Jelena Kovačević u finalu Svjetskog prvenstva u karateu

JELENA KOVAČEVIĆ prvi put u karijeri u subotu će se boriti za naslov svjetske prvakinje u karateu. Na prvenstvu koje se održava u pariškom Bercyu protivnica u finalu kategorije do 55 kg bit će joj domaća karatašica Lucie Ignace.

Do finala 28-godišnja Opatijka stigla je impresivnom serijom bez izgubljenog boda. Najprije je uvjerljivo pobijedila Švicarku Magnin (6-0), potom je bila bolja od Alžirke Benazzoug (2-0), lako se obračunala i s predstavnicom Škotske Conell (3-0). U četvrtfinalu Jelena je u zanimljivoj borbi nadmudrila Egipćanku Attiu s 2-0, a u taktički zahtjevnoj polufinalnoj borbi protiv predstavnice Malezije Alagasan nije bilo bodova. Medjutim, suci su prepoznali njezinu aktivnost i u preglasavanju našoj reprezentativki dodijelili pobjedu s maksimalnim ishodom (5-0).

Nakon niza odličja na EP-ima, te svjetske bronce osvojene u Beogradu prije dvije godine, Kovačević će prvi put u borbu za svjetsko seniorsko zlato. Bit će to vrlo zahtjevan ispit, u Bercyu se u subotu očekuje više od 15 tisuća gledatelja, jer su ulaznice za finalna nadmetanja već mjesecima rasprodane. Početak finalne borbe u kategoriji do 55 kg očekuje se u 12.20 sati. U 15.15 Azra Saleš borit će se za brončanu medalju u kategoriji do 68 kg.

Ivana Bebek završila je prijepodne četvrtfinalnim porazom natjecanje u kategoriji do 61 kg. Na startu je nadigrala Amerikanku Kuritu (5-0), potom su uslijedila dva senzacionalna preokreta. U samo dvije od posljednjih deset sekundi borbe protiv Čehinje Veitkove preokrenula je rezultat i pobijedila 4-3. Protiv predstavnice BiH Suljkanović izjednačila je u posljednjoj sekundi borbe na 1-1, a sudačkim preglasavanjem 3-2 prošla dalje. Ipak, u četvrtfinalu zaustavila ju je Semanikova 4-0. Pošto Slovakinja nije ušla u finale, Ivana nije dobila prigodu u repasažu boriti se za broncu.

U ženskoj konkurenciji nastupila je i Matea Ratković u kategoriji do 50 kg. Pobijedila je Portugalku Madureiru s 2-1, potom izgubila od Ozcelik s 2-0, a pošto Turkinja nije ušla u finale, ni Matea nije dobila prigodu u repasažu boriti se za brončanu medalju. Tu će prigodu, takodjer u subotu imati Azra Saleš, ostvarenu jučerašnjim borbama u kategoriji do 68 kg.



Senzacija današnjeg programa poraz je višestrukog osvajača europskih i svjetskih odličja Danila Domdjonija. Premda je poveo 1-0, iznenadio ga je Portugalac Certan preokretom i uvjerljivom pobjedom 6-2, čime je već u prvom nastupu eliminirao našeg kandidata za medalju u kategoriji do 60 kg.

Ugodno je iznenadio član riječkog Zameta Renato Strišković. U kategoriji do 67 kg pobijedio je kuvajstkog natjecatelja Alajmija 6-1. Još uvjerljiviji bio je protiv Čeha Smajcla 8-0.U osmini finala stigao je veliku prednost Tunižanina Hasnouija, izjednačio na 3-3, ali sudačkim preglasavanjem u konačnici-izgubio.
 
U momčadskom natjecanju kataša hrvatska reprezentacija izgubila je od Portugala s 3-2. Djevojke su bile bolje od Njemačke s 5-0, ali u nastavku pobijedila ih je reprezentacija domaćina s 4-1.

Tijekom poslijepodneva prvi put u povijesti SP-a održana je demonstracijska izvedba sportaša s invaliditetom u katama, uz nastupe četvorice naših reprezentativaca-Mirsada Bećirovića, Zorana Novaka, Aleksandra Bajića i Ivice Vukovića.

SP u Parizu, na kojem nastupaju natjecatelji iz rekordnih 115 zemalja, sutra se nastavlja ekipnim borbama.

Pročitajte više