Hamiltonov savršeni srpanj za povijest

Foto: Hina

AKTUALNI svjetski prvak bio je nezaustavljiv u prošlom mjesecu s četiri uzastopne pobjede s kojima je prestigao momčadskog kolegu Rosberga i time se još jednom upisao u F1 povijest.

Srpanj je bio izuzetno buran za sve povezane s Formulom 1, a Lewis Hamilton nije pokazao ni najmanje znakove umora u svom pohodu na naslov svjetskog prvaka, treći uzastopni i četvrti ukupno.
 
Britanac je postao prvi vozač u povijesti Formule 1 koji je u jednom mjesecu pobijedio čak četiri puta.

Sve je počelo u Austriji kada je Rosberga prestigao u posljednjem krugu i upisao prvu od četiri pobjede u ovom mjesecu. Zatim je uslijedio trijumf na domaćoj utrci na Silverstoneu, nakon toga peti trijumf u Mađarskoj i za kraj druga pobjeda na Hockenheimu (prva nakon 2008.) i treća u Njemačkoj (uz slavlje 2011. na Nurburgringu).

Ujedno je to bila šesta pobjeda u posljednjih sedam utrka – isto je učinio u posljednjih sedam utrka 2014. kada je također okrenuo Rosbergovu prednost i osvojio prvi naslov za Mercedes. Hamilton je sada na 49 pobjeda u karijeri i samo mu dvije nedostaju da sustigne četverostrukog svjetskog prvaka Alaina Prosta.

Bila je to i značajna utrka za Red Bull jer su prestigli Ferrari u poretku i ispred njih se nalaze prvi put nakon posljednje utrke 2014., a ujedno su prvi put bili s oba vozača na postolju još od prošlogodišnje VN Mađarske. 


Ferrari je i dalje u padu i na postolju nisu bili na posljednje tri utrke, otkako je Raikkonen u Austriji bio treći.

Fernando Alonso na Hockenheimu je proslavio 35. rođendan, na stazi na kojoj je dosad triput slavio (2005. u Renaultu i 2010. i 2012. u Ferrariju). Španjolac je u posljednjoj fazi utrke držao posljednji bod, ali ga je tri kruga prije kraja prestigao Perez jer je Alonso morao štediti gorivo te je tako ostao bez bodova na Hockenheimu prvi puta od 2008.

Felipe Massa bio je tek jedan od dva vozača koji su odustali na VN Njemačke, uz svog imenjaka i sunarodnjaka Felipea Nasra, ali prije nego je odustao Massa je imao najbržu promjenu guma u cijeloj utrci koja je trajala okruglo dvije sekunde.

Williams je ove godine na 10 od 12 utrka imao najbrže zaustavljanje, a čak sedam puta za upravljačem je bio Felipe Massa. Jedina promjena guma koja je bila brža od ove na Hockenheimu bila je ona na VN Europe u Bakuu kada su Massi gume promijenili za samo 1.92 sekunde.

 

Pročitajte više