Hrvatskoj na Islandu sudi Španjolac koji za svaki prekršaj daje karton

Foto: Guliver Image/Getty Images

TKO JE Alberto Undiano Mallenco, španjolski sudac i sociolog koji će u petak suditi utakmicu između Islanda i Hrvatske?

Rođen je prije 40 godina u Pamploni, a 2000. godine je s 26 godina postao najmlađi sudac ikad u Primeri. Četiri godine kasnije je postao i FIFA-in sudac. U španjolskom nogometu je "prvi" sudac i gotovo uvijek sudi najveću španjolsku utakmicu dvoboj Reala i Barcelone.

Na Svjetskom prvenstvu je debitirao 2010. godine, neslavno. Sudio je dvoboj Njemačke i Srbije, isključio je Miroslava Klosea, dosudio jedanaesterac za Njemačku i podijelio ogroman broj žutih kartona.

"Za svaki prekršaj dao je žuti karton. Pa samo nekoliko igrača je utakmicu završilo bez kartona", šokiran je bio branič Njemačke Arne Friedrich. Nakon debakla u Južnoj Africi Mallecon je propustio Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini

Hrvatskoj je sudio posljednji put u rujnu prošle godine na gostovanju u Belgiji kada je utakmica u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo završila 1:1. U lošem sjećanju nam je ostao 2009. na Wembleyu kada je Engleska razbila Bilićevu Hrvatsku s 5:1, a on propustio dosuditi jedanaesterac na Eduardu.

Poznat je i po zaustavljanju Lionela Messija u stilu Fabija Cannavara na utakmici protiv Reala.

Pročitajte više