Hrvatska se trese: Ostaje li bez Europe?

Foto: Index, Hina

DISCIPLINSKA KOMISIJA UEFA-e u četvrtak će na sastanku odlučiti o kazni za Hrvatski nogometni savez zbog goleme svastike na poljudskom travnjaku tijekom utakmice s Italijom u lipnju.

Dok hrvatske vlasti još traže počinitelje s Poljuda, koje je snimila kamera prilikom ulaska na stadion, Damir Vrbanović i HNS zaradili su prijave kao odgovorne osobe i rasplet se još čeka. Očekuje se da će kazna biti objavljena danas u poslijepodnevnim satima.

U međuvremenu je Vrbanović uhićen zbog navodnih malverzacija u Dinamu sa braćom Mamić. Ta trojka, uključujući i predsjednika Davora Šukera, za navijače i dio javnosti glavni su krivci za aktualno stanje u hrvatskom nogometu, a svojim potezima posljednje tri godine doprinijeli su povećanju antagonizma između navijača i HNS-a, Dinama i Hajduka te Sjevera i Juga. Kao nikada do sada, zbog svega pati i reprezentacija.

Mnogi su uvjereni da svastika s Poljuda ima manje veze s politikom i fašizmom, a više sa željom da se na bilo koji način našteti Savezu kojim vladaju osobe koje u sportu ne bi smjele biti.

Svastika je bila idealno sredstvo da se izazove velika pozornost. U nekoliko minuta slika nacističkog simbola obišla je svijet i dobila reklamu od 90 minuta. UEFA-u će sve te priče vrlo malo zanimati. Njena maksima je nulta stopa tolerancije na netoleranciju, fašizam i diskriminaciju, a prema najavama "insajdera", UEFA bi mogla od Hrvatske napraviti primjer za ostale zemlje u regiji i šire.

UEFA dobro zna što se događa u HNS-u, još od Vlatka Markovića koji je bio "Mišelov" prijatelj prije Šukera. U Nyonu su obaviješteni o uhićenjima i sudskim postupcima protiv vodećih ljudi Saveza, kao i o korupciji u sudačkim redovima i politici na Markovom trgu. Usprkos svemu, vrhuška HNS-a i dalje ima podršku UEFA-e, a Šuker je primljen u Izvršni odbor, odmah do Platinija.

Iako prvi čovjek HNS-a tvrdi da Hrvatskoj prijeti izbacivanje s Eura, malo je vjerojatno da će se UEFA odlučiti na tako drastičnu kaznu koja bi povukla brojne posljedice, od sponzorskih do televizijskih ugovora.

Primjer kazne Srbiji (prije kasnije odluke CAS-a) nakon nereda protiv Albanije pokazuje da su u Nyonu skloni birati bezbolnije rješenje.

Platiniju je pisao i hrvatski premijer Zoran Milanović s porukom kako su Hrvati antifašisti, a iz Nyona mu je odgovoreno da je njegovo pismo proslijeđeno Disciplinskoj komisiji.

Koje su moguće kazne?

- Oduzimanje šest bodova (Hrvatska bi imala osam bodova i dijelila bi treće mjesto s Bugarskom)

- Oduzimanje tri boda (Hrvatska prepušta vrh skupine, imala bi 11 bodova, jedan više od trećeplasirane Norveške)

- Oduzimanje šest bodova uvjetno (Hrvatska bi ostala bez bodova ako se do kraja kvalifikacija ponovi neki sličan incident)

- Žestoka novčana kazna (jedna u moru novčanih kazni za HNS)

- Još utakmica bez gledatelja (Hrvatska će Bugarsku već dočekati na praznom Poljudu...)

- Izbacivanje iz kvalifikacija (najveća moguća kazna)

KRONOLOGIJA

> Arbitražni sudac: Hrvatsku zbog svastike čeka žestoka kazna kao opomena drugima

> Delegat UEFA-e predviđa: Kazna će vjerojatno biti novčana plus oduzimanje bodova

> Šuker: Moguće je izbacivanje Hrvatske s Eura

> Kako nam se dogodila svastika

> Poznati počinitelj

> Splitska policija objavila snimku: Oni su iscrtali svastiku, prepoznajete li ih?

> Milanović o svastici: Šteta je već napravljena, a pismo Platiniju je sročeno pažljivo i pristojno

> Platini odgovorio na Milanovićevo pismo

> Evo kolike kazne policija traži za Vrbanovića, Cvrka i HNS

> VIDEO Kronologija sramote: HNS doznao u 11. minuti, UEFA pustila da se igra preko svastike

> Neviđena hrvatska sramota: Kukasti križ nacrtan na travi Poljuda
 

Pročitajte više