Kako nam se dogodila svastika

Foto: Fotomontaža/Index, Hina

SAPUNICA oko "afere svastika" i dalje ne jenjava. Ipak je riječ o presedanu, činu koji svijet nogometa u ovakvoj formi još nikada nije vidio. Da zločinački simbol ispliva na travnjaku dva dana prije vrlo bitne utakmice i da se utakmica još k tome i odigra, malo tko je mogao očekivati. Priznajemo, gledali smo u nebo čekajući dronove, rakete i transparente, ali dok smo mi gledali prema gore, dolje na terenu čekalo nas je iznenađenje u obliku kukastog križa....

HNS bježi od odgovornosti

Kronologija događaja vrlo je bitna u ovom slučaju, jer se postavlja pitanje zašto nitko od organizatora utakmice nije reagirao na vrijeme. Protupitanje koje smo čuli ovih dana, a koje je glasilo: "a zašto nitko od novinara nije vidio svastiku" vrlo je neozbiljno i dočarava svu nemoć jedne institucije koja očajnički pokušava pobjeći od svoje odgovornosti. Novinari nisu zaduženi za organizaciju nogometne utakmice, isto kao što ni policija nije zadužena za pregledavanje nogometnog travnjaka. HNS je ovaj put u totalno drugačijem okruženju, jer je sada država ta koja vodi glavnu riječ. HNS zaleđe UEFA-e u ovom slučaju nema, jer je i UEFA napravila u potpunosti neshvatljivu pogrešku te je dopustila da se jedna nogometna utakmica odigra na svastici (sic!), a riječ je o organizaciji koja, navodno, ima nultu stopu tolerancije prema rasizmu, huliganizmu, nacionalizmu i drugim protuzakonitim aktivnostima.


Upravo je zato vrlo važna kronologija kako bi javnost detektirala poteze svih aktera u ovoj priči, a na policiji je da pronađe, prije svega, počinitelja tog gnjusnog čina i da utvrdi odgovornost ostalih aktera koji nisu spriječili odigravanje utakmice na zločinačkom simbolu. Stoga smo kombinirajući zbunjujuće poruke HNS-a i ostalih svjedoka napravili jedan presjek događaja, kako bismo u narednim danima lakše pratili zbivanja oko spomenute afere koja potresa hrvatski nogomet.

Ne zovi Š ako je kriza

Kako to inače biva u HNS-u, kada izbije kriza u hrvatskom nogometu Davor Šuker obrati se javnosti s nekoliko kratkih, poetičnih rečenica, a zatim napravi mjesta za Damira Vrbanovića. Oko ovog slučaja javnost je pažljivo pratila što će reći i HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, koji bi HNS-u mogao poslužiti kao idealno žrtveno janje u igri traženja krivca. Uostalom, Cvrk je, poput vjernog vojnika, već dao do znanja kako preuzima svu odgovornost.

Sve je počelo 14. lipnja kada je Index prvi uočio da je svastika bila vidljiva dva dana prije početka utakmice, odnosno 10. lipnja za vrijeme održavanja treninga hrvatske reprezentacije. Situacija se zakuhala u emisiji Otvoreno na HRT-u kada je splitski novinar Edo Pezzi otkrio da je HNS znao za svastiku 23 minute prije početka utakmice, što su u HNS-u oštro demantirali. Oni su prvo potvrdili Indexu kako su znali prije utakmice, a zatim se Vrbanović ispričao na presici zato što su se nespretno izrazili pa je onda službena priča glasila - saznali smo tek nakon što je utakmica počela. Ranko Ostojić je gostujući u emisiji Veto otkrio kako je priča Ede Pezzija točna, jer je Siniša Poljak, čovjek koji vodi semafor na Poljudu, prije utakmice javio osobi iz HNS-a, Ostojić je otkrio da je ta misteriozna osoba Nikša Martinac, kako se vidi simbol na travnjaku. U HNS-u nisu dovoljno brzo reagirali, utakmica nije prekinuta ni u drugom poluvremenu kada je cijeli svijet znao da je svastika na terenu, a kao rezultat nastala je ogromna i nepovratna šteta za koju netko mora odgovarati.



Ovako je HNS istupao u javnost proteklih dana:

Cvrk, 13.6.: Mi kada smo zamijetili to, nažalost jedna od tvrtki partnera nas je izvjestila o tome neposredno prije početka utakmice, pokušali smo učiniti sve da saniramo štetu. Kada smo saznali za to, izvjestili smo predstavnike UEFA-e, gospodina Vrbanovića i Šukera.

HNS potvrdio Indexu, 14.6.: Hrvatski nogometni savez dobio je informaciju od partnera neposredno pred početak utakmice o simbolu na travnjaku te je odmah u poluvremenu pokušao sanirati štetu koliko je to bilo moguće u kratkom vremenu. (op.a. Vrbanović se kasnije ispričao, jer se, naime, HNS krivo izrazio u priopćenju poslanom Indexu).

Cvrk, 15.6. na presici: Riječ je o diverziji koja je pomno planirana i koja je nastala tada kada je nastala i koju je primijetila jedna od osoba na stadionu neposredno prije početka utakmice. Čovjek je otišao provjerio je li vidljivo u studiju, izvjestio je kolegu iz saveza a ja sam o tome bio izvješćen i vidio u 11. minuti utakmice.

Tomislav Pacak, 15.6. u emisiji Otvoreno: Nismo znali ranije (za svastiku). Saznali smo u trenutku početka utakmice. U tom trenutku, odluka o nastavku utakmice je u rukama delegata i suca.

HNS, 16.6.: Vanjski suradnici Saveza dobili su informaciju 15-ak minuta prije susreta o neobičnom oštećenju travnjaka, a kako su bili na samom travnjaku - gdje nitko ne može vidjeti ucrtanu svastiku - zaključili su kako trava nije oštećena tako da se ne bi mogao odigrati susret te da nema nekakve forme koja bi bila nedopuštena. Tek nakon početka utakmice, isti vanjski suradnici su s tribine vidjeli svastiku i o tomu odmah obavijestili odgovorne ljude Saveza, koji su, pak, o tomu obavijestili Uefu. Rukovodstvo Saveza, povjerenik za sigurnost, match manager utakmice i druge službene osobe dobile su informaciju o svastici između 7. i 11. minute susreta

Cvrk, RTL: Ja sam tu informaciju dobio sedam minuta nakon što je počela utakmica i kad sam došao do mjesta gdje je to bilo vidljivo, da se potencijalno pojavljuje svastika, to je bilo 11 minuta nakon što je počela utakmica.

 

Pročitajte više