Finale prije finala: Gasol i Parker u revanšu starih rivala

Foto: Hina

AKTUALNI europski prvaci, košarkaši Francuske večeras od 21 sat na svom parketu igraju protiv Španjolske za finale Eurobasketa.

Za dvije najveće zvijezde, Gasola i Parkera, ovo će biti samo još jedan njihov okršaj kakve u NBA-u igraju više puta godišnje, ali obojici je ovo zadnja prilika za veliki uspjeh s reprezentacijom. 

Pau Gasol najbolji je šuter ovog prvenstva sa 23,6 koševa i 8 skokova po utakmici. No, jedva je Španjolce dovukao do polufinala na svom oproštajnom natjecanju na kojem bi volio zaključiti reprezentativnu karijeru medaljom, a gotovo sigurno i titulom MVP-a.

Parker je najbolji strijelac Francuske na ovom turniru, iako je tek 40. na ukupnoj listi sa 12,1 poena po utakmici.

Parker ima broncu, srebro i zlato s EP-a (redom 2005,2011,2013), a Gasol ima svjetsko zlato iz 2006., dva europska zlata (2009,2011), dva srebra (2003,2007) i jednu broncu (2001.)

Francuzi su u nizu od sedam pobjeda, dok su Španjolci poraženi dvaput u skupini (Italija, Srbija) i jedva se provukli ispred Njemačke, ali treba priznati da su imali teži put od prvaka i nakon Nijemaca izbacili Poljsku i Grčku.

Francuski izbornik Vincent Collet uoči utakmice je rekao: "Mislim da svi znamo da je Španjolska velika momčad, pokazali su iskustvo protiv Grčke, znamo da ćemo morati igrati agresivno u obrani svih 40 minuta. Španjolska nije dobra samo u napadu, kontroliraju igru i u obrani".

Španjolski izbornik Sergio Scariolo je rekao: "Veliki je uspjeh biti u polufinalu s tako puno ozlijeđenih važnih igrača. Ipak, ne želimo na to gledati kao na konačni cilj, želimo dalje. Dok nas netko ne zaustavi, ne idemo nikamo". 

Pobjednik će osim finala, osigurati i izravan plasman na Olimpijske igre.

Španjolci su 2011. porazili Francuze u finalu EP-a (98:85), a dvije godine kasnije Francuska im je uzvratila u polufinalu, izbacila ih nakon produžetaka i kasnije uzela zlato. Posljednji put susreli su se u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva prije godinu dana, a Francuzi su ih, bez Tonyja Parkera, porazili sa 65:52 na krilima Diawa, Heurtela i Goberta, dok Španjolcima nije pomogla ni sjajna partija Paua Gasola. U polufinalu SP-a europskim prvacima presudila je Srbija koja na ovom EP-u lovi finale sutra protiv Litve.
 

 

Pročitajte više