Hrvatska nula u Bakuu! Prosinečki zaustavio Kovača

Foto: Index, Hina

HRVATSKA je u Bakuu izvukla 0:0 protiv Azerbajdžana nakon brojnih promašaja ključnih Kovačevih igrača. U 90 minuta bilo je malo pravih prilika na obje strane, Hrvatska je bila bliže pogotku, ali ni Robert Prosinečki nije bio daleko od pobjede.

Hrvatska je dominirala od prve minute, imala je 68 posto posjeda lopte, 18 udaraca (4 u okvir) i pet kornera, no većina udaraca promašila je okvir gola. U promašajima su prednjačili Mandžukić, Pjaca i Kovačić, a možda najbolji pojedinac bio je Šime Vrsaljko čiji tempo suigrači nisu pratili.

Pjaca i Badelj u prvih 11, Modrić kapetan

Kao što je Kovač i najavio, Azerbajdžan je danas drugačija momčad od one koja je u Osijeku primila šest golova, a Prosinečki im je najveće pojačanje. Taktički je nadmudrio hrvatskog izbornika koji je od prve minute iznenadio s Markom Pjacom u prvih 11, a Milan Badelj igrao je uz Modrića dok su Kovačić i Brozović bili na klupi. Modrić je prvi put bio kapetan, a osim jednog bezopasnog udarca iz daljine, ni on nije bio opasan u ofenzivi. Kovač ga je u 71. minuti izvadio iz igre.

Prvu odličnu priliku Hrvatska je imala već u drugoj minuti. Modrić je dugom loptom pronašao Mandžukića koji je bio sam pred Agajevim, no nije dobro zahvatio loptu. U sedmoj minuti okušao se i Perišić no njegov udarac sa 20-tak metara je završio pored gola. U 28. minuti vidjeli smo i najljepšu akciju 'kockastih' u prvom dijelu. Kombinirali su Modrić, Pjaca i Vrsaljko koji je povratnom loptom s krila uposlio Perišić, a njegov slabi prizemni udarac sjajno je obranio Agajev. U posljednjih 15 minuta prvog dijela Hrvatska je nastavila pritiskati ali bez pravih prilika. Nešto prije odmora Mandžo je bio u sjajnoj prilici, ali Pjaca mu je loše servirao loptu. U 32. minuti Vrsaljko je sjajno ubacio pred gol, ali Mandžo se spetljao i propustio zabiti sa 5-6 metara.

Subašić spasio Hrvatsku, Azere spasili hrvatski promašaji

Na otvaranju drugog dijela domaćin je imao najbolju priliku na utakmici. Nazarov je pucao sa 20 metara, a Subašić obranio hrvatski gol. Već iduće minute Hrvatska je uzvratila, a Perišić je uzdrmao gredu pokušavajući pronaći Mandžukića.

U 58. minuti glavom je zaprijetio Mandžukić nakon Perišićeva ubačaja, no njegov udarac je išao ravno u domaćeg vratara. Mandžukić je bio u središtu pažnje i u 65. minuti, ali je ponovo loše reagirao na odličnu Rakitićevu asistenciju. Umjesto konkretnog udarca napadač Juventusa je petom proslijedio loptu u ruke Agajevu.

Zakazali Mandžo, Kovačić i Pjaca, Vrsaljko uspješno zamijenio Srnu

Tri minute kasnije Kovačić, koji je u 59. minuti ušao u igru umjesto Badelja, je imao sjajnu priliku, no lopše je pucao sa 13-14 metara. Nije išlo ni Rakitiću iz slobodnjaka, a u 67. minuti još jednom je Kovačić loše pucao s ruba šesnaesterca na dobro dodavanje Perišića. Ponovilo se to i u 76. minuti kada je Kovačić u izglednoj prilici sa 16 metara dodao protivničkom golmanu umjesto da je pucao na gol.

Nažalost, niti Mandžukić nije bolje reagirao u 85. minuti. Kovačić i Kalinić sve su pripremili za Mandžukića koji je promašio sjajnu priliku. Dvije minute ranije opet je pokušao Pjaca, no sa 18 metara pucao je daleko od gola.

Odlazak igrača prema svlačionici pognutih glava na kraju susreta jasno je govorio što i oni sami misle o svojoj igri.

Na ljestvici vodi Hrvatska sa 14 bodova, na drugom mjestu je Italija sa 12 bodova i utakmicom manje, treća je Norveška sa 10 bodova. Slijede Bugarska (8), Azerbajdžan (5) i Malta (1).

U Palermu se sastaju Italija i Malta, a u Sofiji će snage odmjeriti Bugarska i Norveška.


AZERBAJDŽAN - HRVATSKA  0:0

AZERBAJDŽAN: K.Agajev - Mirzabekov, Husejnov, F.Sadigov, Dašdamirov - Garajev - Ismajilov, Amirgulijev, Nazarov (od 90. Eddy), R.Gurbanov (od 80. Nadirov) - Kurbanov (od 63. R. Sadigov). Izbornik: Robert Prosinečki

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pranjić - Modrić (od 71. Brozović), Badelj (od 59. Kovačić) - Pjaca, Rakitić, Perišić (od 83. Kalinić) - Mandžukić. Izbornik: Niko Kovač


 

 

Standings provided by

Pročitajte više