Hrgović: Pobijedio bih oba brata Klička u meču na pet rundi!

NAJVEĆA hrvatska boksačka nada Filip Hrgović u petak starta s novom sezonom WSOB lige. Prvi meč za svoj kazahstanski Astana Arlans će odraditi u dalekoj Ukrajini protiv domaćeg doprvaka Rostyslava Arkhypenka. Za one koji su prošle godine manje pratili premijernu sezonu AIBA-ine lige bit će vrijedna informacija da je Hrgović bio pobjednik u individualnoj konkurenciji što je dodatno skrenulo pažnju na njegov talent.

Prošle godine si bio pobjednik u individualnoj konkurenciji, postoji li zbog toga neki poseban pritisak uoči starta nove sezone WSOB lige?

"Ne osjećam nikakav pritisak. Meni je najbitnije u meču dati sve od sebe, pružiti maksimum i dobro boksati. Ja uvijek sam sebi postavljam neke ciljevi i bitno mi je njih ispuniti. Što se tiče drugih i eventualnih očekivanja, to je njihova stvar. Neka očekuju što hoće."

Nekoliko puta ti je promijenjen protivnik u prvom meču protiv Ukraina Otamansa. Ti si priželjkivao prvo ime, ono Alexandera Usika?

"Da, najprije sam trebao boksati s olimpijskim pobjednikom i najboljim ukrajinskim boksačem Alexandrom Usikom. To je nešto što sam priželjkivao jer bi mi meč i eventualna pobjeda protiv takvog imena mnogo značili za nastavak karijere. Mogao bih pokazati koliko vrijedim. No, promijenili su protivnika najprije u ukrajinskog šampiona Rudenku, a na kraju i na konačni izbor Arkhypenka. On je također kvalitetan boksač i doprvak Ukrajine. Ne znam previše o njemu, no siguran sam da ako dam 100 posto u meču, da ću na kraju pobijediti."

Kako promjena protivnika utječe mentalno na boksača?

"Na pripreme te promjene zapravo i nisu previše utjecale jer su sva tri boksača ljevaci i kontra gard. Radili smo na nekim serijama koje bi trebale biti odgovor na njihov gard i smatram da će upravo one biti presudne u ovom dvoboju. Zadovoljan sam odrađenim pripremama i formom s kojom putujem u Kijev."

Tvoj trener Leonard Pijetraj nam je otkrio dio taktike. On bi kao manji borac trebao napadati, a ti ga držati na distanci...

"Zapravo ne znam koliko je visok jer gledajući snimke na YouTubeu nisam mogao točno procijeniti. Vidjet ću odmah na vaganju njegovu građu i znat ću se postaviti na meču. Ako se radi o nižem i krupnijem boksaču, onda je za očekivati da će on napadati i stiskati, a ja ću ga morati držati na distanci i kontrirati. Ukoliko on bude viši i duži od mene, onda je na mene i da idem prema naprijed i skraćujem distancu. To su neke uobičajene stvari u boksu."

WSOB liga na Fight Channelu, a ti prvi put nastupaš pred hrvatskom i regionalnom publikom?

"WSOB liga je sjaja stvar za boks, posebno amaterski koji je bio u problemima. Zaista mi je drago što je Fight Channel odlučio podržati ovu ligu i pratiti uživo moju ekipu ove sezone. Radi se o odličnim mečevima na pet rundi i vrhunskoj produkciji. Bio sam nedavno na jednoj profesionalnoj priredbi na kojoj je nastupao Povetkin i moram reći da su eventi WSOB-a puno bolji od toga. AIBA je napravila vrhunsku priču jer mladi boksači mogu boksati u poluprofesionalnim uvjetima, zaraditi novac od čega mogu živjeti, a opet im ostaje pravo nastupanja na Olimpijskim igrama. Sada ne trebamo žuriti prerano prema profesionalizmu."

Za one koji ne znaju previše o sustavu natjecanja u ligi, možeš li ukratko objasniti kako stvari tamo fukcioniraju.

"Prema pravilima se ne smije boksati svaki tjedan, uostalom ima mnogo kola, tu ima i mjesta za taktiku. Mislim da ću ja odraditi dva ili tri meča u ovom prvom krugu. To je otprilike jedan meč mjesečno što je adekvatno i sasvim dovoljno. Obično u jednom timu ima i do četiri teškaša. S obzirom da su čak tri hrvatska boksača u poluteškoj kategoriji, a timovi su nam u istoj skupini, mogli bi gledati i neke hrvatske dvoboje. To će biti zanimljivo."

Vladimir Kličko je prije nekoliko dana obranio svoje pojaseve svjetskog prvaka protiv Mariusza Wacha. Dojmovi?

"Gledao sam meč i nisam bio previše impresioniran. To što smo vidjeli nema previše veze s pravim boksom i smatram da ne zaslužuje novac, pozornost i sve titule koje su u igri. Stvarno se radilo o nekvaliteti. Ne tvrdim da je Kličko loš boksač jer inače ne bi mogao biti tako autoritativan prvak, no to što je pružio protiv tehnički tako lošeg boksača kao što je Wach je malo. Razočaran sam jer ga nije uspio dovršiti kada je mogao. Ne povezuje serije, upotrebljava samo direkte. Kada boksate protiv boksača kao što je Wach, onda njegovi tehnički nedostaci zaista otvaraju dosta prostora i za udarce u tijelo i za razne kombinacije. To nismo vidjeli."

Koliko si ti daleko od tog nivoa boksanja i tih protivnika?

"Smatram da sa svakim profesionalcem na svijetu u ovom trenutku mogu boksati pet rundi. Čisto sumnjam da bi oni mogli izdržati moj ritam i takav tempo. Tehnički sam nadmoćniji od većine i puno brži. Čak i od braće Kličko. Tu mislim na obojicu i na Vladimira i na Vitalija. Kada bi boksali samo pet rundi prilično bi ih namučio i vjerujem da bi bio bolji. Naravno, oni imaju desetak kila više od mene, fizički su čvršći i puno iskusniji. Ja još trebam stasati kako bi mogao raditi mečeve na 12 rundi."

Nedavno su mediji objavili zanimljive slike sa sparinga gdje si boksao s legendarnom Šakom sa Srednjaka, Željkom Mavrovićem. Bilo je žestoko?

"Nije to bio tako žestok sparing kako se prikazalo u medijima. Malo se prenapuhalo. Željko je i dalje vrlo dobar, vidi se da ima taj štih vrhunskog boksača i odličan osjećaj. Nije u tako dobroj fizičkoj formi što je i razumljivo jer samo amaterski trenira. Ja sam ipak u punom treningu. Nismo išli 100 posto nego se zapravo radilo tek o lakšem sparingu."

Pročitajte više