Goluža: Francuzi? Ma može!

Foto: A. Čizmić / Cropix 

I RIVERA i Goluža otvorili su karte. Dojam je da ne glume dok otkrivaju ključne stavke svoje taktike za večerašnji derbi. Nema onoga što nam Španjolska može sakriti, poruka je uoči utakmice iz Madrida.

Rivera svojim igračima danima u glavu usađuje da nema jeftine prodaje lopti, a na tome inzistira i Goluža.

"Prije svega imamo veliki motiv, znamo što nam donosi prva pozicija. No, znamo i da nas čeka puna dvorana. Koncentrirani smo na sebe, želimo dati maksimum, s dozom respekta, ali bez straha. Znamo koliko smo jaki"

Toliko za uvod od izbornika, no koji je precizni put do pobjede? Španjolci će napraviti sve da zaustave našu tranziciju, u obrani će to biti ogled ravnopravnih protivnika.

"Borbenost prije svega i puno trke, ono što cijelo vrijeme nas krasi. Znamo kakva je njihova obrana, agresivnih 6:0. Možda će oni upotrijebiti i 5:1, ali mi ćemo biti spremni"

"Moramo biti lukaviji u napadu, ne smijemo gubiti lopte koje oni mogu lako prenijeti do našeg gola"

Preciznije, Goluža ističe da moramo zaustaviti liniju Sarmiento - Aguinagalde.

"Puno igraju s linijom, tu je Sarmiento na vanjskom, ima odličan rad s Aguinagaldeom na crti. Sarmiento je, uz Šterbika kojeg očekujem na golu, njihov najveći igrač u ovom trenutku. Ako zaustavimo tu osovinu, plus neutraliziramo Tomasa na desnoj strani i njegove brze golove, to može biti pravi put. Uz jaku obranu i puno trke, te pametnu igru u napadu" 

Moramo brzo čitati igru

Forsiranje igre na pivota španjolski kapetan Alberto Entrerrios označio i kao vrlo riskantan potez. Smatra da protiv Hrvatske ne treba pokušavati pod svaku cijenu, jer u slučaju da lopta ne prođe na crtu, na drugoj strani već sijeva kontranapad.

"Naša 6:0 obrana odradit će svoj posao. Uvijek spomenem Čupića koji je u kvalifikacijama čuvao Aguinagaldea koji ima preko 130 kg. 50 kilograma je valjda teži od njega. Napravio je to tako da je bio brz i čitao je igru. Španjolci puno pasova daju od podloge i ne smijemo im otvoriti prostor. Oni to sjajno koriste, pokretljivi su u obrani, a Sarmiento ima i sjajan šut od podloge. No, idemo hrabro", poručio je izbornik.

Još jednom želio je naglasiti da nas kalkulacije ne zanimaju, Pobjeda nad Španjolskom večeras vjerojatno donosi Francuze u četvrtfinalu, možda i Dansku u polufinalu.

"Francuzi ili bilo tko drugi, ja sam optimist. Svi žele izbjeći Francuze, to je normalno, ali ako idemo na njih, može. Ulazimo bez respekta, ako igramo kako znamo, zaista sam optimist i kada su Francuzi preko puta"
 

Pročitajte više