Indexov pregled kola: Ćorak na Poljudu i briga za Moisesovu ravnotežu

Foto: Index, Hina 

GOTOV je prvi ciklus HNL-a, sedam kola je za nama, a završen je spektakularno, najljepšom utakmicom sezone i preokretom Dinama na Poljudu o kojem će se dugo pričati. Ispraznile su se momčadi, mahom ove što su živjele u Europi do kraja kolovoza, slijedi ciklus mini priprema i osvježavanja pa nastavak borbe za pozicije.
 
"Klanovi" na tablici
 
Već sad se može reći kakve bi borbe mogle gledati u nastavku sezone, selekcioniraju se određene grupacije na tablici, jasno je da Dinamo i Rijeka ostaju sa šampionskim ambicijama, na početku nedjeljne sudačke nadoknade imali su tu ambiciju i dalje živu i Bijeli, ali svi znamo kako je to završilo. Dosta toga o borbi za titulu će reći skorašnji derbi na Kantridi, koju Dinamo posjećuje 21. rujna.
 
Hajduk je sad skliznuo u onu drugu grupu, koja vreba izlazak u Europu, gdje se očekuje da će biti Split, nakon lošeg starta u sezonu i tri dosadašnja poraza, te Lokomotiva, koja se dvjema vezanim pobjedama trgnula. S osam bodova tu su, uz Split, još Zagreb, Osijek i Istra 1961, no od ovog trojca se prema viđenom u zadnjim susretima najprije Pjesnici čine sposobnima izvući iz borbe za ostanak i možda "smetati" gornjem domu. Zadar i Slaven Belupo su zaista najmanje pokazali dosad, Koprivničani su opet izgubljeni na terenu i teško ih je vidjeti igdje drugdje osim na ovoj poziciji koju trenutno drže, posljednju.
 
Prekid niza bez "nule" i "pulska kraljica remija"
 
Nakon 30 ovosezonskih utakmica HNL-a došla je prva bez pogodaka, ona u Puli između Istre 1961 i Osijeka. Zanimljivo, bio je to čak peti ovosezonski remi Istre, u sedam susreta, ukoliko ovako nastave vjerojatno bi se moglo kontaktirati dežurne voditelje knjiga rekorda na globalnoj razini. Kad smo kod brojki, dodajmo da je s prosjekom od 3,4 pogodaka po susretu sedmo kolo ostalo na ovosezonskoj razini HNL, sad je prosjek golova po susretu 3,37.
 
Također, otkad smo ukazali na neobičnu povezanost Zadrana i žutih kartona, oni su prestali stizati takvim intenzitetom igračima kluba sa Stanova, na Kantridi recimo nisu zaradili niti jednu opomenu. S onakvom beskrvnom igrom jednostavno nisu niti mogli.
 
Ćorak na Poljudu
 
Naziv je ovo koji može opisati protekli tjedan Bijelih. Ostali su korak kratki u Europi, ostali su koračić kratki u derbiju, ostali su bez očekivanog novog izlaznog transfera, tu ne znamo koliko je nedostajalo, ali neslužbene informacije govore da je Maglica bio blizu posudbe u Palermo, ali je igrač odbio 200 tisuća eura godišnje gaže. Ispraznila se i navijačka armija, nema više euforije, trebat će Tudoru i društvu novi niz uspjeha da vrate "ludilo" na Poljud.
 
 
Što sad? Prodane ulaznice od Dnipra i Dinama, lova od Andrijaševića i Pašalića bit će dostatne za još koji mjesec, a onda će se nešto već dogoditi, valjda. Doduše, možda se dogodi i idućih dana, prijelazni rokovi u zemljama istočne Europe još traju, u ligama kao što su turska, ruska i ukrajinska.
 
