Istina boli: Index protjeran iz Mamićevog Dinama!

Foto: Index

GRAĐANSKI nogometni klub Dinamo protjerao je novinare Indexa s gradskog stadiona Maksimir, zabranio im dolazak na utakmice kluba u Kupu i HNL-u, a zabrana pristupa radnom mjestu najavljena nam je i za natjecanja pod ingerencijom Uefe kao i za sve press konferencije.

Odluka je donesena na razini kluba, nakon niza sastanaka i analize sadržaja Indexovih objava iz Maksimira tijekom protekle sezone, objašnjenje je koje smo dobili u Dinamovom uredu za odnose s javnošću.

Dinamu je neprihvatljiva "ta jedna vrsta pisanja", s naglaskom na period od sredine ožujka, što se poklapa s pritvaranjem njihovog šefa Zdravka Mamića zbog gnusnog javnog ispada posvećenog ministru prosvjete i sporta Željku Jovanoviću. Nismo tražili da preciziraju kakav bi im se tip izvještaja o nasilju njihovog gazde svidio jer se odgovor mogao naći na Dinamovom webu koji je krvoločne Mamićeve uvrede jednostavno - ignorirao, iako je njegov govor mržnje u zemlji bio tema dana i izazvao čak i reakciju predsjednika države. Mamićeva rodbinsko-radna zajednica tom prigodom tek je ustvrdila da je Zdravko nepravedno lišen slobode, a s tim se čak složio i Index, postavljajući pitanje zašto ga država goni kad uvrijedi ministra, ali ne i kada svojim rječnikom "spolno opći" s članovima obitelji medijskih zaposlenika, nazivajući ih kurvama, kriminalcima i jugooficirskim okotima.

"Čišćenje" koje Mamić u Maksimiru godinama provodi uz pomoć političkih i poduzetničkih elita, sudaca, sutkinja, te Hrvatskog nogometnog saveza osim navijačkog korpusa, zahvaća i novinarski, a na crnom popisu od jučer se nalazi i Index. Našim reporterima te kamermanu koji redovito prate Dinamove utakmice te u okviru mogućnosti pronalaze način i za odlazak na inozemna gostovanja, izvan Mamićeve čarter-linije prijatelja kluba, odbijeni su zahtjevi za godišnjim akreditacijama te smo onemogućeni da apliciramo i za jednokratne akreditacije za Superkup, obzirom da nam je odbijenica iz Dinamovog ureda za odnose s javnošću stigla manje od 24 sata uoči subotnje utakmice.

Ne postoji zakonski okvir prema kojem udruga građana organizirana kao privatni klub ima ovlasti izvršne vlasti, ali Mamiću je dopušteno i da na tv-u maše policijskim dosjeima navijača bez da se postavi pitanje odakle mu, posluje uz sumnju sukoba interesa, udara ljude po stadionskim ložama ili legalno reketari vlastite igrače, očekujući da se o tome također "profesionalno" izvještava. Na to nas je više puta upozoravao i Tomislav Marčinko, član uprave kluba zadužen za zastrašivanje novinara, no ulizivanje i potkupljivost nismo uvažili za standarde naše profesije.

Smatrali smo da je odraz profesionalnosti tražiti stav druge strane, ali Mamić je u tome odbio sudjelovati, kao kada su mu se Indexovi novinari na press konferenciji suprotstavili pitanjima Dinamovih navijača i Indexovih čitatelja. Jedini odgovor koji smo dobili je taj da je Index medijsko podzemlje.

Za razliku od velikog broja drugih kolega, koji Mamiću dopuštaju da sate i sate njihovog vremena zlorabi maratonskim monolozima (jer ono što on priređuje nisu konferencije za medije), bez da postave pitanje koje bi Mamića natjeralo na išta što nisu salve samohvale, Indexovi novinari mu postavljaju prava pitanja, kao što to rade i pozvani na gostovanja na primjerice državnoj televiziji. Mamić ih na to, u svom stilu, zaspe uvredama, na što smo, opet za razliku od drugih kolega, koji su na njegovim obraćanjima naciji tek prestrašeni i ušutkani zapisničari, reagirali odmah, braneći sebe i integritet profesije, teško narušen upravo kukavičlukom i nesolidarnošću kolega, koji su ionako zaslužni za Mamića i čije je on medijsko čedo.

Iako godinama dolazimo u Maksimir, Mamić nas na svojim seansama nije hipnotizirao, da vidimo jedno, a pišemo nešto drugo. Duboko žalimo jer nemamo hrabrosti napisati da je na Dinamovom stadionu bilo deset tisuća ljudi, ako ih je bilo 174, zapljeskati Mamićevoj poduzetničkoj viziji dok je jasno da se ona sportska svela na agenciju za prodaju djece. Ne možemo ga nazivati spasiteljom ubogih i "defektnih" dok se u isto vrijeme bavi očinskim menadžerstvom niti humanistom koji kupuje djeci invalidska kolica da bi kasnije s njihovim fotografijama mahao pred kamerama.

Umjesto da pratimo miris delicija koje se poslužuju u tom začahurenom paralelnom svijetu - Dinamovoj svečanoj loži, nadajući se da će nas gazda pogladiti po glavi i zalijepiti nam koju kunu na čelo, radije smo pratili tijek novca iz Dinama prema Lokomotivi. Usudili smo reći da je Dinamo zaradio milijune, ali i izgubio dušu, pisali smo o narušavanju ustavnog prava slobode kretanja navijačima koje je bez obrazloženja i zakonske podloge Mamić ugurao na vlastitu crnu listu, da bismo na kraju i sami bili prisiljeni utakmice pratiti sa sjeverne tribine ili požarnih stuba. Dobili smo potvrdu da smo tom prilikom pisali istinu.

Index će u cilju informiranja svojih posjetitelja, što je cilj našeg postojanja, i dalje izvještavati s utakmica Dinama. Zaštitu našeg prava na rad, kao i prava na slobodno informiranje tražit ćemo od nadležnih institucija, Grada Zagreba, Uefe i europskih tijela. Izvor informacija do tada nam neće biti samo Dinamov službeni web, kako su nam objasnili u klubu, već nažalost i stranice crne kronike, sudski registri i kazneno pravo. 

Dea Redžić /  Zvonko Alač

Pročitajte više