Hajduk se izbavio iz ropstva: Uefa im vratila blokirane premije za nastup u Europi

Foto: Hina 

UEFA je objavila da splitski Hajduk može dobiti svoju premiju za sudjelovanje u europskim natjecanjima jer je platio sva svoja financijska dugovanja, dok opasnost od kazne postoji za šest klubova koji su igrali ili još igraju u Europskoj ligi ove sezone jer njihovi računi pokazuju značajna kašnjenja u plaćanju krajem rujna što nije u skladu s pravilima od financijskom fair-playu. Hajduku su premije blokirane krajem rujna. Riječ je o 200 tisuća eura za odigrana dva europska pretkola koje će Hajduk dobiti jer je riješio probleme s dugovanjima koja je Uefa označila spornima.

Skonto (Litva), Slask Wroclaw (Poljska), Vitoria (Portugal), Pandurii Targu Jiu (Rumunjska), Petrolul Ploiesti (Rumunjska) i Metalurg Donjeck (Ukrajina) "pozvani su pred Kontrolnu financijsku instancu UEFA-e", kaže se u priopćenju krovne europske nogometne federacije.

"Konačna odluka o njima se očekuje do kraja godine", dodaje UEFA.

Kontrolna financijska instanca UEFA-e je već u rujnu suspendirala premije za sudjelovanja u europskim natjecanjima za Skonto i Metalurg iz Donjecka. S druge strane, osim Hajduka još su tri kluba koji su bili razmatrani u rujnu - Astra (Rumunjska), Zrinjski (Bosna i Hercegovina) i Trabzonspor (Turska) - regulirali svoju situaciju i sada mogu dobiti europske premije.

Prošle godine 23 kluba su ostala bez premija. I iako je većina uspjela dobiti svoje nagrade jer su riješili dugove, nekolicina je sankcionirana među kojima i Malaga koja nije mogla nastupiti u Europskoj ligi ove sezone.

UEFA ocjenjuje da su od uvođenja prve faze pravila financijskog fair-playa, kašnjenja u isplatama kod europskih klubova pala sa 57 milijuna eura u lipnju 2011. na 9 milijuna u lipnju 2013. Druga faza koja je počela 2014. prisilit će klubove da prikažu uravnotežene račune za razdoblje od tri godine: njihovi troškovi ne smiju prelaziti njihove prihode osim ako ne ulaze u značajna potrebna ulaganja kao štop su novi stadion ili centar za obuku.

Klubovi moraju podmiriti sve svoje financijske obaveze koje imaju prema igračima i državi ako žele dobiti licencu svojih nacionalnih nogometnih saveza za sudjelovanje u UEFA-inim natjecanjima.

Pročitajte više