Istražili smo: Tko će se najviše radovati jedanaestercima na Svjetskom prvenstvu?

Montaža: Index

JEDANAESTERCI nisu lutrija, dokazala je to i Sevilla prošloga tjedna kada je nakon udaraca s bijele točke osvojila Europa ligu.

Nogometaši španjolske momčadi su u stilu legendarnog Alana Shearera torpedirali nemoćnog vratara Benfice Jana Oblaka. I dok Slovenac nije obranio niti jedan jedanaesterac, vratar Seville Beto je zablistao i donio trofej svojoj momčadi.
 
Na Svjetskom prvenstvu od osmine finala uloga vratara još više raste, a momčadima sa specijalistima za jedanaesterce rastu šanse za osvajanje trofeja.

Istražili smo tko će se radovati "lutriji" u Brazilu.

Alves obrani svaki drugi jedanaesterac, ali ga neće biti na prvenstvu jer Brazil ima Cesara

Poznato je da je Valencijin Diego Alves najbolji vratar u branjenju jedanaesteraca. Gotovo pola penala u karijeri je obranio, 15 od 31, ali to mu ipak nije pomoglo da se nađe na popisu brazilske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo.
 
Alvesa, koji je u karijeri obranio penale Ronaldu, Messiju, Costi, Rakitiću, Mandžukiću, nema na popisu, jer brazilski izbornik Luiz Felipe Scolari ima iskusnog Julija Cesara koji je u karijeri obranio 20 od 57 penala, što je nevjerojatnih 37 posto. Cesar je po toj statistici najbolji vratar koji će braniti u Brazilu.
 
Slijedi ga Nijemac Manuel Neuer koji je obranio 19 od 59 jedanaesteraca (32 posto), a mnogi od njih su bili jako važni u Bayernovom osvajanju Lige prvaka prošle sezone i europskog Superkupa ove sezone.

TOP 3 "prvih vratara reprezentacija" zatvara Englez Joe Hart koji je obranio 28 posto jedanaesteraca u karijeri, odnosno 12 od 43. Engleska bi s vratarom Manchester Cityja konačno mogla prekinuti prokletstvo jedanaesteraca na velikim natjecanjima. Odmah iza je i Talijan Gianluigi Buffon.

Gol Španjolske, aktualnog europskog i svjetskog prvaka, čuvat će Iker Casillas koji obrani svaki četvrti jedanaesterac u karijeri. Zanimljivo, Casillas je po tome tek treći španjolski vratar iza Davida de Gee (33 posto) i Pepea Reine (27 posto). Ovaj podatak bitan je Hrvatskoj reprezentaciji jer je moguće da upravo Španjolska bude suparnik Hrvatskoj u osmini finala. 

Drugi mogući suparnik našoj reprezentaciji, ako prođe skupinu, može biti Nizozemska, a olakšavajuća okolnost je da u Brazilu neće biti Ajaxovog Kennetha Vermeera koji je uz Alvesa jedini vratar s više od 40 posto obranjenih jedanaesteraca u karijeri (42 posto).

Subašić bolji od Pletikose
 
Stipe Pletikosa, prvi hrvatski vratar, ne briljira u branjenju udaraca s bijele točke. U karijeri ih je obranio 11 iz 49 pokušaja, a nije se proslavio niti u raspucavanju 2008. godine na Euru protiv Turske.

Danijel Subašić, pak, u Brazil stiže s nevjerojatnih 34 posto obranjenih jedanaesteraca u karijeri. Zbog toga bi Niko Kovač, ako bude u situaciji u nokaut fazi natjecanja, trebao sačuvati jednu izmjenu za produžetke.

Begović katastrofalan, Fejzić fenomenalan

Izmjenu bi trebao sačuvati i bosanskohercegovački izbornik Safet Sušić čiji prvi vratar Asmir Begović stiže u Brazil kao jedan od najlošijih vratara na svijetu u toj kategoriji. Obranio je samo 3 penala iz 27 pokušaja (11 posto).
 
Jasmin Fejzić, 28-godišnji vratar njemačkog drugoligaša Aalena, obranio je čak 35 posto jedanaesteraca, te bi Bosna i Hercegovina s njim na golu u raspucavanju vjerojatno bila u prednosti nad suparnikom.

Podsjetimo da su dva od posljednjih pet svjetskih prvaka do trofeja stigli nakon jedanaesteraca - Brazil 1994. i Italija 2006. godine.

Pročitajte više