Je li HNL u 2012. dotakao dno ili može pasti još niže?

Foto: Nikola Vilić, Drago Sopta / Cropix

PREGLED sportske 2012. godine nastavljamo Prvom hrvatskom nogometnom ligom iza koje je teška godina sramote i poniženja.

>>> OVDJE PROČITAJTE KOJI SU SVE SPORTSKI DOGAĐAJI OBILJEŽILI 2012. GODINU!

"Hrvatska Nogometna Lakrdija", uz "močvaru" jedan od popularnijih naziva za domaće prvenstvo, u prošlu je ušla kao i u 2013. godinu. Dinamo je očekivano lako osigurao jesenski naslov prvaka kojeg je samo potvrdio do kraja travnja osvojivši osmi naslov zaredom. Fatos Beqiraj bio je najbolji strijelac sezone sa 16 golova. Hajduk je jedva izborio drugo mjesto nakon serije poraza u posljednjim kolima od Lučkog, Intera i Lokomotive.

Došla je i jesen, lišće se nije niti osušilo, a Dinamo je već pobjegao Hajduku i stavio jednu ruku na novi trofej. Kao i sezonu ranije, iza "modrih" niz je podjednakih momčadi, no niti jedna blizu kvalitete prvaka. Ante Čačić izdržao je na maksimirskoj klupi do prosinca kada ga je zamijenio njegov prethodnik Kruno Jurčić. Dinamo je godinu završio s osam bodova prednosti pred Hajdukom, koji vodi mrtvu trku s još četiri momčadi (Lokomotiva, Rijeka, Slaven Belupo, Split). Ispadanje će teško izbjeći Cibalia i Zagreb koji drže začelje iza Zadra i Intera. Najbolji je strijelac jesenskog dijela Andrej Kramarić, Dinamov napadač na posudbi u Lokomotivi, sa 11 golova,  a jednak broj, ali uz više penala zabio je Sammir.

Znate li da je prije godinu dana u HNL igralo 16 klubova? Sjećate li se Varteksa, Karlovca i Šibenika?

Početkom 2012. HNL je igralo 16 klubova, u travnju ih je igralo 15, a na ljeto je liga smanjena na 12 članova.

Tko se još sjeća Varteksa, tj. Varaždina, nekad uglednog malog velikog kluba, koji je zadavao probleme europskim momčadima? U travnju je varaždinski prvoligaš izbačen iz Prve HNL nakon što su dva puta suspendirani zbog neisplaćenih dugovanja prema bivšim igračima. Isti je bio razlog suspenzije Hajduka i Šibenika od srpnja sve do danas, no iako nisu podmirili svoja dugovanja suspenzija im je odgađana kako bi izbjegli sudbinu Varaždinaca. Šibenik je ionako ispao iz lige, kao i Lučko te Karlovac, koji je zbog svojih dugova kažnjen izbacivanjem u prvu županijsku ligu. Ta poznata principijelnost HNS-a nije ništa novo, a pravila su se izigravala i dalje.

Lakrdija se nastavila prije početka nove sezone, kada je postalo jasno da niti jedan hrvatski drugoligaš nema namjeru ući u prvu ligu kako bi "zaplesao" samo jednu sezonu, investirao u momčad i onda ispao novim rezanjem na 10 klubova sljedećeg ljeta. Tako osim nesretnog četverca nije ispao nitko drugi, a odahnula je Rijeka koja je držala 12. mjesto na kraju sezone.

Duhovi iz močvare

Na tribinama je gledatelja sve manje i manje, a dio krivnje leži u odluci da se prvenstvo zatvori za širu javnost koja ne želi platiti dodatne televizijske pakete, dio ipak u toliko spominjanoj "močvari".

Prošla je godina započela žestokim obračunom novog ministra sporta Željka Jovanović sa Zdravkom Mamićem i tadašnjim vodstvom HNS-a, no već nakon nekoliko mjeseci ratne sjekire su zakopane. Iako se u javnosti vole "pljucnuti" preko ogledala, do sada se ministarstvo nije miješalo u poslove Saveza. Jovanović je javno najavljivao čišćenje močvare, ali godina je prošla u čekanju novih sportskih inspektora, koji će, eto, zaživjeti tek u 2013. godini.

Mamić, Šuker, Vrbanović i Vučemilović napravili su potrebne promjene, iz Rusanove izbacili Vlatka Markovića, zadržali Srebrića, i uzeli Štimca za izbornika, dok su u novoosnovane komisije postavljene osobe od povjerenja. Samo na taj način je i bilo moguće manipulacijama na umjetan način održati ligu na životu.

Tako je Mamić otvoreno najavio da će mijenjati pravila kako bi mlađe kateogrije Varaždina igrale prvu ligu. Promijenjeni su, naravno bez otpora, i pravilnici HNS-a, pa je odnedavno osobama protiv kojih se vode kazneni postupci dopušteno obavljati funkcije u hrvatskom sportu. Zanimljivo, takvi su primjeri u HNS-u posljednjih godina bili brojni: Vrbanović, Vićan, Uljan, Žužul...

Na neregularnost HNL-a, na koju već godinama upozorava Index, upozorio je i predsjednik UEFA-e Michel Platini prilikom nedavnog boravka u Zagrebu. Glavni temelj neregularnosti je Lokomotiva, Dinamova filijala koja s matičnim klubom dijeli stadion, trenere i na desetke igrača, i igra u istoj ligi.

