"Hrvatska je spora, zato Modrić i Rakitić Brazilu moraju uzeti posjed!"

Foto: Index

22 sata, Brazil - Hrvatska, Arena Corinthians! Sate brojimo do početka SP-a i to je najbolja pozivnica da budete uz Index. Naši reporteri za vas su već isprobali travnjak Arene Corinthians, a na Indexovoj temi donosimo vam posljednje vijesti i analize uoči utakmice godine. Za vas tijekom SP-a samo na Indexu pišu igrači i treneri koji su iskusili stres velikih utakmica i kontinentalnih natjecanja. Nakon Otta Barića, Mirka Jozića i Darija Šimića, veliko otvaranje i zamke koje nas čekaju komentira i Joško Jeličić.

> Otto Barić: Kovač će biti veliki trener, ali to sada još nije

> Mirko Jozić: Nesreća je što za Brazil nemamo Šimunića i Mandžukića, a Olić bi morao igrati

> Dario Šimić: Protiv Brazila bih igrao s tri stopera

.........................................................................................................................................................................

"Krenut ću u glavu, s onim što smatram bitnim: većina naših reprezentativaca su na vrhuncu, s iskustvom igranja velikih natjecanja, sjajnim individualnim sezonama iza sebe, puni samopouzdanja i, nadam se, fizički spremni i svježi za sve napore koje iziskuje natjecanje na ovom nivou i posebno u ovakvim klimatskim uvjetima.

Hrvatska će ovisiti o izdanju veznog reda

Moramo svi zajedno smiriti euforiju, očekivanja, biti ponizni i skromni, ići utakmicu po utakmicu. Brzo smo zaboravili na koji način smo otišli u Brazil, uz pomoć sreće, točnije Islanda, najlošije repke u povijesti dodatnih kvalifikacija.

Svakako najveći plus naše ekipe je srce momčadi, vezni red na čelu sa Modrićem i Rakitićem, igračima Reala i Barce, koji svoje suigrače čine boljima. Samim tim, puno toga će ovisiti o njihovim prezentacijama.

Problem ove generacije je nedostatak brzine

Ono što je problem ove generacije, a i onih ranije, točnije našeg nogometa, oduvijek je nedostatak brzine, posebno prednjih bočnih igrača. U modernom nogometu tranzicija je vitalna, a nažalost u tom smislu smo dosta tanki. Zbog toga u utakmici sa Brazilom iznimno bitan će biti posjed jer ako nas prisile da spustimo linije na našu polovicu, bit će iznimno teško izaći i izlaziti u kontre i polukontre jer osim Olića, uz Mandžin izostanak, nemamo takvih igrača.

Vjerujem da se Modrić i Rakitić mogu nametnuti veznom redu Brazila, time spriječiti kontinuirani posjed i pritisak. S obzirom da njihova prednja četvorka, Hulk, Neymar, Fred i Willian nemaju naviku igranja bez lopte, uz iznimno ofenzivne bočne igrače, Alvesa i Marcela, trenutak oduzimanja protivničke lopte bi mogao biti jako važan jer bi mogli biti brojčano jači i ugrožavati njihov gol

Neymara i Hulka braniti momčadski

Ono što naši igrači trebaju napraviti, po mom mišljenju, je opustiti se i uživati jer je pritisak na Brazilu. Jasno je da je individualna kvaliteta na njihovoj strani, međutim velika natjecanja su osvajale velike ekipe. Zbog toga i Neymara i Hulka trebamo braniti momčadski, pametnim pojedinačnim i zajedničkim trčanjem u fazi obrane, držati linije uske i po širini i po dužini, jer su oni najopasniji u tim međuprostorima.

Ne mislim da je Brazil najveći favorit, kao ekipa mi ne djeluju trkački moćni, a u fazi igre bez lopte su dosta ranjivi. Isto tako, bit će pod velikim pritiskom, što je iznimno bitno. Uvjeren sam da što duže budemo u egalu s njima da nam šanse rastu. I u fazi defenzivnog skoka su dosta ranjivi, i tu isto vidim našu priliku da ih kaznimo.

Ovo SP neće mi stvoriti mišljenje o Kovaču

Što se tiče Nike Kovača, o njemu kao treneru nemam mišljenje, niti će to promijeniti bilo kakav rezultat na ovom natjecanju, s obzirom da je tek na početku. Vratio je atmosferu, igrači mu vjeruju, o njegovoj igračkoj karijeri je bespredmetno razgovarati.

I na kraju, po mom mišljenju, biti nogometni trener u klubu i izbornik su dvije različite stvari, veže ih samo isti sport. Logičan slijed je posao trenera u klubu, a zatim izbornički. Međutim, vjerujem u Niku, njegov stožer i vjerujem da uz vrlo bitan faktor, a to je sreća, zajedno sa svojim igračima, može sve nas Hrvate učiniti ponosnima.

Prilika i konačni ispit su Kamerun i Meksiko

Mislim da mi svoju priliku trebamo tražiti protiv Kameruna i Meksika, dvije reprezentacije različitih stilova. Zato je jako bitno da protiv Brazila odigramo kvalitetno, napunimo se samopouzdanjem i uz malo sreće dođemo do pozitivnog rezultata. A ako i ne uspijemo, imamo dvije utakmice istine koje ce dati konačan sud o ovoj generaciji.

Pročitajte više