Hrvatima ni traga: Oni će krojiti pravdu u Poljskoj i Ukrajini

SEDAM dana prije Eura donosimo pregled dvanaest sudaca koji će tijekom 22 dana u Poljskoj i Ukrajini krojiti pravdu na nogometnim terenima...

1. Howard Webb (asistenti: Mullarkey, Kirkup, Atkinson, Clattenburg)

40-godišnji Englez na Fifinoj je listi već sedam godina, a do sada je sudio na Europskom prvenstvu 2008., Kupu konfederacija te Svjetskom prvenstvu u JAR-u. Sudio je i finale Lige prvaka, a ukupno 368 utakmica, uz prosjek od tri žuta i 0.1 crveni karton po utakmici.

2. Stephane Lannoy (asistenti: Dansault, Cano, Fautrel, Buquet)

42-godišnji Francuz na Fifinoj je listi od 2006. godine, a do sada je sudio na Olimpijskim igrama 2008, Ligu prvaka, Europa ligu, Euro u Austriji i Švicarskoj te SP u Južnoj Africi.

3. Wolfgang Stark (asistenti: Salver, Pickel, Meyer, Aytekin)

42-godišnji Nijemac ima najduži staž na Fifinoj listi, gdje već egzistira od 1999. godine. Sudio je na desetke utakmica Lige prvaka i Europa, Olimpijske igre u Pekingu te SP 2010. godine. Prošle sezone izabran je od strane igrača najgorim njemačkim sucem, a ove je sudio finale Europa lige.



4. Viktor Kassai (asistenti: Eros, Ring, Vad, Bognar)

36-godišnji Mađar sudi pod okriljem Fife od 2003. godine, a vrhunac karijere doživio je prošle godine kada je sudio finale Lige prvaka. Na Euru 2008. godine bio je četvrti sudac, da bi u Južnoj Africi sudio polufinale između Španjolske i Njemačke.


5. Nicola Rizzoli (asistenti: Faverani, Stefani, Rocchi, Tagliavento)

41-godišnji Talijan sudi pod okriljem Fife od 2002. godine, a sedam godina kasnije promoviran je u elitnu grupu sudaca, slijedom čega je sudio utakmice Lige prvaka. Najveći domet mu je četvrtfinalni dvoboj Manchestera i Bayerna iz 2010. godine, a iste sezone sudio je i finale Europa lige.

6. Bjorn Kuipers (asistenti: van Roekel, Zeinstra, van Boekel, Liesveld)


39-godišnji Nizozemac jedan je od najneiskusnijih, a na Fifinoj listi je od 2006. godine. Do sada je sudio samo utakmice Lige prvaka i Europe lige.



7. Pedro Proenca (asistenti: Miranda, Santos, Sousa, Gomes)


41-godišnji Portugalac na Fifinoj je listi od 2003. a do sada je sudio utakmice Europa lige i Lige prvaka. Vrhunac karijere doživio je prije nekoliko tjedana kada je dobio priliku suditi dvoboj Chelsea i Bayerna u finalu Lige prvaka.

8. Craig Thompson (asistenti: Ross, Rose, Collum, Norris)


40-godišnji Škot sudi pod okriljem Fife od 2003. godine, a na velikim natjecanjima još nije bio. Na klupskom planu sudio je dvoboje Lige prvaka i Europa lige, a na reprezentativnom kvalifikacijske susrete za Europskom prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Najbolji je škotski sudac.


9. Damir Skomina (asistenti: Arhar, Stancin, Jug, Vinčič)

36-godišnji Slovenac sudi pod okriljem Fife od 2003. godine, a sudio je na Olimpijskim igrama u Pekingu te sudjelovao na Europskom prvenstvu iste godine kao četvrti sudac. Najveći doseg karijere arbitriranje je u ovosezonskom dvoboju osmine finala Lige prvaka između Arsenala i Milana.



10. Carlos Velasco Carballo (asistenti: Fernandez, Jimenez, Borbalan, Gomez)

41-godišnji Španjolac na Fifinoj je listi od 2008. godine. Najveći uspjeh mu je suđenje finalne utakmice Europa lige prošle godine kada su u Dublinu snage odmjerili Porto i Braga.

11. Jonas Eriksson (asistenti: Wittberg, Klaseinus, Strombergsson, Johannesson)

38-godišnji Šveđanin na Fifinoj je listi od 2002. godine. Sudio je preko 60 internacionalnih dvoboja, ali ovo mu je prvo veliko natjecanje u karijeri.

12. Cuneyt Cakir (asistenti: Duran, Ongun, Gocek, Yildirim)

36-godišnji Turčin sudi pod Fifom od 2003. Sudio je kvalifikacije za Euro 2008, a iste godine počeo je suditi i Uefa kup. 2010. sudio je polufinale Europa lige, a 2010. debitirao je u Ligi prvaka, dvobojem Rubina i Barcelone. Prošle godine sudio je osminu finala Europa lige, a kasnije i SP U20. Vrhunac karijere mu je polufinale Lige prvaka u travnju ove godine između Barcelone i Chelsea.

Pročitajte više