Godinu dana prošlo je od uhićenja nogometnih čelnika Željka Širića i Stjepana Djedovića, no proces protiv njih za primanje mita kako bi osigurali "pošteno suđenje" još nije počeo. Štoviše, Širić je i dalje stalni gost nogometnih stadiona i kancelarija županijskih saveza i slavonskih klubova, a poznato je kako i dalje vodi glavnu riječ u sudačkim redovima. Suđenje je u HNL-u u 2012. ponovo bio velik problem, ali razotkrivanje afere dodatno je pojačao napetosti. HNS je na kritike odgovorio kratkom selidbom pojedinih sudaca u niži rang, ali odmah su ih vratili raspirivši dodatno bijes, naročito Hajduka i Splita koji preko svog županijskog saveza traže promjene i ravnopravniji odnos prema nogometnoj Dalmaciji.

Županijski savezi su posebno poglavlje. Iza neuspjele kampanje Igora Štimca za predsjednika HNS-a ostao je kaos u nizu županijskih saveza gdje je izazvao pobude, a posljedice se osjete do danas. Raskol i bezvlašće zavladalo je splitskim savezom nakon smjene Paška Viđaka i od Ureda državne uprave nepotvrđenog izbora Alojzija Šuprahe za novog predsjednika ŽNS-a. Kaotično je bilo i u dubrovačko-neretvanskom savezu gdje se dugo tražila smjena Markovićevog čovjeka Pere Vićana, koji je tek nedavno najavio odlazak nakon što je osuđen za kazneno djelo.

Bolji dani nisu na vidiku za HNL. Pravila UEFA-e i Europske unije onemogućit će klubove da funkcioniraju kao do sada, uz pomoć države i lokalnih vlasti. Mnogi su već krenuli u privatizaciju, nakon Hajduka i Istre, pokrenuli su se procesi u Šibeniku, Cibaliji, Osijeku, a Rijeku je preuzeo talijanski milijarder Gabriele Volpi. No, ulazak u EU donijet će i egzodus kvalitetnih mladih igrača, što se pokazalo velikim interesom stranih, posebno talijanskih i engleskih, klubova za talente iz HNL-a. Prošle godine velike transfere u inozemstvo ostvarili su Milan Badelj (Dinamo - HSV), Mateo Pavlović (Zagreb-Werder), Igor Bubnić (S.Belupo - Udinese), Ante Vukušić (Pescara).

Oni su vratili vjeru u nogomet

Da ne bude sve crno, prisjetili smo se i pozitivnih lica iz HNL-a u prošloj godini.

Priča godine u hrvatskoj ligi bio je Alen Halilović. Šesnaestogodišnje DInamovo čudo od djeteta barem je nakratko vratilo zanimanje šire publike za hrvatski nogomet, ili barem za utakmice Dinamovih selekcija. Halilović je postao najmlađi igrač u povijesti lige, a onda i najmlađi strijelac, nadmašivši svog suigrača Matea Kovačića koji svoj rekord nije držao niti dvije sezone. Svojim je potezima na terenu Halilović na velikoj sceni pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih na svijetu u svojoj generaciji.


Davor Vugrinec u vrijeme štrajka u NK Varaždin u proljeće 2012. godine. Varaždin je prije kraja sezone izbačen u najniži rang zbog neisplaćenih dugova.
 
Davor Vugrinec na proljeće je ostvario fantastičan uspjeh postavši najbolji strijelac u povijesti HNL-a. Legendarni Vuga konačno je prestigao Igora Cvitanovića i njegovih 126 golova u hrvatskom prvenstvu, i dodao još deset, a ima još barem pola sezone pred sobom. Nakon propasti NK Varaždina, Vugrinec od ljeta igra za Slaven Belupo.

I jedan trener ušao je u povijest. Stanko Mršić jedan je od najiskusnijih hrvatskih stručnjaka, a u HNL-u mu nema ravnoga - na klupama Cibalije, Zadra, Varteksa, Šibenika, Osijeka, Marsonije i Međimurja odradio je ukupno više od 400 utakmica, više od ijednog trenera u povijesti lige.

Portugalac Tonel zauzimao je naslovnice nakon odličnih i požrtvovnih igara u srcu Dinamove obrane. Jedan od najboljih stranaca koji je ikada došao u HNL osvojio je i najvjernije navijače, a "modre" predvodio u Ligi prvaka. Neki će reći, igrao je za novac. No, zašto bi igrač njegovog ugleda uopće dolazio u HNL? Sigurno ne zbog sportskih izazova. Kao i obično, na Maksimiru niti jedna ljubav nije vječna, pa je tako rastanak s Tonelom proteko ružno - javnim prepucavanjem s Antom Čačićem preko medija, da bi uz blagoslov braće Mamić bio uklonjen iz momčadi. U prosincu se vratio u Portugal.

Hajduk i Slaven Belupo uljepšali su početak sezone s dvije odlične utakmice protiv uglednih europskih protivnika u kvalifikacijama za Europa ligu. Splićani su nakon 0:3 poraza na Poljudu, usred Milana slavili s 2:0. Belupo je izborio Europa ligu kao trećeplasirani klub prošle sezone. Koprivničani su se iskazali hrabrom partijom protiv Athletic Bilbaa, no pobjeda u uzvratu 2:1 nije im bila dovoljna za prolaz.

Pročitajte više