Guardian: Štimčev debakl onemogućio je Hrvatskoj izravni odlazak na SP

Foto: Guliver Images/Getty Images

BRITANSKI Guardian objavio je svoju listu favorita za osvajanje zlata na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Prema Guardianu, glavni favorit nisu Brazilci, nego aktualni prvaci Španjolci.

"Španjolci su narušili svoju reputaciju porazom u finalu Konfederacijskog kupa, a za razliku od 2010. godine slabiji su u napadu i obrani. Međutim, Vicente Del Bosque na raspolaganju ima najbolji vezni red u svijetu", stoji u tekstu.

Domaćin turnira nalazi se na drugom mjestu.

"Brazilci imaju problema s obranom, a borit će se i s pritiskom domaće javnosti. Ipak, Scolari je uspio stvoriti momčad koja bi mogla osvojiti šesti naslov prvaka u povijesti te reprezentacije, a to su i dokazali na Konfederacijskom kupu".

Zanimljivo, Guardian je na treće mjesto postavio Argentinu, dok krug od pet najvećih favorita zatvaraju Njemačka i Italija.

Hrvatska na 14., a BiH na 19. mjestu favorita SP-a

Što se tiče Hrvatske, reprezentacija Nike Kovača smjestila se na 14. mjesto liste favorita, što je svakako bolje od liste koju su skrojile kladionice gdje Hrvatska zauzima 20. mjesto.

"Najveća nepoznanica je obrana, zajedno s pozicijom defenzivca. Osim toga, Mandžukić će vrlo vjerojatno propustiti prve dvije utakmice, ali Hrvatska ima dovoljno kvalitetnih igrača. Da nije bilo katastrofalne vladavine Igora Štimca, Hrvati bi možda bili ravnopravni u borbi s Belgijom za direktan plasman na SP. Dosta toga ovisi i o Niki Kovaču, koji mora vratiti osjećaj stabilnosti", tvrdi Guardian.

Bosna i Hercegovina zauzela je 19. mjesto, a apsolutni autsajderi su Alžirci, reprezentacija koju vodi bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić i za koju nastupa napadač Modrih El Arabi Hilal Soudani.

Pročitajte više