Split ne može na dva kolosijeka
 
Danak igranju četiri europska pretkola i duplom tjednom programu od početka srpnja platio je Split. Crveni su izgubili u Kranjčevićevoj i treći susret ove sezone, nagomilani umor sigurno je učinio svoje pa sad u nastavku sezone očekujemo znatno bolja njihova izdanja kad su lišeni europskih ispita.

Kad Moises pada, protivnici brinu
 
Sjajan je Brazilac Moises u dresu Rijeke u zadnjim susretima, nikad nije igrao bolji nogomet kao nakon oporavka od ozljede koljena, ali ni bio opasniji po suparnička vrata. Prvo je ulaskom u prvom susretu protiv Sheriffa dao snažan impuls za pritisak i vodeći pogodak, potom je u Tiraspolu zabio gol te "kumovao" kod autogola, a onda je Zadru uvaljao hat-trick.
 
Ono što je zanimljivo su ti njegovi golovi, ali i općenito način na koji puca. Uglavnom je to u padu, uglavnom u trenutku kad se čini da je izgubio ravnotežu. Zabio je tako Sheriffu, zatim i slično prvi gol Zadru. Drugi je Zadrani zabio prsima, pogađate već, u padu, a zatim je i kod trećeg izgubio ravnotežu u duelu, zateturao, ali i matirao Matkovića. Samo nek on pada, misle valjda u Rijeci, padat će i protivnici.
 
Šok iz Zadra vol. 2
 
Prvi šok iz Zadra priredio nam je odlazak Ferde Milina proteklog tjedna, a drugi je došao tjedan dana poslije. Miroslav Blažević novi je trener zadarskog prvoligaša. Ne znamo je li Ćiro neuništiv, ali svakako ga je teško uništiti, odnosno odvratiti od klupe. Makar ona bila ne toliko atraktivna, kakvom se nije činila ni tuzlanska, a bome niti za zadarskom nije neka navala.
 
"Čudo" na Poljudu
 
Vjerovali ili ne, mijenja se travnjak Poljuda, drenaža i sustav navodnjavanja. Dugonajavljivani radovi ipak kreću, sve će biti gotovo do listopada, za svaki slučaj su Hajduk i Split zamijenili domaćinstva svog ogleda na Poljudu 20. rujna, pa nema planiranih utakmica do prvog vikenda listopada i gostovanja Rijeke.
 
Utakmica kola: Hajduk - Dinamo
 
Najveći derbi hrvatskog nogometa bio je spektakularan, a na kraju je svojim raspletom stvorio Hajdukovim navijačima "ranu" koja neće tako brzo zacijeliti. Ponudio je u 95 minuta vjerojatno više no što su mnogi očekivali.
 
Trenutak inspiracije Sušića pokrenuo je Hajdukovce, koji su kontrolirali susret, kod 2:0 imali dominaciju i malotko je očekivao raspad sistema. No, Dinamo je čekao, iskoristio bolju fizičku spremu i preko znalaca u napadu iskoristio sve što su im Splićani ponudili. Henriquez, koji je zaista sjajan igrač, čvrst na nogama, brz s loptom i već od primanja lopte opasan za protivničku obranu, nije mogao naći bolji trenutak za prvijenac za Modre. 
 
Pet pogodaka, preokret za pamćenje, sjajna atmosfera pred 20 tisuća raspjevanih gledatelja. Ukoliko neko planira snimiti reklamu o HNL-u, nema dvojbe iz kojeg susreta treba uzeti najviše kadrova.
 
Pogodak kola: Goran Cvijanović (Rijeka)
 
Valjda jedini potez kojim je netko mogao nadmašiti sjajan potez Sušića povukao je nedavno pristigli veznjak Rijeke Goran Cvijanović. Ušao je u 78. minuti, kad je susret već bio riješen, pa je u 85. primio loptu na centru, napravio par koraka u suparničkoj polovici, vjerojatno vidio izlazak Matkovića s vrata i prekrasno odmjernim udarcem prebacio ga za 5:1 Rijeke.
 
