Kako je Herrera od gubitničke ekipe stvorio momčad koja je zaustavila Brazil

Foto: Hina

MIGUEL HERRERA istinski je vođa meksičke reprezentacije. U samo šest mjeseci od razbijene vojske stvorio je momčad koja je zaustavila Brazil i koja juriša prema osmini finala SP-a. Na tom putu stoji im samo Hrvatska.

Herrera postao četvrti meksički izbornik u samo godinu dana

Meksiko je imao velikih problema u kvalifikacijama i jedva je izborio plasman na SP u Brazilu. U prvoj fazi kvalifikacija Meksikanci su završili na prvom mjestu u skupini s Kostarikom, Salvadorom i Gvajanom. Međutim, problemi su krenuli u drugoj fazi kada su za protivnike u skupini dobili SAD, Kostariku, Honduras, Panamu i Jamajku.

Meksikanci su u deset utakmica upisali samo dvije pobjede (protiv Jamajke i Paname) pet remija i tri poraza. Kako su završili skupinu na 4. mjestu, Meksikanci su svoje mjesto u Brazilu morali potvrditi preko dodatnih kvalifikacija gdje ih je čekao slabašni Novi Zeland, koji je nakon dvije utakmice izgubio s ukupnih 9:3. U međuvremenu, na užarenu izborničku klupu Miguel Herrera sjeo je 13. listopada prošle godine. Bio je četvrti izbornik u godinu dana, prije njega su smijenjeni Jose Manuel de la Torre, Luis Fernando Tena i Juan Vucetich.

Herrera je tako u periodu od šest mjeseci stvorio moćni stroj koji na ovom SP-u još uvijek nije primio pogodak.

"Stigao sam u Brazil u zadnjoj minuti"


Tijekom igrače karijere bio je branič, a iako je igrao u svim kvalifikacijskim utakmicama za SP 1994., na kraju se nije našao među putnicima za SAD, i sada 20 godina kasnije želi osvetu tako što će Meksiko napokon otići dalje od četvrtfinala.

"Te 1994. ispao sam sa liste putnika za SP u zadnji trenutak, a ovaj puta sam došao na SP u Brazilu u zadnjoj minuti", rekao je Herrera.

Opisuju ga kao iskrenog i temperamentnog čovjeka, koji posebnu pažnju poklanja tome da mu igrači budu u pravom raspoloženju.

"Vrlo sam direktan u razgovoru, uvijek kažem ono što mislim. Zbog toga sam puno puta imao problema, ali isto tako to mi je puno puta pomoglo. Mogu reći da sam zadovoljan onime što sam ostvario kao trener", ističe Herrera.

Izbornik s najviše sljedbenika na Twitteru

Iako im je zabranio seks za vrijeme SP-a, igrači hvale njegove metode.

"Ono što Herreru čini posebnim je njegov način komunikacije sa igračima. Uvijek je otvoren za drugačija mišljenja i zbog toga nam je svima lakše", napominje veznjak Andres Guardado.

I kapetan Rafael Marquez ga hvali: "Herrera nam pomaže da se koncentriramo na ono što je bitno. Na treninzima smo smireni i imamo apsolutno povjerenje u ono što radimo".

Važan faktor njegova uspjeha je i odnos sa navijačima, pa se tako svaki dan ispred hotela u kojem je smještena reprezentacija fotografira sa navijačima i daje autograme. Također, od svih izbornika na SP u Brazilu, Herrera ima najviše sljedbenika na Twitteru, više od 624.000.

Pročitajte više