Karlović otvoreno za Index o svojoj karijeri: Mjesecima nisam došao sebi nakon poraza u Davis Cupu

Foto: Cropix

IVO KARLOVIĆ junak je drugog dana zagrebačkog Indoorsa. Mnogi su ga otpisali, kao dosta puta u životu, ali on se vratio, kao što se uvijek vraćao.

Ždrijeb u Zagrebu, turniru o čijoj tituli sanja, donio mu je "Baby Feda". Riješio ga je lako, doktorski, u dva tiebreaka uz školu servis-voleja. Iako je nakon meča poručio da Dimitrov mora pojesti još puno žganaca da stigne Federera, vidio je mnogo toga pozitivnog u njegovoj igri.

"Dimitrov može mnogo, udara sjajno i jako je brz. Odlično razumije igru", pohvalio je Ivo 21-godišnjeg Bugarina kojeg za nekoliko godina vidi u vrhu svjetskog tenisa.

"Grigor može u TOP 10, a za više od toga treba mu se posložiti dosta stvari. TOP 5 za nekoliko godina? Tomic sigurno, a Raonic vjerojatno."

"S Beckerom bi bilo lakše, ali navijat ću za frenda"

Drugo kolo mu donosi meč s boljim iz dvoboja Ivana Dodiga i Benjamina Beckera. Dodiga nikad nije pobijedio, a Becker mu je redovna mušterija protiv kojeg ima šest pobjeda.

"Mnogo lakše bilo bi mi protiv Beckera, ali ja ću u tom meču navijati za Ivana, dobar mi je frend i volio bih da pobijedi."

"Pobjeda protiv Hewita mi je najdraža"

Četvrtfinale bi donijelo dvoboj s Mihaelom Južnim, Rusom koji ga je prošle godine zaustavio baš u četvrtfinalu, trećem u rodnom gradu.

"Prošle godine sam igrao najbolji tenis u Zagrebu, ali sam nesretno izgubio od Južnog. Sada znam što trebam raditi protiv njega i ovaj put ću pametnije", poručio je Div sa Šalate koji kao najveću pobjedu u karijeri izdvaja "wimbledonsku senzaciju" iz 2003. kada je na središnjem terenu All England Cluba u prvom kolu izbacio branitelja naslova.

"Pobjeda protiv Hewitta mi je najdraža. Nakon toga je sve krenulo na bolje. Ima tu još velikih pobjeda protiv Roddicka (Madrid 05`), Đokovića (Madrid 07`) Federera (Cincinnati 08`)..."

Iako je zbog ozljeda pao na 130. mjesto ATP ljestvice, bodove će skupljati u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Plan mi je da nakon turnira u Zagrebu odem u  San Jose, zatim Memphis, pa Delray Beach. Onda slijede Mastersi u Miamiju i Indian Wellsu. Nažalost, vjerojatno ću morati igrati kvalifikacije."

"Ako budem trebao repki, uskočit ću"

Pratio je nastup Davis Cup reprezentacije u Italiji. Od repke se oprostio, iako bi pomogao mnogo.

"Šteta zbog poraza u Torinu. Marin i Ivan su ih imali da su dobili parove, a ovako su Talijani taktički slavili. Imali su odmornog Fogninija za peti meč", prokomentirao je Ivo susret u Torinu.

"Što se mene tiče, Davis Cup je završena priča. Ako želim igrati još nekoliko godina, onda se moram posvetiti sebi nakon niza ozljeda (sve je počelo 2010. kada je igrao najbolji tenis u karijeri). Ipak, ako bi se netko ozlijedio, pa ne bismo imali nikoga, onda bih uskočio da pomognem reprezentaciji."

Nastupi za Davis Cup reprezentaciju donijeli su mu i velike pobjede (prvi put u karijeri je slavio u pet setova protiv Jamesa Blakea), ali i najbolniji poraz.

"Najteži poraz mi je onaj protiv Stepaneka. Mjesecima nakon njega nisam došao sebi i nisam mogao igrati".

U najbolnijem porazu protiv Stepaneka Karlović je odservirao čak 78 aseva

"Ako Konjuh ne bude TOP 5 onda ja ništa ne znam o tenisu"

Za budućnost hrvatskog tenisa nije zabrinut. Oduševljava ga 16-godišnji Borna Čorić, polufinalist juniorskog Australian Opena.

"Borna igra odlično. Sigurno može daleko, jako daleko. Sjajno razumije igru za svoje godine."

Još više ga fascinira Ana Konjuh, tenisačica koja je pomela konkurenciju u Melbourneu i uzela juniorske naslove i u pojedinačnoj konkurenciji i u parovima.

"Konjuh je fizički strašno jaka, imamo istog kondicijskog trenera i stalno je hvali da je nevjerojatno spremna. Ako ona ne bude TOP 5 onda ja ništa ne znam o tenisu. Ovo je velika prilika za hrvatsku Fed Cup reprezentaciju da se vrati tamo gdje joj je i mjesto. Hrvatski ženski tenis ima veliku budućnost."

"Kako pobijediti Đokovića, kad mu ne možeš zabiti winner!?"

U vrhu muškog tenisa ne vidi promjene.

"Federer se malo zasitio, a kako i ne bi kad je na vrhu deset godina. Trenutno mislim da je Murray ispred Federera, ali Đoković je nedodirljiv, igra čudesno. Kako ćeš ga pobijediti kad mu ne možeš zabiti winner!?"

"James ili Bryant? James!"

S Doktorom ne možete razgovarati, a da se ne dotaknete njegovog omiljenog hobija - košarke. Sa suprugom Alsi i kćerkicom Jada Valentinom živi u Miamiju, pa je redovan na utakmicama Miami Heata, aktualnog prvaka NBA lige.

"Heat se malo opustio, lošiji su nego lani. Ali regularna sezona ne znači ništa, igraju svaki dan i umorni su. Ako uhvate formu mogu do naslova.

LeBron James ili Kobe Bryant?

"James, bolji je. Fizički je nevjerojatan. Prošle godine je u doigravanju odigrao nevjerojatno."

Od Karlovića smo se oprostili uz poruku da se vidimo nakon titule u nedjelju. Nitko je više od njega nije niti zaslužio...

Pročitajte više