Hrvati srušili Španjolsku usred Madrida: Okršaj s Rutenkom za četvrtfinale!

Foto: Cropix/ A. Cizmic

ODLIČNO prvo poluvrijeme, pad u drugom dijelu, vraćanje s -3, Golužina minuta predaha i konačni slom protivnika u posljednjim sekundama utakmice. Da, ovo je najbolji opis jedne sasvim obične utakmice hrvatske rukometne reprezentacije. Kao što smo pred početak SP-a pisali, nadamo se da ste se oboružali apaurinima i ostalim sredstvima koja će vam pomoći da prebrodite nove avanture Slavka Goluže i njegovih izabranika. A nove avanture počinju 21. siječnja kada Hrvatska igra protiv Bjelorusije, reprezentacije koju predvodi jedan od najboljih rukometaša današnjice - Sergej Rutenka.

Napaljeni Španjolci doživjeli slom

No, ono što su hrvatski rukometaši napravili u prepunoj Caja Magici, pred 11 tisuća španjolskih navijača, spada među najveće pobjede koje je hrvatski rukomet doživio. Hrvatska je od prve minute krenula pametno, dok su Španjolci nošeni žestokom atmosferom krenuli agresivno u okršaj. Hrvatski rukometaši bili su oprezni i u svakom napadu odisali su mirnoćom i koncentracijom. Nakon što su se Španjolci ispuhali, Hrvati su krenuli u veliku ofenzivu. Oko 15 minute probudio se Mirko Alilović, Kopljar je povukao u napadu, a proradila je i ubojita hrvatska kontra.

Prvo poluvrijeme Hrvatska je odradila bez pogreške, a nakon 30 minuta semafor je pokazivao rezultat 15:13.

"Žuta minuta u drugom dijelu"

U drugo poluvrijeme Španjolci su ušli pod kočnicom, a to Hrvatska nije znala iskoristiti. Na prvi pogodak u drugom dijelu čekali smo četiri minute, kada je Čupić zabio za +3 i tu je Hrvatska stala. Oko 11 tisuća španjolskih navijača dalo je krila igračima Valera Rivere, a ovi su im uzvratili agresivnom obranom koja je često bila na rubu incidenta te fanatičnim trčanjem koje je rezultiralo španjolskom serijom 0-6. Hrvatska je bila u "knock downu". Kopljar, Vuković i Duvnjak nisu znali odgovoriti na španjolsku 6-0 obranu, koja je na trenutke izgledala kao ona francuska obrana koja je već godinama "začarana šuma" hrvatskim rukometašima. Međutim, Hrvatska nije gubila glavu. Mirko Alilović zaključao je svoja vrata i natjerao Španjolce u očaj. Njegove obrane povukle su Vukovića i Duvnjaka, a kada je bilo najteže ukazao se kapetan Igor Vori.

Balić podivljao na Golužin time-out

I tako je Hrvatska dvije minute prije kraja krenula u napad u kojem je trebala preuzeti vodstvo, odnosno u napad koji je bio prijelomni trenutak utakmice. Čupić je s krila prešao na desnog vanjskog i prizemnim šutom propucao visoku španjolsku obranu te iznenadio Šterbika. Ali, suci su poništili gol. Zašto? Goluža je u trenutku kada je Čupić odapeo po španjolskom golu zvao time-out. Kada je shvatio što je izbornik napravio, Ivano Balić počeo je od ljutnje i nevjerice skakati po tribinama Caje Magice, Igor Vori je zgrabio Golužu i počeo se smijati, a Čupić je spominjao "majke i strine". No, Golužu je od linča javnosti spasio Igor Vori, koji je minutu prije kraja zabio za minimalno vodstvo 26:25. Španjolci su u posljednjem napadu na sve načine tražili rupu u hrvatskoj obrani, ali ništa im nije pomoglo protiv "svemogućeg" Alilovića. Točku na "i" postavio je mladi Lovro Šprem, pred kojim je vatreni nastavak turnira, budući da je za Manuela Štrleka, prema riječima Slavka Goluže, Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj - završeno.

Hrvatsku je u susretu protiv Španjolske predvodio Ivan Čupić sa osam pogodaka, dok je drugi najbolji strijelac bio Marko Kopljar sa četiri pogotka. Tri su nadodali Bičanić, Duvnjak i Vori, a posebno valja istaknuti Mirka Alilovića koji je upisao 16 obrana. S druge strane, Španjolce je predvodio Maqueda sa sedam golova, Alberto Entrerrios je dodao pet, a Arpad Šterbik imao je šest obrana.

Hrvatska odabrala teži put

Hrvatska je pobjedom protiv Španjolske odabrala teži put do zlata. Utakmica protiv Bjelorusije u osmini finala trebala bi biti samo uvertira za ono što Hrvatsku čeka u četvrtfinalu - Francuzi. U slučaju da mlada i neka nova Hrvatska pošalje Francuze doma, a Karabatića na suđenje, u polufinalu ih čeka obračun s europskim prvacima - Dancima. Prvi favoriti turnira pokazali su slabosti u susretu protiv Makedonije, ali s figom u džepu priželjkuju osvetu Hrvatima za brutalno šamaranje koje su dobili na Olimpijskim igrama u Londonu. Hrvatska bi tako do finala trebala pregaziti dvije trenutno najjače reprezentacije na svijetu.

Pročitajte više