, Primorje će imati puno problema. Ulazak Obradovića i/ili Janovića na 2m sa Garciom, Muslimom, Frankovićem, ili De. Vargom je isto dobra opcija kojom se može tražiti prednost u napadu, ali to Đuho svakako zna. Kad je Bušlje u igri, vjerojatno će se igrati jak presing, jer je ipak dominantan pred centrima Primorja (Paškvalin i Krapić).

BetPlace.net preporučuje:

Prošle sezone su na Kantridi sve utakmice bile neizvjesne do samoga kraja, a ni u Gružu nije bilo ništa lakše. Isto tako, ove sezone jedna uvjerljiva pobjeda Juga, kada je Primorje bilo oslabljeno, te dva neriješena rezultata. Prošle sezone je Jug bio bolji u međusobnim susretima, ali su isto tako bila dva neriješena rezultata, što samo potvrduje činjenicu kako ove dvije ekipe igraju krajnje neizvjestan vaterpolo, ali Jug je, barem do sada, češće izlazio kao pobjednik, ako ništa više, u produžetku. S obzirom na formu, po nama je Jug nešto bliži pobjedi, ali nikako ne treba zanemariti taj 'faktor X', te da su Riječani domaćini, kao i to da se igra samo jedna utakmica. X2 je vrijedan standardnog uloga.

Pročitajte više