Gary Lineker: 22 igrača 92 minute udara loptu, a na kraju...

Foto: Screenshot

NOGOMET je igra u kojoj 22 igrača udara loptu 92 minute, a na kraju… Tako je večeras oko 1 sat ujutro glasio post na Twitteru Garyja Linkera, slavnog engleskog nogometaša i autora zasigurno najcitiranijeg nogometnog postulata u povijesti. Naravno, Lineker je u ovom slučaju parafrazirao sam sebe, ali poanta je kao i uvijek ostaje ista – Njemačka pobijedi. 
 
 
Alžir je tek nakon produžetaka izgubio od Njemačke 2:1 u osmini finala i na taj način je završio svoj put na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Momčad Vahida Halilhodžića se nikako nije osramotila, štoviše, odigrali su utakmicu na gornjoj granici svojih mogućnosti, međutim Njemačka je utakmicu morala riješiti puno ranije.
 
Osim u prvih dvadesetak minuta kad je Alžir visokom presingom napao i donekle zbunio Elf te tada i imao neke šanse, sve ostalo bilo je na strani Njemačke. Tridesetak udaraca na gol, naspram devet alžirskih i čak 68 posto posjeda lopte, podaci su koji  jasno sugeriraju koja je momčad bila u ovom meču David, a tko Golijat. Međutim, sav taj silni posjed, svu tu premoć Nijemci sve do 92. minute i gola Schurlea u produžetku nisu znali kapitalizirati jer je sve očitije da imaju diletanta na klupi.
 
Joachim Low je trener koji je definitivno zalutao na čelo Elfa. Znali smo to i prije dvije godine kad je svojim početničkim vođenjem momčadi poklonio Talijanima finale EP-a, ali ovo što radi u Brazilu je smiješno. Očajni bekovi, Philip Lahm kao zadnji vezni igrač, igra bez pravog napadača, sve su to ''sitnice'' koje itekako mogu koštati Njemačku u četvrtfinalu protiv sve bolje i bolje Francuske. Usprkos fantastičnom Manuelu Neueru. No, više o Elfu i mukama po Lowu nekom drugom prigodom.
 
S druge strane Alžirci su igrali najbolje koliko mogu. Momčad bez iti jedne zvijezde je igrala u granicama svojih limita, dala je sve od sebe i časno napušta svjetsko prvenstvo. Izbornik Alžira, Vahid Halilhodžić je nakon što je odsviran kraj susreta najprije razočarano gledao u travu, a onda je suznih očiju krenuo tješiti svoje igrače.
 

Sami Nijemci su svjesni da nisu odigrali onako kako se od njih očekuje, i stoga su razumljive izjave izbornika Lowa i kapetana Lahma.
 
''Ovo je bio trijumf volje. U prvom poluvremenu smo se trudili, no nije išlo jer smo igrali jako loše, ali u nastavku smo zaigrali kako treba i meč smo trebali riješiti u regularnom dijelu utakmice'', rekao je Low, dok je Phillip Lahm bio nešto konkretniji:
 
''Trebamo biti sretni jer smo prošli. Očekivali smo tešku utakmicu i znali smo da ćemo imati puno problema. Imali smo bolje prilike, ali ih jednostavno nismo znali iskoristiti. Alžirci su se odlično branili i nije nam bilo lako stvoriti situaciju za gol. Nismo bili dobro postavljeni u nekim situacijama i to je njima dalo prilike, No, sve smo zato nadoknadili u produžetku.''
 

Pročitajte više