Igrač kola: Duje Čop (Dinamo)
 
"Sv. Duje" srušio je nekoć svoj Hajduk, proslavio te pogotke u maniri koja mu neće donijeti miljenike u Splitu, i potvrdio da Mamić ima kvalitetno napadačko rješenje za ovu sezonu. Prvi gol je malo remek-djelo, spustio je loptu u kontra-stranu Kalinićeva gola, a potom je i u sudačkoj nadoknadi sjajno reagirao na novo dodavanje Soudanija. Sedmi je to gol Čopa Hajduku, tek da ih podsjeti da je mogao zabijati i u njihovom dresu.
 
Tragičar kola: Josip Bašić (Hajduk)
 
Možda nije u redu prema mladom igraču, ali nakon trenutka u 60. minuti derbija mnogi navijači Bijelih pribojavali su se epiloga koja se na kraju obistinio. Izašao je Bašić pred Eduarda, no nije reagirao na pravi način. Mogao je produžiti korak i ići u dribling, mogao je odmah pucati, mogao je dodati u sredinu, a mogao je i pasti u dvoboju s vratarom, međutim, Bašić nije napravio ništa. A onda je i Hajduku nakon svega ostalo - ništa.
 
Izjava kola: Dejan Radonjić (Istra 1961)
 
"Od sedam jedanaesteraca koje iznudim, samo se jedan svira", rekao je nakon susreta s Osijekom Radonjić za SN, uz dodatak: "Možda bi svi skupa, uoči početka sezone, u sklopu liječničkog pregleda trebali otići kod okuliste, pa greške ne bi bile tako učestale."
 
Također, otkrio je jednu anegdotu iz prošlog susreta: "Kolo prije me Šimurina pet puta udara laktom u skoku, a sudac mi dolazi i govori: 'Diži se, jak si kao bik'. Možda jesam, ali to ne znači da me svaki stoper može udarati kada se sjeti bez prekršaja."
 
Momčad kola:
 
Dominik Livaković (Zagreb) - zaustavio niz opasnih udaraca Splita, bez njega bi Zagreb teško došao do pobjede
Ivan Tomečak (Rijeka) - i dalje na odličnoj razini ove sezone, u demoliranju Zadra sudjelovao s pogotkom i asistencijom
Matej Jonjić (Osijek) - Zaustavio sve pokušaje Istre u Puli, dominirao obranom svoje momčadi koja se izborila za bod na gostovanju
Mario Musa (Lokomotiva) - golgeterskom reakcijom kaznio grešku Slavena i usmjerio utakmicu u Koprivnici na mlin Lokomotive
Moises (Rijeka) - najbolji igrač Rijeke u zadnje vrijeme, s tri pogotka sudjelovao u razbijanju Zadra
Tino Sven Sušić (Hajduk) - prekrasan potez za vodstvo Bijelih, sjajna izvedba sve dok nije ponestalo snage pred kraja
Valentino Stepčić (Zagreb) - režiser igre Pjesnika ove sezone, s dvije asistencije omogućio Gabrijelu Bobanu da postane junak pobjede nad Splitom
Angelo Henriquez (Dinamo) - pogotkom u zadnjim trenucima zaključio veliki preokret Dinama, pokazao na terenu u nekoliko dvoboja da je za HNL klasa više
Gabrijel Boban (Zagreb) - bijeg u prazan prostor i nemilosrdna realizacija zaštitni su znak ovog igrača koji je to u dva navrata izveo protiv Splita za vrijednu pobjedu Pjesnika
Duje Čop (Dinamo) - zavio svoj Hajduk u crno s dvije majstorske reakcije u kaznenom prostoru, nastavio sa sjajnim igrama ove sezone
Soudani (Dinamo) - probudio se Alžirac, namjestio je tri pogotka na Poljudu i s nekoliko opasnih pokušaja bio uz strijelce pogodaka najopasniji za Bijele

 

Pročitajte više