Hrvatska je spremna za SP: Šarić i Bogdanović pregazili Litvu

Foto: Index; Hina, Dario Dalmacija

HRVATSKA košarkaška reprezentacija je sa 94:80 porazila Litvu u posljednjoj pripremnoj utakmici pred početak Svjetskog prvenstva.

> Repeša zadovoljan: "Prave utakmice tek nas očekuju"

Pomalo iznenađujuća košarkaška euforija osjetila se u Areni pet dana pred prvi nastup Hrvatske na SP-u u Španjolskoj. Nešto manje od 10 tisuća navijača ispunilo je tribine, ali zapaliti su ih uspjeli tek Šarić i Bogdanović sjajnim serijama i mladi Hezonja vrhunskim zakucavanjem pred kraj utakmice.

Europski doprvak i ekipa koja je zaustavila Hrvatsku na posljednjem velikom natjecanju, u polufinalu lanjskog Eurobasketa, bio je pravi ispit za Repešinu momčad, i s uspjehom ga je položila.

Repešina prva petorka: Tomić, Lafayette, Bogdanović, Šarić i Simon, napravila je najvažniji dio posla na samom početku utakmice. Bogdanović je prvi pogodio, a Simon iz kontre asistirao Šariću za 4:0. Lafayette je sjajno proigrao Šarića za još jedan koš, a onda je Bogdanović ukrao Litavcima loptu i namjestio mu za 8:3. Šibenski dragulj pogodio je i za plus 7 prije prvog time-outa na oduševljenje sve punije Arene. U nastavku su Šarić i Bogdanović sjajnom serijom povisili na 21:5 i Litva je do kraja utakmice tek triput stigla ispod -10. Hrvatska je pokazala da se ima pravo nadati medalji na Mundobasketu, ne samo zbog sjajnih šutera, već i zbog atmosfere u svlačionici. Igrači se dobro razumiju, a jaki su i mentalno što su pokazali u trenucima kada se protivnik vraćao u igru. No, tko zna što bi bilo da Litva nije ostala bez Kalnietisa koji je sa dislociranim ramenom napustio dvoranu već nakon prvih nekoliko minuta i mogao bi propustiti SP.

Prvu četvrtinu zaključio je Simon na 25:12. Repeša je umjesto Lafayettea uveo Ukića, a umjesto Tomića, Luku Žorića. Ušli su i Markota i Rudež. Na krilima Lavrinoviča Litavci su smanjili zaostatak u drugoj četvrtini protiv Repešine druge petorke, Markota i Žorić su uzvratili i Hrvatska je pobjegla na 38:24, a na poluvremenu je bilo 47:38.

Približili su se gosti na osam poena razlike, Repeša je skočio i uz parket tražio disciplinu svojih igrača u obrani. Nakon novog hrvatskog time-outa, Šarić i Bogdanović vratili su živost, Simon je tricom za 57:48 probudio i dvoranu, orilo se "Hrvatska", a Bogdanović je pogodio tricu za +12. Šarić je dodao još jedan, Bogdanović novu tricu za 69:53, Simon za +16, a Bogdanović još jednu za 75:58. Zlatni dečko mlade reprezentacije Mario Hezonja ušao je uz ovacije tribina.

Sa 75:61 ušla je Hrvatska u posljednjih deset minuta. Približili su se u manje od dvije minute Litavci na 8 razlike, Lavrinovič je preko Tomića pogodio tricu, a onda je Dubrovčanin vratio za 81:72. Žorić ga je zamijenio i donio više sigurnosti u obrani. Pet i pol minuta do kraja Hrvatska je potratila tri uzastopna napada, Lafayette jednostavno nije mogao naći suigrača za šut, ali, srećom za Hrvatsku, i protivniku je nedostajalo koncentracije. Žorić je pogodio za 83:74 tri i pol minute do kraja, Rudež je dodao tricu za bijeg na +12, Maciulis je tricom smanjio, a Žorić vratio razliku. Uslijedio je vrhunac.

Repeša je nakon utakmice priznao da je želio publici ponuditi šou, ono po što su došli, a najmlađi ga nisu razočarali i dodali su malo NBA čarolije. Minutu prije kraja Arena je bila na nogama, Mario Hezonja je fantastično zakucao za 92:77 i izazvao ovacije, a oduševio je i Šarić još briljantnijom asistencijom za konačnu pobjedu Hrvatske 94:80.

Bogdanović je bio prvi strijelac sa 24 poena (4/8 trica), Šarić je dodao 16, a Simon i Žorić po 12. Posebno je inspiriran bio Kruno Simon koji je ubacio 12 poena, te bio najbolji hrvatski asistent (7) i skakač (5) na utakmici. Goste su predvodili Mačiulis sa 20 koševa i Valančiunas sa 16.

Priliku nije dobio samo Lukša Andrić.

Kapetan Hrvatske Roko Ukić dobio je posebno priznanje od HKS-a za rekordni 164 nastup u dresu reprezentacije.

HRVATSKA – LITVA 94:80 (25-12, 22-26, 28-23, 19-19)

HRVATSKA: Tomić 7, Andrić, Lafayette -, Bogdanović 24, Šarić 16, Rudež 10, Ukić 2, Simon 12, Markota 4, Hezonja 4, Žorić 12, Babić 3.

LITVA: Pocius 2, Kalnietis -, D. Lavrinovič 15, Mačiulis 20, Seibutis -, K. Lavrinovič -, Jankunas 2, Valančiunas 16, Kuzminskas 2, Motiejunas 6, Vasiliaskuas 15, Jasaitis 2.

Uskoro opširnije s reakcijama i videom iz Arene

 

Pročitajte više