Kakva osveta! Nizozemci u reprizi zadnjeg finala zabili pet komada očajnim Španjolcima

Foto: Hina

ŠPANJOLSKA je ponovno Svjetsko prvenstvo otvorila porazom. Nakon što je Švicarska prije četiri godine šokirala "Furiju", Nizozemska ih je u Brazilu pregazila s 5:1.

U reprizi zadnjeg finala, u 1. kolu skupine B 20. Svjetskog prvenstva, branitelj naslova Španjolska je od prve minute napala Nizozemsku. I dobro je izgledala momčad Vicentea Del Bosquea u prvih dvadesetak minuta. Vezni red predvođen Iniestom je zagospodario terenom, te kreirao dvije sjajne prilike za Diega Costu, no brazilski napadač Furije nije bio raspoložen. Možda zbog zvižduka većeg dijela stadiona koji mu nije oprostio izdaju i nastup za Španjolsku, a možda jer nije bio potpuno spreman.

Ipak, u 26. minuti Costa se iskupio. Izborio je jedanaesterac tako što je u kaznenom prostoru Nizozemske stao na nogu De Vrija i pao. Prevario je talijanskog suca Rizzolija, a Xabi Alonso je s jedanaest metara bio precizan.

 

Utakmicu nisu odlučili Casillas, Robben i Van Persie, već nonšalantni  David Silva!

Petnaest minuta kasnije trenutak koji je odlučio utakmicu. Iniesta je, kako samo on to zna, proigrao Silvu koji je izašao sam ispred nizozemskog vratara Cillessena. Pokušao ga je lobati, umjesto da snažno puca, i tako propustio priliku da Španjolsku odvede do dva gola prednosti.

Kazna je uslijedila već u sljedećem nizozemskom napadu. I to na kakav način! Van Persie je glavom u padu lobao Casillasa nakon sjajne duge lopte Blinda.

Na krilima izjednačenja Nizozemci su nastavili napadati i na otvaranju drugog poluvremena. Do vodstva su došli kada je Robben iskoristio dodavanje Van Persieja tako što je prevario Piquea i plasiranim udarcem matirao Casillasa.

Najgorih 15 minuta u karijeri "Svetog Ikera"

Vratar španjolske reprezentacije svoju momčad u poraz je gurnuo u 65. minuti. Nakon ubačaja iz slobodnjaka s lijeve strane otišao je "u prazno", a De Vrij je iskoristio njegov promašaj i poslao loptu u mrežu za svoj prvi gol u reprezentativnoj karijeri.

Osam minuta kasnije Casillas se nastavio sramotiti u Salvadoru. Pobjegla mu je jedna povratna lopta, ukrao mu je Van Persie i potom bez problema zabio za velikih 4:1.

Ni to nije bilo dovoljno Nizozemcima, kojima je očito u glavama bio poraz iz finala iz Južnoafričke republike, pa su nastavili s napadima i golovima. Konačan rezultat postavio je Robben nakon što je pobjegao Piqueu, a prekasno istrčali Casillas ga nije uspio zaustaviti.

 

Nizozemska na Hrvatsku ili Meksiko, a Španjolska na reprezentaciju koja im je nanijela najteži poraz u povijesti?

Van Persie i Robben su tako nanijeli Španjolcima drugi najteži poraz u povijesti na svjetskim prvenstvima, a "Furija" je prvi put nakon više od 50 godina primila pet golova na jednoj utakmici.

Ova utakmica bitna je i za reprezentacije iz skupine A jer se dvije prvoplasirane iz tih skupina sastaju u osmini finala. Nizozemska će sada vjerojatno završiti ispred Španjolske, Čilea i Australije, te u osmini finala ići na drugoplasiranu momčad iz skupine A (najvjerojatnije Meksiko ili Hrvatsku).

Španjolci, ako uopće prođu skupinu, najvjerojatnije bi u osmini finala igrali protiv domaćina Brazila. A znate li koji je najteži poraz Španjolske na svjetskim prvenstvima, gdje se dogodio i od koga? 1:6, 1950. godine u Brazilu od Brazila...


 

Pročitajte više