Jozić: Pustite Kovača na miru, Malta i Cipar idealni su protivnici za eksperimente

Foto: HINA

U RAZGOVORU za Index nekadašnji hrvatski izbornik Mirko Jozić prokomentirao je početak novog kvalifikacijskog ciklusa i pobjedu protiv Malte...

"Rezultat je u svakom slučaju bolji od dojma. Sigurno da smo s pravom očekivali i zahtijevali više, od svih pojedinačno, ali i od cijele momčadi, posebno u prvom poluvremenu. Iz iskustva znam da je ovakve utakmice, u kojima su unaprijed upisani bodovi, najteže igrati. Očekuje se spektakularna igra, lagana pobjeda i puno golova, a igrači nisu toliko motivirani jer vjeruju kako će i s pola snage riješiti protivnika. Da rezimiram, mislim da moramo izborniku dati malo vremena za uigravanje momčadi i sinkronizaciju igrača".

"Kovač je protiv Malte pripremao ekipu za Bugarsku"

"Znam da je nakon Malte i Cipra bilo puno kritika prema Niki Kovaču, ali pokušajmo se za tren staviti u njegovu kožu. Smatram da je Niko protiv Maltežana razmišljao o utakmicama koje slijede. Vjerovao je da će uvođenjem mladih igrača dobiti dvostruko i utakmicu i neke nove varijante. Slijede nam dvoboji s Bugarskom, Italijom i Norveškom i sigurno da već sada treba razmišljati o njima. Nema on puno vremena za pripremati te dvoboje pa mora iskoristiti svaki trenutak, a utakmica protiv slabašne Malte idealna je prilika za to".

Na pitanje mora li Hrvatska ovakve susrete igrati u nekoj drugoj, otvorenijoj formaciji, rekao je: "Gledajte, ukoliko razmišljamo samo o Malti, onda je zaista besmisleno tražiti pobjedu sa samo jednim napadačem. Treba zaigrati barem s dva ili tri čista ofenzivca, koja će vezati njihove braniče i otvoriti prostor veznjacima iz drugog plana. Ali ponovno se vraćam na ono što je Kovač želio od ovog susreta. Malta je bila utakmica koju će sigurno dobiti, a on je iskoristio za pripremu dvoboja s Bugarskom i Italijom."

"Ja sam Kramariću savjetovao da napusti Dinamo"


"Kažete, reprezentacija nije poligon za stvaranje igrača, a ja vam kažem da postoje upravo idealne prilike za to. Ako mladog igrača uvedeš u 80. minuti kod vodstva 3:0, onda je to za njih prijateljska, revijalna utakmica u kojoj ne možeš vidjeti sav njihov potencijal. Ako pak zaigraju od prve minute i na leđima nose teret očekivane pobjede, onda se lako može vidjeti koliko imaju čvrst karakter, koliko mogu dati pod pritiskom. Smatram da je dobra odluka u dvobojima protiv raznoraznih Malti mlade nade uvesti od samog početka".

Osvrnuo se na Brozovića, Halilovića i Kramarića, koji se više kucaju na vrata prve momčadi...

"Sva trojica pokazuju da na njih treba ozbiljno računati u budućnosti. No ne smijemo biti nestrpljivi. Nemojmo bacati teret na njihova leđa. Ima Hrvatska igrača s autoritetom i iskustvom koji moraju nositi ovu generaciju. Svi ostali se samo pridodaju i tako razvijaju. Posebno bi istaknuo Kramarića, kojeg poznajem još iz vremena dok sam radio u Dinamu. Nekoliko sam puta razgovarao s njegovim ocem i ja sam taj koji mu je savjetovao da napusti Modre i ode u Lokomotivu gdje će igrati. Pokazalo se to punim pogotkom, skupio je iskustva, razvio se i danas predstavlja veliku hrvatsku nadu".

Pročitajte više