Još jedan ples zagrebačkog dečka: Niko se najavio Niki

Foto: Hina

VRATIO SE. Niko Kranjčar ponovno se veseli, ponovno baca navijače u trans, a sve iz jednog običnog razloga. Ponovno igra nogomet, u ligi koju toliko voli, u gradu u kojem se tako ugodno osjeća, pod trenerom koji ga je znao baciti u očaj, ali i kod kojeg je pružio najbolja izdanja svoje karijere. I postoji indicija da će ih još pružati.

>Kranjčar je opet spektakularan: Iz slobodnog udarca u posljednji čas donio bod QPR-u
 

Kobna svibanjska subota
 
Redknapp i Niko ponovno su se udružili, a 88. minuta susreta QPR-a i Stokea, i jedan sjajan potez hrvatskog veznjaka, simbolično označava i kraj njegove četveromjesečne Golgote. Sve je krenulo u onom sretno/nesretnom ogledu QPR-a protiv Derbyja, 24. svibnja na Wembleyu, kojeg je Niko napustio nakon 33 minute zbog ozljede bedrenog mišića. Nesretan aspekt tog susreta je ta ozljeda, a sretan je krajnji ishod, QPR je izborio Premier ligu, a svi su samim tim očekivali da je riješen i ostanak Kranjčara na Loftus Roadu.
 
No malo što se u iduća tri mjeseca zbivalo po željenom slijedu događaja. Pregledi su pokazali da je Nikina ozljeda nešto teže prirode, što je značilo da propušta Svjetsko prvenstvo, a onda kad se činilo da će mu nova klupska sezona pomoći da zaboravi tu traumu, uslijedila je sapunica oko prelaska iz kijevskog Dinama u QPR. Nadmudrivanja Engleza i Ukrajinaca trajala su veći dio prijelaznog roka, da bi u foto finišu Kranjčar ipak završio u Londonu, a svjetlo je opet zasjalo nad njegovom karijerom.
 
S 30 godina na leđima mnogima je bilo jasno da mu je ovo ako ne posljednja, onda jedna od posljednjih prilika da se vrati konstantnoj igri na visokoj razini. Izostanak iste donio mu je i uskraćivanje reprezentativne pozivnice za rujanske susrete, a znakovito, niti jednom riječju od Nike Kovača nije se uspjelo saznati da li na Niku ne računa jer još nije dovoljno spreman, jer ne igra, jer ga ne vidi u svojim vizijama ili nešto četvrto. A on je istovremeno u Kijevu, ili tamo gdje se Dinamo pripremao, radio na sebi.
 
Spreman došao u Premiership
 
Za one koji sumnjaju da je radio, dosta će biti sljedeća informacija, odmah u prvoj utakmici po povratku u QPR Niko je odigrao svih 90 minuta na Old Traffordu, šest dana potom i svih 90 minuta protiv Stokea. I ne može se reći da je momčad zbog njega patila u završnici. Pokazao je, eto, da u ritmom najjačoj ligi svijeta može odigrati cijelu utakmicu. Na konstantnoj razini. 
 
Reći će nešto i scene s Loftus Roada, u njegovoj povratničkoj utakmici, nakon što je prošlu polusezonu osvojio srca tamošnjih navijača na putu do Premiershipa, Niki su priređivane ovacije kod gotovo svakog kornera i prekida, za čija je izvođenja zadužen. Engleze je teško prevariti kad je o nogometu riječ, a kod Nike ne treba biti veliki stručnjak da se brzo vidi da zna, i koliko zna. Samo kad je na fizički dovoljno dobroj razini da to može doći do izražaja. Sad očito jest. Možda je igrački i još bolji nego u prošloj sezoni, kad je primao toliko komplimenata na račun svoje igre u Championshipu.
 
Najbolji igrač QPR-a
 
"Podijelio je niz dobrih lopti, bio je na razini svjetske klase, a o slobodnom udarcu se zaista nema što reći. Bio je uvjerljivo naš najbolji igrač.", "Slobodni udarac Kranjčara je izgledao prejednostavno, je li to do postavljanja živog zida ili do tehnike udarca?", "Igrač utakmice uvjerljivo danas, spasio nas je krasnim slobodnim udarcem", "'Ja sam Niko Kranjčar i tu sam da ostvarim vaše snove'", neki su od komentara oduševljenih navijača na društvenim mrežama.
 
Nije samo slobodan udarac ono što je obilježilo njegovo ovosubotnje izdanje, samo je to šlag na tortu zaista odlične izvedbe, tijekom koje je poslao niz točnih lopti suigračima, pucao prema vratima i bio stalna prijetnja Stokeu. Najbolje ocjene u redovima QPR-a sigurno nisu došle samo zbog slobodnog udarca, koji je već posebna priča.
 
"Očekivao sam gol, vidio sam to od njega 100 puta na treningu, sjajno je izveo 'slobodnjak", zanimljiva je rečenica Croucha, danas člana Stokea, a nekad Nikinog suigrača iz Portsmoutha i Tottenhama. Ovaj gol samo je podsjetio na neke prošle "otočke" golove Nike, počevši od onog sjajnog Fulhamu 2007. godine.
 

Niko, nazovi Niku
 
On je, po običaju, nakon ovog gola ostao skroman u izjavama: "Moramo biti sretni što smo izvukli bod, ali ne i samim tijekom dvoboja iako je reakcija momčadi bila dobra. Nakon zaostatka 1:0, mislili smo da smo u zamahu, ali Crouch je sjajno zabio. Sva sreća, slobodan udarac je ušao."
 
"Pokazali smo karakter i duh, ali što se tiče samog nogometa, moramo se popraviti", zaključio je.
 
Ako je cijeli QPR protiv Stokea pokazao karakter i duh dva puta se vraćajući iz zaostatka, onda je i Niko pokazao klasu. Reprezentativnu? Da, i reprezentativnu. Ovakvoj reprezentaciji, s dosad pruženom razinom igre, Kranjčar zasigurno može pomoći. Nikad nije bilo sporno da to želi.
 
Možda je vrijeme da se Niko opet javi Niki.
 

Pročitajte više