Francuska otvorila stare rane: Neobjašnjiv potop Golužine Hrvatske

Foto: Hina

VELIKI rukometni derbi opravdao je očekivanja. Francuska je u jubilarnom 20. derbiju pobijedila hrvatsku rukometnu reprezentaciju 27:25 te je jednom nogom zakoračila u polufinale. Prije svega valja istaknuti kako je ovo bila večer francuskog vratara Thierryja Omeyera, koji je po tko zna koji put hrvatske rukometaše ubio u pojam. S 37 godina na leđima ostvario je učinak od nevjerojatnih 48 posto obrana!

Hrvatskim rukometašima ovo je prvi poraz na Euru u Danskoj, a za polufinale bit će potrebno pobijediti Poljsku i Rusiju. Naravno, ovaj nas poraz gura u neugodnu poziciju, odnosno otvara se mogućnost da nas u polufinalu dočekaju aktualni europski prvaci i domaćini turnira Danci, a ne smijemo isključiti niti mogućnost da Hrvatska ispadne s Eura!

> Goluža: Trebao sam ranije izvaditi Duvnjaka!

> Tijek utakmice: Hrvatska - Francuska

> Duvnjak: Francuzi su iskoristili naše pogreške

> Omeyer uništio Hrvatsku, Onesta: Šef se vratio!

Odličan početak...

Francuska je u prvih 15 minuta prvog dijela izgledala nevjerojatno smiješno u napadu. Karabatić i društvo dijelili su lopte, sudarali se o čvrstu hrvatsku 6-0 obranu, a Cyril Dumoulin, kojeg su mnogi opisali kao čudesnog vratara, mogao je samo vaditi lopte iz svoje mreže.


Hrvatski napad bio je nezaustavljiv. Igra s dva pivota napravila je kaos u francuskoj obrani, a Claude Onesta izgledao je zabrinuto. Kako i ne bi kada je Marko Kopljar zabijao i s lijevog krila, a braća Karabatić nisu imala rješenje za Domagoja Duvnjaka.

Dragi Thierry, što smo ti skrivili?

Međutim, kad ih već Francuzi nisu mogli zaustaviti, hrvatski rukometaši uspjeli su zaustaviti sami sebe! Sve je krenulo s izgubljenim loptama, koje su Francuzi vrlo brzo pretvorili u golove, a zatim je Onesta izgubio strpljenje s Dumoulinom i na gol je stao čovjek koji je rođen da uništi hrvatski rukomet - Thierry Omeyer. Igračima su počele drhtati ruke, iako je Omeyer tri mjeseca pauzirao zbog ozljede lakta, a malo po malo istopila se hrvatska prednost i Francuska je otišla na odmor u plusu.

Karabatić dobio rundu protiv Duvnjaka

U drugom poluvremenu, Francuska je zaigrala čvršće u obrani. Luka i Nikola Karabatić tjerali su Duvnjaka na pogreške, a agresivni francuski "halfovi" nisu dali disati Kopljaru i Bičaniću. Goluža je posegnuo za mladim Mandalinićem, a kasnije je na teren poslao i Josipa Valčića te Denisa Buntića. Spomenuti trojac izgledao je neuigrano pa je tako u barem dva napada lopta završila na tribinama zbog krivog dodavanja. Isto tako, zanimljiva je Golužina odluka da ostavi Dragu Vukovića na klupi kroz cijelu utakmicu.

Čim je udarna vanjska postava kratko predahnula, Hrvatska je uspjela smanjiti francusku prednost. Alilović je u dva navrata skinuo važne zicere koji su dali malu nadu za preokret, a na krilima Buntića i Horvata Hrvatska je stigla na samo jedan gol zaostatka, ali bilo je prekasno. Karabatić je 30 sekundi prije kraja zapečatio pobjedu Francuske, a Goluža je samo mogao zvati minutu predaha, što je i učinio tri sekunde prije kraja ogleda kada je sve bilo već gotovo.

Što se tiče učinka, Hrvatsku je predvodio Marko Kopljar kojem očito Francuzi odgovaraju. Kopljar je zabio sedam golova, dok je Manuel Štrlek postigao pet komada. Duvnjak ovu utakmicu neće pamtiti po dobrom. Osim što su mu lopte ispadale iz ruke, najbolji rukometaš svijeta imao je tragičan učinak - dva gola od šest pokušaja (33 posto). Mirko Alilović također nije bio na vrhunskoj razini, a veliki krivac za to može biti i viroza zbog koje je ostao na devet obrana (26 posto).

Francusku je do 12. pobjede u 20. jubilarnom derbiju predvodio dvojac Nikola Karabatić i Michael Guigou, koji su zabili po sedam golova. Međutim, prvo ime utakmice bio je veličanstveni Thierry Omeyer koji je od 23 šuta skinu 11 lopti.

Hrvatska se sada okreće utakmici protiv Rusije koja je na rasporedu u utorak od 15:45 sati. 

Hrvatska - Francuska 25:27 (17:18)

AARHUS. Dvorana NRGI Atletion Arena; Suci: Martin Gjeding i Mads Hansen (Danska);

Hrvatska: Losert, Alilović; Duvnjak 2, Kopljar 7, Vori 1, Gojun 1, Horvat 2 (1), Vuković, Bičanić 2, Buntić 1, Valčić 1, Mandalinić 1, Štrlek 5, Čupić 2 (1), Musa, Ninčević

Francuska: Omeyer, Dumoulin; Fernandez 1, Anić, Narcisse 2, Joli, Nyokas, Honrubia, N.Karabatić 7, Grebille, Abalo 3, Sorhaindo 5, Guigou 7 (3), L.Karabatić, Porte 1, Accambray 1

Sedmerci: Hrvatska 2 (1), Francuska 3 (3)

Isključenja: Hrvatska 10 minuta, Francuska 4 minute

Index sport zbog vas je i na Facebooku. Imamo više od 141 milijun razloga da i dalje budemo odgovorni i beskompromisni. Slobodno kritizirajte i hvalite, ali prije svega - podijelite s nama ono što smatrate bitnim, jer ništa nas ne pokreće bolje od velikih vijesti. Čekamo vas na našoj Facebook stranici.

Pročitajte više