Kako je Uefa ponovo izmanipulirala gledatelje

SJEĆATE li se prijenosa utakmice Njemačke i Italije i tužne njemačke navijačice koje je zaplakala nakon što je njena reprezentacija primila drugi pogodak? To se zapravo nije dogodilo nego je Uefa u prijenosu polufinala manipulirala slikom.

Stekao se dojam da Njemica plače jer je njena reprezentacija primila pogodak i bila na pragu ispadanja. No, Andrea iz Dusseldorfa je zaplakala uoči utakmice jer ju je dirnula njemačka himna, a ta je snimka kasnije ubačena u prijenos.

Takva praksa Uefe iziritirala je ljude s ARD-a i ZDF-a, kuća koje su u Njemačkoj prenosili Europsko prvenstvo.

"To je nedopustivo. Gledateljima je sugerirano da su suze navijače rezultat talijanskog gola. To je nedvojbeno manipulacija", napisao je Dieter Gruschwitz sa ZDF-a u pismu Uefi.

Guardian piše je da je Uefa priznala da se poigravala sa snimkom, ali je navela da su to napravili jer su željeli pokazati emocionalni učinak na njemačke navijače, prikazati "ljudsku priču" i "emocije njemačkih navijača".

Uefi to nije bio prvi put da na Euru manipulira slikom. Tijekom prijenosa utakmice u skupini između Njemačke i Nizozemske je prikazana snimka izbornika Joachima Lowa kako u šali izbija loptu iz ruke dječaku koji ih skuplja. Njemačkim navijačima i novinarima nije bilo jasno zašto se izbornik bavi takvim stvarima u trenucima kad bi trebao biti koncentriran na događaje na travnjaku.

No, kasnije se ispostavilo da se to dogodilo 20 minuta prije utakmice, a da je Uefa taj detalj umetnula tijekom prijenosa utakmice.

Pročitajte više