Hoće li se Eurobasket 2015. igrati u zagrebačkoj Areni?

 Foto: Gulliver Image/ Getty Images

BEZ OBZIRA što su se ovih dana hrvatskim medijima zakotrljale informacije da predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi uz pomoć Vlade RH ima ozbiljnu namjeru iskoristiti dramatičnu situaciju u Ukrajini koja bi trebala biti domaćin predstojećeg EP u košarci, sam Tedeschi to odlučno demantira.

"Ta cijela ideja ima smisla, jer Hrvatska ima potrebnu infrastrukturu, no nema smisla da već nekoliko dana čitam da "Emil Tedeschi uz pomoć hrvatske vlade organizira Europsko prvenstvo". Tu je netko pobrkao lončiće. Prvenstvo može organizirati država, odnosno Vlada, uz podršku lokalne samouprave, odnosno gradova u kojima bi se igrale utakmice. Ni Atlantic Grupa, niti bilo koji drugi gospodarski subjekt, nije subjekt organizacije. Niti sam o tome bilo s kim razgovarao", rekao je za Večernji list Emil Tedeschi.
 

Iako su i sami reprezentativci bili oduševljeni takvom idejom jer bi na taj način, na domaćem parketu bili u dobroj situaciji da potvrde sjajan plasman s prošlog prvenstva u Sloveniji, ako malo bolje razmislimo i prizovemo zdravi razum, jasno je da je Tedeschi u pravu. Hrvatske, ali i bilo koje druge trvrtke nemaju što tražiti u organizaciji sportskih manifestacija. Eventualno, u slučaju da Ukrajina zaista ostane bez Europskog prvenstva radi poznatih događaja  i da se Hrvatskoj da domaćinstvo istoga, tek tada bi se privatni kapital mogao uključiti u organizaciju.

 Daleko od toga da prihvaćanje tog domaćinstva nije dobra ideja. Hrvatska bi profitirala u svakom slučaju. Ako bacimo oko u susjedstvo,  vidjet ćemo da su Slovenci od EP-a zaradili čak 23.7 milijuna eura dobiti koja se slila u državni proračun, a 510 tisuća eura je ostalo čiste dobiti za slovenski košarkaški savez. Iznos od 6.1 milijun eura koji su platili da bi uopće mogli dobiti domaćinstvo je višestruko premašen, a također, ni slučajno se ne smije zanemariti činjenica da je interes djece za košarkom porastao za oko 60 posto. 

Kad se suočimo s tim brojkama, nema dvojbe da je dobivanje Eurobasketa jedinstvena prilika koju Hrvatska mora iskoristiti, no, budimo realni, ne ovisi puno toga o nama samima. 

Kako je FIBA krenula s pripremama za plan B u slučaju da Eurobasket u Ukrajini ipak otpadne, nužno je što prije reagirati  i ne čekati. HKS pod hitno mora stupiti u kontakt s Vladom, Ministarstvom sporta i gradovima u kojima bi se igrale utakmice.

Za sada, Petar Skansi, desna ruka ministra Jovanovića daje punu podršku toj ideji, no moramo biti realni. Čak i da se svi ti pristanci i obećanja dobiju, puno veći "igrači" od nas  čekaju u redu – Turska, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija. 

Kakve su nam tu šanse, samo nebo zna.

 

 

 

 

Pročitajte više