Hrvatska autogolom Bugara pobijedila u Sofiji

Foto: Index, Hina

HRVATSKA reprezentacija pobijedila je Bugarsku u 2. kolu kvalifikacija za Euro 2016. Momčad Nike Kovača slavila je na gostovanju u Sofiji s 1:0. Jedini pogodak na utakmici djelo je bugarskog braniča Bodurova, koji je u 36. minuti zatresao vlastitu mrežu.

Niko Kovač postao je drugi hrvatski izbornik nakon Cice Kranjčara koji je slavio u Sofiji. Hrvatska je na vrlo teškom gostovanju krenula u formaciji 4-3-3 s Rakitićem kao isturenim veznim. Modrić i Brozović bili su zaduženi za razbijanje protivničkih napada. Veznjak Dinama natjeravao je Bugare po terenu, dok je Modrić zajedno s Rakitićem, barem u prvom dijelu, kreirao hrvatske napade.


Bugari katastrofalni u prvom dijelu

Hrvatska je u tim uvodnim minutama pokazala vrlo dobar nogomet protiv nedoraslog protivnika, koji je sam sebi nekakvim izjavama o podcjenjivanju hrvatskih igrača pumpao samopouzdanje. Visokim presingom Kovačevi igrači tjerali su Bugare da rade neshvatljive pogreške. Publika je napravila strašan pritisak, koji je samo dodatno pokolebao bugarsku reprezentaciju.

I tako je to izgledalo na terenu sve do 22. minute kada je na tribinama započeo rat. Hrvatski i bugarski navijači, nakon predigre ispred stadiona Levski, počeli su se gađati bakljama, štapovima, petardama, raketama. Bugarska interventna policija ušla je na tribine kako bi napravila širu tampon zonu između zaraćenih navijačkih skupina, a pomogli su još i reprezentativci koji su od svojih navijača tražili da se smire. Hrvatsku delegaciju predvodili su Olić, Mandžukić i Srna.

Kako bilo, nakon kratkog prekida Hrvatska je postala konkretnija. Prvo je Olić zatresao mrežu, ali gol je bio poništen zbog zaleđa, a zatim je Pranjićev centaršut nekoliko koraka od korner zastavice završio na prečki. To je bio samo uvod za 36. minutu kada je Hrvatska zabila za vodstvo. Rakitić je ubacio s 25 metara na drugu stativu, a tamo se ukazao Perišić koji je uspio vratiti loptu u sredinu peterca. Bodurov je htio izbaciti loptu, ali nije je dobro zahvatio i ona je završila iza Stojanova.

Bugari nisu klonuli duhom te su postali agresivniji, što su skupo platili Modrić i Mandžukić koji su često znali završiti na travnjaku.

Izborniče, zašto samo jedna izmjena?

Bugarski izbornik odmah je na poluvremenu napravio dvije zamjene. Ubacio je Ilieva i Galabinova, a povukao je Zaneva I Micanskog. Svježa krv probudila je uspavani i tromi bugarski stroj, koji je sve češće prijetio nervoznom Subašiću.

Hrvatska se strašno trošila u obrani pa nije ni čudo što Olić, Mandžukić i Rakitić nisu mogli složiti opasnu kontru. Umor je posebno bio vidljiv na požrtvovnom Oliću, koji nije trebao igrati svih 90 minuta. Bugari su u drugoj polovici drugog dijela krenuli po sve ili ništa, ali Hrvatska nije imala igrača koji bi svojom svježinom i prodorom mogao napraviti dar-mar u protivničkoj obrani.

Kovač je pred kraj utakmice poslao Rakitića u svlačionicu, a umjesto njega na teren je poslao Kovačića. Kramarić je bio spreman za ulazak, ali izbornik je odlučio kako je njegovoj ekipi dovoljna samo jedna izmjena i tu je vjerojatno pogriješio. 

 

Pročitajte više