Herojska pobjeda Rijeke i Vargića: Benko i Kvržić su zabili dva, ali golman je spasio duplo!

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

RIJEKA - STUTTGART 2:1, prva utakmica play-offa Europa lige..

SVE je mirisalo na spektakl; iščekivanje u kojem je cijeli grad disao za klub, iznimno atraktivan protivnik s kojim je došao kontingent glasnih navijača i ljetni ugođaj, bili su sastojci koji su jamčili posebnu noć na Kantridi.


I doista je tako i bilo. Nakon sjajnog prvog dijela i odavno neviđeno uzbudljivih posljednjih 15 minuta, gotovo da zaboravimo crnu rupu koja se protezala trećinom utakmice; od početka drugog dijela do 75. minute, kada se baš ništa nije događalo.

Stuttgart s "božićnim drvcem", čije gornje grane itekako bodu

Kek je izveo očekivani sastav i postavu, dok je gostujući trener Labbadia, kao što smo i najavili, nastupio s prilično opreznijom formacijom, posloženom u "božićno drvce" (4-3-2-1) i s pojačanom sredinom. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su tri igrača najbliža golu (Harnik, Cacau i Ibišević), zajedno postigli preko 200 bundesligaških golova!

Već u 6. minuti velika prilika za Rijeku i veliki promašaj Benka! Nakon sjajne kombinacije Kvržića i Tomečaka na desnoj strani i odličnog, oštrog centaršuta na peterac, Benko umjesto mreže gađa golmana gostiju Ulreicha, koji odbija u korner. Već u sljedećem napadu uzvraća Cacau, koji dobro puca s preko 20 metara, ali Vargić je jednako dobro postavljen i odbija.

Gori na terenu, ali i na tribinama

U 15. minuti, nova šansa za Rijeku: Benko lijepo prolazi po lijevoj strani i zavrće na drugu stativu, gdje na kutu peterca nalijeće Kvržić, zahvaća loptu, ali njome pogađa suparničkog braniča koji mu je stao u blok. Vatreno je bilo na terenu, ali i na tribinama, jer odmah nakon ovih uzbuđenja, kreće simultana bakljada, ali na različitim dijelovima stadiona -bengalke pale navijači jednog i drugog kluba, ali ih ne bacaju u teren.

Rijeka briljirala prvih pola sata, pa izdušila


U 25. minuti, sjajno Riječani pritišću neuigranu zadnju liniju gostiju i tako tjeraju Schwaaba da panično izbije u korner. Iz kuta nabacuje Alispahić, a Marić glavom puca odmah uz lijevu Ulreichovu vratnicu. Rijeka i nakon toga bila goropadna - Sharbini suparnicima gura loptu kroz noge, Benko im braniče valja po travi, ali nakon pola sata staje.

Rijeka je potpuno pala, gosti dominiraju i do izražaja dolaze "fizikalije". Kekovi igrači kao da su se potrošili u prvih pola sata i kao plod toga došle su dvije velike prilike za Stuttgart: Harnik odlično puca s 20-ak metara iskosa s lijeve strane, a lopta se od lijeve Vargićeve stative odbija u gol-aut. Uslijedila je sjajna, brza akcija gostiju - Leitner za Sakaija na desnoj strani, koji odlično odigrava povratnu na rub 16-erca za Gentnera, čiji udarac iz druge kroti Vargić.

Kek uspavao Labbadiju i onda mu priuštio noćnu moru

Početkom nastavka uslijedilo je, kao što smo rekli, polusatno mrtvilo. Zamijenjene su uloge - Stuttgart napada kao da je domaćin, a Rijeka se povukla iza lopte i potpuno zgusnula sredinu, posebno otkad je defenzivni Močinić zamijenio ofenzivnog Sharbinija.


Međutim, jalovu inicijativu gostiju prekinuo je gol Rijeke u 74. minuti: Tomečak je na desnoj strani izvrtio Molinara i onda odlično nabacio na drugu vratnicu na Benkovu "na trepavicu", a Rijekin najbolji golgeter gađa suprotni kut Ulreichove mreže.

Ona pak Vargićeva, u sljedećih deset minuta morala se tresti barem tri puta, ali osječki golman fantastično brani udarce Harnika, Ibiševića i Maxima, a zatim novi šok za Stuttgart.

Umjesto 3:1 za Stuttgart, 2:0 za Rijeku!

U 87. minuti Benko i Kvržić vrhunski su odigrali kontru, koju je Kvržić povukao i gurnuo loptu za Benka. On iskosa s desne strane izbija sam pred golmana gostiju, ali ne pokazuje egoizam svojstven napadačima, nego čeka dolazak Kvržića u sredinu, koji u padu puca i zabija za veliku prednost Rijeke.

U posljednjoj minuti regularnog dijela, velika greška riječke obrane, koja pušta Ibiševića da potpuno sam, na metar od mreže, zabije veliki gol za goste, nakon što mu je dodao Gentner. Šteta, otići na uzvrat s minimalnom prednošću 2:1, nasuprot 2:0 od maloprije, naravno da je ogromna razlika.

Vargić je zaslužio duplu premiju, ali i gosti barem jedan gol

Međutim, treba pošteno reći kako su gosti zaslužili minimalno jedan gol, a na Keku i njegovim igračima je da na uzvratu ne dopuste ono što su radili u cijeloj završnici susreta - panično povlačenje i stajanje u vlastitom kaznenom prostoru, tijekom čega im se ipak događala situacija kao ona kod Ibiševićevog gola, da je suparnik sam na gol-crti. Desilo se to i u četvrtoj minuti nadoknade, ali je potpuni povratak gostiju spasio večeras fantastični Vargić.

RIJEKA

Vargić - Tomečak, Lešković, Marić, Škarabot - Maleš - Zlomislić, Alispahić, Anas Sharbini, Kvržić - Benko

STUTTGART

Ulreich - Sakai, Schwaab, Rüdiger, Molinaro - Leitner, Boka, Gentner - Harnik, Cacau - Ibišević

Pročitajte više