Hrvatska raširila krila za pravi početak na Euru

Foto: Hina, screenshot EHF

DOBRO je počelo! Hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom je startala na Europskom prvenstvu u Danskoj, a u prvom kolu teško je stradala Bjelorusija i to s deset golova razlike (33:22).

> Poljaci dobro namučili europske viceprvake: Stanić spasio Srbiju na otvaranju Eura

> Evo zašto su Francuzi uvijek među favoritima za zlato

> Goluža zadovoljan: Ostvarili smo cilj, a sad idemo dalje

Hrvatsku su do najuvjerljivije pobjede u povijesti nastupa na Euru vodila krila, Ivan Čupić i Zlatko Horvat, koji su postigli po šest pogodaka. Međutim, EHF je za najboljeg igrača utakmice u hrvatskoj reprezentaciji proglasio Domagoja Duvnjaka, a spomenimo i to da je najbolji rukometaš svijeta u susretu protiv Bjelorusije zabio svoj 400. pogodak u hrvatskom dresu.

Alilović briljirao u uvodu

Hrvatski rukometaši strahovali su od Sergeja Rutenke, ali najbolji rukometaš Bjelorusije dan uoči utakmice proveo je u krevetu s temperaturom 39 i bilo je upitno hoće li se uopće pojaviti u dvorani u Kopenhagenu. Ipak, Rutenka se pojavio, odradio zagrijavanje i vratio se na klupu s koje je promatrao pravi potop svoje ekipe.

Doduše, Hrvatska nije imala početak iz snova. Trema je trajala dugih pet minuta, ali onda su Duvnjak i društvo proigrali, ubacili u višu brzinu i Bjelorusiji nije bilo spasa. Naravno, ne smijemo zaboraviti na Mirka Alilovića, koji je svojim čudesnim obranama spašavao Hrvatsku u uvodnim minutama ogleda.

Duvnjak razigravao, svi zabili osim Vukovića


Čim se hrvatska 6-0 obrana malo zgusnula, proradila je i kontra, a do kraja prvog dijela Golužini izabranici vodili su pristojnih 16:11. Odmah u nastavku susreta, Horvat i Čupić probušili su nesretnog bjeloruskog vratara Čarapenku, a razlika je nezaustavljivo rasla.  

Kao što smo rekli u uvodu, Čupić i Horvat bili su najefikasniji u redovima hrvatske reprezentacije sa po šest golova, Domagoj Duvnjak i Manuel Štrlek zabili su po četiri gola, a zanimljivo je da su se svi, osim Drage Vukovića i vratara, upisali među strijelce.

Alilović je utakmicu završio s 12 upisanih obrana, dok je Venio Losert dodao jednu obranu. Kod Bjelorusije briljirao je Puhovski sa šest postignutih golova.

Hrvatska u 2. kolu Eura igra protiv Crne Gore, a utakmica je na rasporedu u srijedu od 18 sati.

Hrvatska - Bjelorusija 33:22

Sastavi:


Goluža zadovoljan, Bičanić: Bilo je problema na početku, ali onda smo ubacili u višu brzinu

Damir Bičanić dostojno je zamijenio Blaženka Lackovića sa četiri postignuta pogotka.

"Imali smo malih problema na početku utakmice, ali tamo oko desete minute ubacili smo u višu brzinu, obrana je proradila kao i naše najubojitije oružje - kontra", rekao je Bičanić, dok je Goluža nadodao:


"Nervozno smo otvorili utakmicu, s prevelikim respektom prema protivniku. Radili smo greške u obrani, ali Mirko je bio na nivou. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, tako su se stvari posložile, djelovali smo moćnije, proradila je kontra, polukontra. U napadu smo bili pokretljiviji raznovrsniji".

Hrvatska se sada okreće Crnoj Gori.

"Led je probijen, ostvarili smo jedan mir za daljnje utakmice", za kraj će Goluža.

Bjeloruski izbornik pohvalio Alilovića

S druge strane, izbornik bjeloruske reprezentacije Juri Čevcov čestitao je Hrvatskoj na zasluženoj pobjedi.

"U prvom poluvremenu nismo mogli napraviti neku veću razliku zbog fantastičnog Alilovića, koji je držao Hrvate na životu. U drugom poluvremenu napravili smo ogroman broj pogrešaka u obrani i napadu. Hrvatska je zasluženo pobijedila, zadovoljan sam što smo gledali lijepu utakmicu te da mi se nitko od igrača nije ozbiljnije ozlijedio", poručio je Čevcov.

Pročitajte više