HNS potvrdio Indexu: Za svastiku smo doznali uoči utakmice!

Foto: Screenshot; RTL Danas, Facebook

Slika pokazuje da je svastika bila vidljiva na travnjaku 10. lipnja, dva dana prije utakmice s Italijom.

HRVATSKA reprezentacija na svastici se pripremala za okršaj s Italijom. Pokazuju to fotografije koje su nam poslali čitatelji Indexa, a koje su nastale 10. lipnja, odnosno dva dana prije utakmice. Zanimljivo je kako su čunjevi za treniranje postavljeni točno na prostoru na kojem se nalazi svastika, stoga je u najmanju ruku neobično kako nitko iz Saveza nije na vrijeme uočio sramotan simbol.

> HNS: Bit ćemo teško kažnjeni, ovo je na razini terorizma! Šuker: Zvat ću Horatia i CSI

> "Svi smo krivi za svastiku na Poljudu"

> Nijemci tvrde da su odgovorni znali za postojanje svastike, HNS prijeti tužbom

> Delegat UEFA-e predviđa: Kazna će vjerojatno biti novčana plus oduzimanje bodova

Hrvatski reprezentativci na svastici se pripremali za Italiju

Čuđenje javnosti je opravdano s obzirom da je policija u suradnji sa zaštitarskom službom poduzela sve kako bi utakmica, kao i ceremonija prije iste, protekla u najboljem redu. U ime sigurnosti i mira, zaštitari su čak pregledavali i najmlađe, klince koji su na otvorene treninge reprezentacije dolazili s pozivnicama. Osim toga, policija je danima čuvala Poljud kao da je riječ o zatvoru maksimalne sigurnosti. Bili su spremni i na invaziju dronova pa su s okolnih zgrada kraj Poljuda budno motrili splitsko nebo. Međutim, netko je uz svo to osiguranje uspio kirurški precizno iscrtati zloglasni kukasti križ, zbog kojeg se Hrvatska već nekoliko dana crveni pred svjetskom javnosti.

Cvrk priznao: Partner nam je javio prije utakmice da je svastika na travnjaku


"Gospodin Zoran Cvrk je u medijima istupio isključivo na konferenciji za medije gdje je rekao da je "Hrvatski nogometni savez dobio informaciju od partnera neposredno pred početak utakmice" o simbolu na travnjaku te da je odmah u poluvremenu pokušao sanirati štetu koliko je to bilo moguće u kratkom vremenu, a pritom je o situaciji izvijestio predstavnike Uefe. Svaki napis o tomu da je HNS za simbol na travnjaku znao ranije od toga i da ciljano nije ništa postigao je apsolutno netočan, izrazito zlonamjeran i podložan tužbi", stoji u priopćenju HNS-a poslanom Indexu.

Tko će odgovarati za propust?

S obzirom na to da je prvi čovjek HNS-a za sigurnost priznao kako je za svastiku saznao neposredno prije utakmice, postavlja se pitanje je li se golema sramota i šteta ipak mogla izbjeći!

Ako se utvrdi da je odgovornost bila isključivo na HNS-u kao organizatoru utakmice, hoće li netko iz Saveza odgovarati za ovaj nevjerojatan propust? Jesu li UEFA-ini delegati bili upoznati s činjenicom da će Hrvatska i Italija loptati preko svastike? Ova pitanja uputili smo također i u Nyon. 

Iz HNS-a su poručili kako je svastika "mali atentat na travnjak koji održava tvrtka koja ima ugovor s Hajdukom" te da je to "isključivo njihova odgovornost". Predsjednik Hajduka Marin Brbić u razgovoru za Index objasnio je kako je HNS odgovoran, jer je HNS bio organizator utakmice koji je preuzeo stadion od ponedjeljka (8. lipnja).


"Dakle, puna četiri dana prije utakmice oni su preuzeli svu vlast tamo...Također, doveli su gospodina Sakomana, koji je navodno veliki stručnjak za travnjak. Pa kako je moguće da jedan takav znalac nije uočio što se dogodilo kad je pregledavao teren? U pitanju su čiste zamjene teza", rekao je Brbić.

Lalić: HNS je trebao prekinuti utakmicu

Inače, pretpostavlja se da je oblik svastike nastao djelovanjem kemijske tvari, koja je nanijeta na travnjak najmanje dva dana prije utakmice. Za Lalića nema dvojbe, utakmica je morala biti prekinuta.

"Ne smije se uopće biti u blizini simbola, a ovako je Hrvatska povezana s time. Mi svi, Dalmacija, Split, hrvatski nogomet, svi mi koji nemamo veze s time. HNS je trebao prekinuti utakmicu", poručio je Lalić, koji u ovoj diverziji nepoznate osobe ili skupine ljudi vidi elemente specijalnog rata.

"To je jedna situacija u kojoj je jednostavno sve jako dobro pripremljeno. Sve to ima elemente specijalnog rata, jer je jako dobro planirano. Očito je da nije bila samo jedna osoba, nego netko tko dobro poznaje stadion. Sakrili su se po noći negdje", mišljenja je Lalić.

Nikome nije jasno kako je netko uspio zaobići sve sigurnosne protokole i zašto nitko nije reagirao na vrijeme, jer je svastika bila vidljiva dva dana prije utakmice.

"Postojala je i zaštitarska agencija koju je HNS angažirao, to je i njihov propust. To nitko ne spominje. Miljenko Sakoman kontrolirao je travnjak, on je, pak, najveći stručnjak za travnjake u hrvatskom nogometu, a HNS je u ponedjeljak preuzeo ulogu stadion kao organizator", zaključio je Lalić.

Pročitajte više