Finale i dalje daleki san: Litva poslala Hrvatsku u borbu za broncu!

Foto: Igor Kralj / Pixsell

JEDNA je nesretna generacija morala dočekati punoljetnost da vidi hrvatske košarkaše u borbi za medalju na velikom natjecanju. Nakon teškog poraza od Litve u polufinalu Eurobasketa 62:77, Hrvatska će u nedjelju igrati za svoju treću broncu. 

Litva će u svom petom finalu igrati s boljim iz dvoboja Španjolske i Francuske (21h).

Reakcije s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi.




 

Serija od osam pobjeda stala je na Litvi, jedinom protivniku kojeg Hrvatska nikada nije pobijedila na velikom natjecanju. Za utjehu ostaje činjenica da je razbijeno prokletstvo dugo 18 godina, kao i to da je, makar nakratko, vraćena pozitivna atmosfera oko košarkaške reprezentacije.

Kleiza izludio Hrvate u prvom dijelu, Litva u zaključila utakmicu u trećoj četvrtini

Nije Hrvatska igrala toliko loše, nego je Litva i peti put zaredom bila prejaka, a presudili su brojni promašeni šutevi i samo tri pogođena od 20 šuteva za tri poena. Pod košem im Repešini aduti nisu mogli skoro ništa, a u napadu su protivnici briljirali.

Ključna je bila rano stečena prednost u prvom poluvremenu na krilima večeras fantastičnog Kleize koji je na kraju upisao double-double. Kleiza i Maciulis nosili su Litvu do 24:19 na kraju prve četvrtine, tek krajem druge uzvratili su Draper, Rudež i Žorić te stigli do 31:31 zapalivši tribine pune hrvatskih navijača. No, na poluvrijeme su Litavci odnijeli +3, 37:40.

U nastavku je Maciulis nastavio puniti Hrvatsku, više ni Repešini time-out prekidi nisu imali nikakvog učinka, a Kalnietis je utišao brojne i dotad bučne hrvatske navijače serijom za +16 pred posljednju četvrtinu. Treći period je Litva dobila sa čak 8:21. Kalnietis, Seibutis i Maciulis nastavili su juriš prema petom finalu svoje reprezentacije na europskim prvenstvima. Možda je i bilo šanse stići veliku prednost u posljednjih 10 minuta, ali za to je Hrvatskoj trebalo čudo, pogotovo pored nevjerojatno slabog šuta. Najbolji dvojac protivnika ukazao se još jednom u posljednjim minutama da zaključi priču, a Žorić je samo ublažio poraz.

Katastrofalan šut Hrvatske

Kleiza je skupio 22 poena i 11 skokova. Maciulis je postigao 23 poena uz 4/6 trica, a Kalnietis dodao 18 poena.

Šut je bio najveća boljka hrvatskih igrača, barem onih koji su dobili najveću minutažu. Bojan Bogdanović imao je 15 koševa, uz katastrofalan 0/5 šut za tri i 5/10 za dva poena. Kruno Simon i Luka Žorić držali su svoju momčad na podnošljivoj udaljenosti sredinom utakmice, ali stali su na 9, odnosno 8 poena. Draper je promašio tri trice i gađao 2/5 za dva, Tomić je imao slabih 2/6, Šarić 1/5, Markota 2/7, a najgori je bio kapetan Roko Ukić sa šutom 0/7.

Hrvatska - Litva 62:77 (19:24, 18:16, 8:21, 17:16)

Pročitajte više