Hrvatska porazom od Danske završila SP na 6. mjestu!

Foto: Hina, Index

DANSKA je sa 28:24 porazila Hrvatsku u utakmici za 5. mjesto na Svjetskom rukometnom prvenstvu.

Posljednji put ovako slaba Hrvatska je bila 2001. godine. Šesto mjesto u Kataru najslabiji je rezultat Hrvatske na posljednjih sedam svjetskih prvenstava i zlatne medalje 2003. godine u Portugalu. Dvije godine kasnije osvojila je srebro, kao i 2009., te broncu 2013., dok je na dva SP-a (2007, 2011) bila peta.

Hrvatska je u posljednjoj utakmici protiv Danske samo jednom imala vodstvo, na početku kod 2:1, a Danci su nakon toga bježali na dva, tri, čak i pet golova prednosti.

Danska je u 14. minuti stigla do prve ozbiljne prednosti od 8-4. I na odmor se otišlo s četiri gola razlike u korist Danske (15:11). U 18. minuti Hrvatska je smanjila na dva gola zaostatka, ali u sljedećih pet minuta Danci bježe na šest golova viška (14-8). Hrvati se još jednom vraćaju, dolaze na 11:14, te minutu i 20 sekundi prije kraja imaju sedmerac, ali Green je obranio Čupićev udarac, pa na odmor Danci odlaze sa vodstvom 15:11.

Danci su i u nastavku imali komotnu prednost, a najbolje štu su Hrvati uspjeli učiniti je da su tri puta došli na dva gola minusa. Posljednja prilika za preokret ukazala se nakon što je Štrlek iz kontre u 52. minuti smanjio na 23:25, ali potom je danski vratar Landin obranio udarac Sliškovića kojim smo mogli doći na gol zaostatka. Potom je Landin obranio još šest-sedam teških lopti i sačuvao pobjedu Danske.

Najefikasniji u hrvatskim redovima bili su Duvnjak, Stepančić i Slišković sa po 4 gola. Reprezentaciju Danske predvodio je Mikkel Hansen sa 8 pogodaka.

U devet odigranih utakmica na ovom SP Hrvatska je ostvarila sedam pobjeda, pet u skupini, te u osmini finala protiv Brazila, te u prvom susretu razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta protiv Njemačke, uz dva poraza, u četvrtfinalu od Poljske, te u susretu za peto mjesto od Danske. Šestim mjestom osigurane su kvalifikacije za nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Rio de Janeiru.

 

HRVATSKA: Alilović, Ivić; Vori, Horvat, Duvnjak 4, Čupić 3 (3), Bičanić, Gojun, Štrlek 3, Kopljar 3, Musa, Brozović, Stepančić 4, Karačić 3, Ninčević, Slišković 4.

DANSKA: Landin, Green; Noddesbo 1, Eggert, Spellerberg, Sondergaard 1, Lindberg 5 (1), Mikkel Hansen 8, Christiansen 6, Rene Toft, Lauge, Mensah 1, Henrik Toft 2, Mortensen 4, Mollgaard, Damgaard, Lasse Svan.

SEDMERCI: Hrvatska 3-4, Danska 1-1
ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Danska 6 minuta
DVORANA: Ali Bin Hamad Al-Attiyah
GLEDATELJA: 1.000

UOČI UTAKMICE

- Pročitajte iscrpnu analizu Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru s posebnim osvrtom na hrvatsku reprezentaciju; Za Index komentira Lino Červar > Hrvatski igrači nemaju pobjednički mentalitet Karabatića ili Omeyera

- Danci nam ne leže, ali ako će igrati kao protiv Njemačke, Hrvatska može do prve pobjede nad Danskom nakon tri poraza > Kad je bitno, Hrvatska obično nema rješenje za Dansku

- Pobjeda nad Njemačkom podigla je raspoloženje u hrvatskom taboru, ali izbornik se još uvijek teško nosi s kritikama > Goluža se obrušio na novinare: Srpski mediji mi daju veću podršku od naših

 

 

Pročitajte više