Kako su Katar i IHF uništili Svjetsko prvenstvo

Foto: Getty Images/Guliver Images

SVJETSKO rukometno zlato tek je nekoliko dana u rukama Francuza nakon pobjede u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru. Turnir je gotov, ali impresije, komentari i analize još se ne stišavaju. Svijet je pozdravio nove svjetske prvake, zapljeskao Kataru na organizaciji, no velik je broj onih koji su ostali razočarani, čak i bijesni, zbog raspleta SP-a i načina na koji je domaćin stigao do povijesne medalje.

"Trebalo je to biti uzbudljivo jubilarno natjecanje, na kojem bi fokus bio na najboljim igračima i uzbuđenju koje nose rukometne utakmice. Očekivalo se suđenje u duhu "neka najbolji pobijedi", ali ovaj put IHF i katarski domaćini uzdružili su se na razne načine i bacili fokus na katarske plaćenike u reprezentaciji, prednostima koje su uživali i promjenjivim sudačkim kriterijima koji su odlučivali utakmice", napisao je u svom komentaru Svjetskog rukometnog prvenstva bivši IHF-ov čelnik komisije za pravila igre i suce Christer Ahl.

 
U svojem tekstu Ahl podsjeća kako je katarska rukometna priča počela 2011. godine kada je na iznenađenje cijelog svijeta IHF dodijelio domaćinstvo toj maloj i prebogatoj zemlji. Nakon što je u FIFA-i izbila afera i istraga zbog dodjeljivanja nogometnog SP-a Kataru, pojavile su se sumnje kako je i rukometno SP također "kupljeno".

"Suci spriječili senzacionalnu pobjedu Brazila nad Hrvatskom"

"Ipak, glavna tema za mnoge su bili katarski igrači, čak 11 rukometaša koje je Katar uvezao kako bi popunio pozicije u reprezentaciji iskoristivši katarska i IHF-ova pravila o dobivanju `polu-državljanstva`. Navikli smo na klubove koji troše na najbolje igrače svijeta, ali reprezentacije su bile prave nacionalne selekcije", piše Ahl.

Osvrnuo se zatim i na suce, još jedan veliki minus ovog SP-a.

"Nevjerojatne su odluke koje su donosili nesposobni katarski suci. Uništili su nekoliko važnih utakmica u kojima su utjecali na rezultat, pa tako i spriječili Brazil da dođe do senzacionalne pobjede nad Hrvatskom u osmini finala. Teško je zamisliti da IHF-ov šef sudaca nije vidio taj problem, pa valja pretpostaviti da su instrukcije stigle s vrha".


"S uvezenim igračima, nije iznenađenje što je Katar prošao skupinu, ali u nokaut fazi počelo je izgledati kao da se priprema put za Katar do finala. Neobično je da sudački parovi, s ugledom sposobnih sudaca otpornih na pritisak u velikim utakmicama, nisu dobivali priliku u drugoj fazi turnira. Oni manje otporni suci su, slažu se fanovi, pomogli Kataru doći do pobjeda, nakon kojih su Nijemci, Austrijanci i Poljaci napuštali teren bijesni zbog sumnjivih sudačkih odluka u kritičnim trenucima", analizira Ahl te se prisjetio ranijih SP-a na kojima je sudjelovao u određivanju sudaca. Zbog iskustva dobro poznaje sitaciju u IHF-u i sudačkoj organizaciji.

"U Hrvatskoj 2009. smo dobili prijetnje zbog određivanja neutralnih sudaca"

"U Njemačkoj 2007. godine IHF se ponašao kao da domaćinu duguje zlatnu medalju. U četvrtfinalu i polufinalu ulaznice su prodavane samo Nijemcima, a IHF-ovi šefovi su mene i moje kolege spriječili u sankcioniranju domaće momčadi. Htjeli smo dodijeliti suce koji su poznati po hrabrosti, ali ni to nije pomoglo. Dvije godine kasnije u Hrvatskoj, kada je domaćin u finalu izgubio od Francuske, dobili smo prijetnje jer smo odredili suce koji su poznati kao neutralni i odlučni. U Kataru je problem bio u vrlo upitnim kriterijima".

Podsjetimo, Slovenci su već u skupini počeli kritizirati sudačke odluke u korist Katara, a zatim su uslijedili protesti Austrijanaca i Nijemaca, koji su tvrdili kako je Katarane nemoguće poraziti u ovakvim uvjetima. Posljednji su bili Poljaci, koji su nakon poraza u polufinalu pobjedu Katara nazvali sramotom za rukometni svijet. Sportska pravda stigla ih je tek u finalu, u kojem su poraženi od Francuske, zanimljivo, nesuđenog domaćina ovog turnira.

Ahl zaključuje da je rukometni svijet uvidio kako pravila iz 2010., donesena kako bi se smanjili opasni potezi na parketu, nikada nisu zaživjela kako su zamišljena. IHF je već održao prve sastanke sa savezima i vodećim rukometnim trenerima i očekuju se nove promjene, možda već do sljedećeg velikog turnira.

> Dobrodošli u Katar: Na organizaciju SP-a potrošili 200 milijuna eura i okupili rukometni Manchester City

> Spektakl u Dohi: Rukometu bogovski tretman kakav do sada nije imao

> Ništa od nove senzacije: Francuska je novi prvak svijeta!

> "Katar je nemoguće poraziti. Ovo je sramota za cijeli rukomet!"

Senzacija! Bivši vratar BiH odveo Katar u finale Svjetskog prvenstva

> Pogledajte ironični pljesak Poljaka srpskim sucima

Reprezentativac Katara rodom iz BiH: Gluposti su da ćemo dobiti automobile, milijune i stanove...

Pročitajte više