Hajduk najavljivao pobjedu kod Slovana, ali Kalinić ga spasio porcije

Foto: Hina

HAJDUK je u prvoj utakmici play-offa Europa lige izgubio na gostovanju kod Libereca. Susret je završio pobjedom domaćina 1:0, a strijelac je bio Pokorny koji je poentirao u 79. minuti. Inače, Liberec je mogao slaviti i s više golova razlike, ali Lovre Kalinić iskupio se sjajnim intervencijama za sve one pacerske pogotke koje je primio u srpnju.

Ohandza u prvoj minuti propustio šokirati Liberec

Tek što je lopta krenula s centra, napadač Hajduka Franck Ohandza bio je u sjajnoj prilici šokirati domaće navijače. Zolja, kako mu tepaju hajdukovci, projurio je desnim bokom poput projektila, ušao je u kazneni prostor, ali njegov je udarac završio na tribinama. Obzirom da su za dlaku izbjegli pogodak, igrači Slovana odmah su ubacili u petu brzinu i krenuli su jurišati prema golu Hajduka. Liberec je preuzeo inicijativu u veznom redu, nizali su šanse po desnom boku po kojem je ordinirao Juranović. Očito su procijenili kako je on slaba točka sastava iz Splita. Međutim, njihovi proboji u početku nisu bili nešto opasni. Izdvojili smo tek dvije lijepe prilike Folprechta i Bartošaka. Prvi je pokušaj blokirao Kalinić, dok je drugi završio metar pokraj desne stative.

Međutim, sredinom prvog poluvremena Kalinić je upisao veličanstvenu obrane. Bakoš je iz slobodnjaka s 25 metara iskosa s lijeve strane odapeo u donji desni kut gola, ali Kalinić je refleksno postavio ruku i na taj način zaustavio njegov neugodan udarac. Hajduk je pet minuta kasnije uzvratio preko Sušića koji je pogodio gredu, ali Bijeli su bili daleko od organizirane ekipe koja je mogla ozbiljnije ugroziti domaći sastav.

Kalinić radio čuda


Početkom drugog dijela, Hajduk je nastavio sa sramežljivim napadima, dok je Slovan sve više i konkretnije prijetio Kaliniću. Tako je u 63. minuti Kalinić zaslužio spomenik za obranu zicera Rabušicu, koji je ostao sam na pet metara od gola. Kalinić je pravovremenim izlaskom s gol linije ušao u šut i na taj je način po drugi put na utakmici spasio svoju ekipu.

No, Kalinić je bio nemoćan u 79. minuti. Šural je primio loptu u kaznenom prostoru nakon proigravanja iz slobodnjaka s desne strane. Opalio je po golu, a lopta se odbila od bloka do Pokornyja koji je samo postavio nogu na drugoj stativi za vodstvo od 1:0. Hajduk je u nastavku izgledao izgubljeno, nemoćno i uplašeno, a Torcidi je popustila koncentracija pa je ubrzo došlo do problema na tribinama. Kako bilo, Liberec nije iskoristio Hajdukovu žutu minutu pa je ostao samo na vodstvu od 1:0, što je rezultat koji daje nadu pred uzvrat na rasprodanom Poljudu za tjedan dana.
 

Sastavi:
 
Slovan Liberec: Koubek, Coufal, Hovorka, Bartošak, Pokorny, Shala, Folprecht, Šural, Bakoš, Delarge
 
Hajduk: Kalinić, Milić, Billy, Milović, Jefferson, Vlašić, Juranović, Caktaš, Sušić, Balić, Ohandza
 

Pročitajte više