Godinu dana bez Vlatka Markovića

Foto: Index 

DANAS se navršava godinu dana od smrti najdugovječnijeg predsjednika HNS-a Vlatka Markovića. U zagrebačkoj bolnici Rebro, u 77. godini, Marković je 23. rujna 2013. godine preminuo nakon duge i teške bolesti. Bio je nogometaš, trener, predsjednik i važan član Uefinih kružoka. U kopačkama je proveo 15 godina, s reprezentacijom Jugoslavije igrao je na SP-u u Čileu 1962. godine gdje je izabran u najbolju momčad turnira.

Trenirao je NK Zagreb, belgijski Standard, krajem 70-ih Hajduk i Dinamo, u koji se vraća nakon angažmana u Rapidu, gdje je osim glavnog stratega bio i sportski direktor. Bio je izbornik mlade jugoslavenske reprezentacije te hrvatski izbornik sa svega jednom utakmicom na klupi. Reprezentacija Hrvatske bila je njegovo "najdraže dijete".

Kao predsjednik HNS-a s čak tri odrađena mandata borio se prije svega za financijsku opstojnost saveza i reputaciju reprezentacije. Savezu je osigurao krov nad glavom (Rusanova), ali reprezentaciji IPAK ne. Nacionalni stadion i nogometni kamp i danas su neriješena pitanja hrvatskog nogometa, iako je Marković često mahao potvrdama Uefinih donacija pa i lažnim čekovima investitora. Kamp i stadion ostali su do danas neizgrađeni, kao i većina infrastrukture domaće lige o kojoj malo skrbi i Markovićev nasljednik Davor Šuker. Marković je za jedan glas pobijedio Igora Štimca na "revolveraškoj" izbornoj sjednici HNS-a 2010. godine. Tada već vremešnom, umornom Markoviću operativni su u borbi pomogli Zdravko Mamić i Davor Šuker, kojima je zauzvrat proslijeđena vlast u HNS-u.

Povodom prve godišnjice Vlatkove smrti predsjednik Šuker govori:

"Vlatku dugujemo nastaviti istim putem koji je on zacrtao. Brinuti za ljude, brinuti za Savez i brinuti za hrvatski nogomet. Od njega smo najbolje mogli naučiti kako se to radi"

Izrazi sućuti stigli su iz brojnih sportskih institucija, uključujući i Svjetsku nogometnu federaciju, Hrvatski olimpijski odbor te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Ima li smisla nabrajati što je sve Vlatko postigao kao igrač, kao trener i kao predsjednik Saveza? Nema, jer izrazi sućuti koji su pristigli sa svih strana svijeta i iz svakog kutka Hrvatske najbolje govore kakav je trag ostavio u hrvatskom, ali i svjetskom nogometu", sažeo je Šuker.

Pročitajte više