Gol nakon 100 minuta: Samo jednom je Mandžo dulje čekao prvijenac

Foto: Getty Images/Guliver Images; Index

MARIO MANDŽUKIĆ čekao je točno 100 minuta na svoj prvi pogodak u španjolskoj ligi. Nakon slabih 75 minuta premijere kod Rayo Vallecana, u svom drugom nastupu zabio je Eibaru nakon 25. minuta igre za Atletico Madrid koji je njegovim golom slavio sa 2:1.

>Mandžukić zabio prvi gol u Primeri!

Time je prva špica Hrvatske samo nastavila nevjerojatan niz koji je počeo još otkada je napustio Marsoniju prije devet godina i pet klubova. Analizirali smo Mandžukićev učinak u prvim nastupima za svoje klubove: Zagreb, Dinamo, Wolfsburg, Bayern i Atletico Madrid te hrvatsku reprezentaciju.

Zanimljivo, Mandžukić je nakon svog prvog profesionalnog transfera, iz Marsonije u NK Zagreb, također zabio već u drugoj utakmici sezone hrvatskog prvenstva. Debitirao je za "Pjesnike" protiv Slaven Belupa istrčavši posljednjih sedam minuta u pobjedi svoje momčadi. Zagreb je u 2. kolu 30. srpnja 2005. na Poljudu poražen od Hajduka s 3:1 uz dva gola Nike Kranjčara, a Mandžukić je u 83. minuti zabio prvijenac za 1:1. Nakon što je zasjao pod Ćirom Blaževićem preselio je na Maksimir.

Dvije godine kasnije 21. srpnja 2007., u prvenstvenom debiju za Dinamo, koji ga je doveo iz Kranjčevićeve za 1,5 milijun eura, Mandžo je zabio Šibeniku u pobjedi 5:0. Samo tri dana kasnije s "modrima" je igrao svoju drugu europsku utakmicu, uzvratnu protiv Khazara i zabio u pobjedi 3:1. U prvoj utakmici dobio je 45 minuta, a na Maksimiru je prelomio u produžetku, u 99. minuti za 2:1 (134 minute u natjecanju).


Težak početak imao je samo u Wolfsburgu koji ga je doveo u ljeto 2010. godine. U drugom nastupu je asistirao, ali na prvi pogodak čekao je sve do 26. kola (prvi dio sezone bio je zamjena Edinu Džeki) kada je zabio Nürnbergu. Do kraja iste nanizao je osam golova i u sljedećoj sezoni pod Felixom Magathom nadmašio sam sebe osiguravši transfer u Bayern.

Tamo se vratio starim navikama i već u prvom bundesligaškom nastupu za Bavarce zabio u pobjedi protiv Fürtha 3:0. Nastavio je zabijati gol po utakmici prvih deset kola, no u Ligi prvaka je morao čekati proljeće zabivši u petom nastupu za Bavarce u tom natjecanju protiv Arsenala u osmini finala, Juventusu u za polufinale, a u finalu je matirao Borussiju Dortmund za europski naslov.

Zanimljivo je da je zabio gol i u debiju na Svjetskom klupskom prvenstvu prošle zime s Bayernom, u polufinalu protiv Evergrandea 3:0.
 
Varate se ako mislite da je u reprezentaciji bilo išta drugačije. Prvi nastup upisao je pod Slavenom Bilićem u studenom 2007. u porazu u Makedoniji 2:0 kada je odigrao drugo poluvrijeme posljednje kvalifikacijske utakmice za Euro u Austriji i Švicarskoj. Vratio se u reprezentaciju tek u rujnu 2008., svoj drugi nastup upisao je protiv Engleske na Maksimiru, ušao je u 73. minuti, a pet minuta kasnije zabio prvijenac na asistenciju Darija Srne. Slavlje mu je pokvario poraz od Capellovih trupa 1:4.


PRVIJENCI MARIJA MANDŽUKIĆA (*samo službene utakmice):

Hrvatska reprezentacija - nakon 53 minute (2. nastup)

NK Dinamo/HNL - 28 minuta (gol u debiju)
                    /UEFA - 134 minute 

Bayern/Bundesliga - 59 minuta (gol u debiju)
             /Liga prvaka - 216 minuta

NK Zagreb/HNL - 90 minuta (2 nastupa)

Atletico Madrid/Primera
- 100 minuta (2 nastupa)
                           /Superkup - 79 minuta (2 nastupa)

Wolfsburg/Bundesliga - 897 minuta (18 nastupa)

Pročitajte više