Kada ćemo pričati o nogometu?



KAKVA noć u Skopju! Igor Štimac u 90 minuta tri je puta oživio, zaključno s posljednjim zviždukom suca Rasmussena. Hrvatska reprezentacija osim na travnjaku, igra utakmicu i izvan njega i nastoji opstati u tom paralelnom košmaru. Iako pobjeđuju, navijači im zvižde i za utakmicu se zagrijavaju vješanjem srdačnih poruka Štici, Šukiju i Mamiću po gradskim znamenitostima. Igrači više ne bacaju dresove na tribinu nakon pobjede.

Ostvari li se loša prognoza za Osijek i navijači napuste stadion kad Sammir uđe u igru, a Hrvatska i Štimac kvalifikacije zaključe praktički savršenim skorom, groteska će poprimiti i šire razmjere. Ne vjerujemo da će do toga doći, ali nije za očekivati ni da će se praktični navijači povući. Oni reprezentaciju zvižde puno prije nego je došao Igor Štimac. To Darijo Srna zna i zato se i zakačio s izbornikom kada mu je rekao da ode pozdraviti navijače, a kapetan je odbio revoltiran zvižducima Sammiru.

Koliko će dugo Štimac govoriti "S Modrićem bi ovo lako dobili"?

No, kad-tad morat će se početi pričati i o nogometu. Materijala ima, utakmica u Skopju bila je intrigantna iz više perspektiva. I pozitivno, i negativno. Štimac je vratio sustav s dva napadača, bila je to zapravo kopija taktike za Tursku u Istanbulu. Sredinu smo totalno prepustili protivniku, napadače poslali u jurnjavu kontinuiranog presinga, ali i razbijanja protivničkih napada, tražili put preko bokova i prijetili iz prekida. Zbog ove taktike Štimac je nakon utakmice mogao tvrditi da "nismo izgledali bezidejno, već su igrači poštovali naredbu da ne idu loptama kroz sredinu, već šire igru".

No, bodovi osvojeni u dramatičnoj atmosferi i uvijek neugodnom terenu ne mogu zamaskirati činjenicu da hrvatska igra i dalje nema pravi ritam. Štimac sve češće ponavlja "s Modrićem bismo ovo lako dobili", a sinoć je "maestra" i javno odstranio i uveo - Milana Badelja. Luka Modrić trebao bi biti igrač koji završava ovakve utakmice. Umjesto njega, svoj clasico sinoć je odigrao i Ivan Rakitić.

I prije nego je zabio pogodak iz centaršuta s 40 metara i donio nam pobjedu, proglasili smo ga igračem utakmice. Kreirao je sva ubacivanja i polušanse u prvom dijelu, umalo zabio Bogatinovu iz slobodnjaka i asistirao Ćorluki iz kornera.

Golovi su priča za sebe: koliko god je Makedonija imala sreće što je Pandev hrvačkim zahvatom riješio Vukojevića, a Ibraimi potom jednostavno pokazao da je veća klasa od Strinića, isto toliko imao je i Ćorluka kada ga je njegov čuvar zaboravio kod Rakitićevog ubačaja. Greške svjedoče o panici koja je zavladala: otprilike kao i kada smo u 16. minuti primili pogodak. Iako je dominacija bila prisutna, stvarali smo tek polušanse, a Makedonija se nudila. Krenuli su agresivom jer drugo baš i nemaju, namjernim startovima i provokacijama, stisnuli nas osam minuta - i ispuhali se. Štimčevi igrači sami sebi su stvarali probleme s kontrolom lopte u sredini terena, no izbornik kaže - takav je bio plan.

Plan nije bio ni primiti pogodak u 16. minuti. No, Hrvatska nije opasno živjela, već se vratila igrom. Sve do posljednjih deset minuta, kada smo spašavali živu glavu, U rukama smo držali pobjedu, ali smo joj u tim trenucima bili dalji nego Makedonija. Štimac je točno prema planu vršio izmjene; izvukao je premorene Mandžukića i Jelavića, ubacio Sammira, Kalinića, a koncu i Badelja. Mir mu je donio Ivan Rakitić, ali ne kao uobličen odgovor na kritike, već kao zahvalu jer je igrao na pravoj poziciji. Odradio je svoju najvažniju utakmicu za reprezentaciju, a igrao je puno velikih mečeva. Turska, Španjolska... Rakitić je svoju noć konačno dočekao u Skopju. Zbog njega Sammirovih deset dodira i jedan dribling nisu priča večeri. U ovakvoj atmosferi nisu to, čini se, ni veliki bodovi hrvatske reprezentacije izboreni u skopskom bunkeru. A trebali bi biti. 

> Štimac i Srna posvađali se zbog navijača: "Nekima mora doći iz guzice u glavu!"

> Spasili se u paklu Skopja! Rakitić donio velike bodove, Modrić i Sammir gledali

> Štimac konačno usrećio Mamića: Sammir "gazdi" navukao osmjeh na lice

> Kada će se početi pričati o nogometu?

> Makedonci šokirani zbog poraza: "Ostali smo bez bodova i Pandeva"

> Vlaović: Rakitić je proigrao jer igra na pravoj poziciji, a ne zbog Štimčevih kritika

Pročitajte više