Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Olympiakos će zaustaviti Caju Laboral

Foto: AFP

SVE najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

Košarka, Euroliga (M), Caja Laboral - Olympiacos

Ova dva sastava su igrala i u prvom dijelu sezone, samo što je Baske tada vodio Duško Ivanović, a Grci su se kroz Vitoriju prošetali (89:72). Bilo je turbulentno vrijeme u redovima Caje, momčad je djelovala apatično, bez samopouzdanja i vjere u sebe, gubili su gdje su stigli, što je odlazak Ivanovića bio očekivana posljedica. Tabak ih preuzeo i nakon što je izgubio prvi meč u Kaunasu od Žalgirisa krenula je rapsodija koja još uvijek traje. Caja je u nizu od 9 pobjeda, igraju vrlo kvalitetnu košarku u kojoj je obrana daleko važnija nego je bila ranije, a u prilog tome ide i dovođenje playa Omara Cooka, mada tu imamo čudnu situaciju jer Caja trenutno na treninzima ima 4 razigravača (Cook, Cabezas, Huertel i Rochestie). Tabak od početka ne računa na Rochestiea, za sada je Huertel bio startni play, a Cabezas imao važnu rolu s klup. Dolaskom Cooka sve bi se moglo pošemeriti...

Top 16 su izborili sa tri vezane pobjede, Milano, Efes i Cedevita, u današnji meč ulaze nakon 10 razlike kontra Canariasa, a svakako treba istaknuti da je sada spreman i Nemanja Bjelica, koji je propustio dio utakmica na završetku prvog dijela. S njim u formi Caja ima drugo naličje. Treba istaknuti i da je Tabak razbudio Nocionija, Argentinac je vraćen u petorku i igra sve bolje.

"Posebnu motivaciju ne trebamo, ovo je meč najviše razine, vrlo lijep za igrače i navijače. Treniramo cijele godine za utakmice poput ove", najavljuje trener Caje Žan Tabak

"Sada trebamo dodatni korak naprije i napraviti manje grešaka u detaljima na kojima radimo posljednjih dana."

Tabak se dotaknuo malo i ključnog igrača Grka...

"Nećemo igrati čudesnu obranu na Spanoulisu pa da nas ostali pobijede. To nije moj stil".

Unatoč tome dodaje je da bi Cook mogao igrati važnu rolu upravo po tom pitanju.

"Pobjede na domaćem parketu bit će ključne. Imamo tešku dvoranu za goste i moramo to iskoristiti, uz pomoć navijača", zaključio je Tabak.

Kada su prošle godine sve iznenadili osvajanjem naslova prvaka Europe, mnogi su Olympiacosu predviđali pad u sljedećoj sezoni. Umjesto toga momčad je preuzeo trener Bartzokas i Oly ove godine izgleda još moćnije nego lani. Trenutno su neporaženi u Grčkoj, Euroligu su zatvorili sa sedam uzastopnih pobjeda, a u Kupu su izborili finale s Panathinaikosom. Dominacija koju imaju u igri je očita, a sjajne predstave tjeraju navijače diljem Europe da im plješću nakon što razbiju njihovu domaću momčad. To se dogodilo i u susretu protiv Caje Laboral u prvom dijelu natjecanja kada su pregazili Baske na gostovanju nakon čega im je cijela dvorana zapljeskala.


Trener Bartzokas tada je pojasnio razloge koji su doveli do lagane pobjede:

"Razradili smo maksimalno taktiku u svlačionici. Stvorili smo im veliki obrambeni pritisak i spriječili smo njihovu tranziciju. Kontrolirali smo tempo utakmice, igrali spore i pametne napade, a lopta je sjajno kružila. Rezultat svega toga je dominacija u skoku, asistima a na kraju i poenima", zaključio je Bartzokas.

Sjajna forma i igra u posljednje vrijeme donijele su veliku količinu samopouzdanja u sastav, pa je tako i mladi Mantzaris samopouzdano najavio: "Ako mi odigramo 40 minuta na svom nivou, nikoga se u Europi ne moramo bojati. Igramo odličnu košarku i jedino što je bitno je da smo maksimalno fokusirani kroz cijeli susret i onda bez problema možemo igrati sa Cajom."

Njegov trener Bartzokas je ipak nešto smirenije najavio ovaj susret:

"U ovoj fazi natjecanja sve kreće ispočetka. Susreti u prvom dijelu natjecanj protiv Caje nisu važni, jer su oni otada promijenili trenera i psihologiju momčadi. U posljednjih mjesec dana igraju jako dobro, dobili su puno samopouzdanja, a i ojačali su momčad sa Cookom. Sasvim je sigurno da nas čeka jako teška utakmica."

Ključni element će nedvojbeno biti obrana. Otkako je Tabak došao u klub, Caja u tom segmentu izgleda jako dobro, dok je Oly defanzivno sjajan kroz cijelu sezonu. Još jedan podatak je vrlo zanimljiv i to onaj koji kaže da je Olympiacos kada zabije 75 ili više poena na omjeru 7-0 u Euroligi, dok je Caja na 2-6 kada protivniku dozvoli 75 i više poena. Ako se zna da je Oly u prva dva susreta Caji ubacivao 85 odnosno 89 poena, jasno je da bi ovoga puta Tabak mogao tražiti usporavanje igre. Svjestan da bi ovo mogla biti drugačija utakmica je i iskusni Printezis koji se osvrnuo i na posljednje pojačanje domaćina:

"Nema smisla uopće spominjati prve dvije utakmice jer će ovo biti skroz drugačije. Mi smo davno izbrisali te susrete i fokusirani smo na ovaj. Oni su dolaskom Cooka nedvojbeno još jači nego početkom sezone i čeka nas težak susret."

Cook je tu sigurno kao iskusan i smiren igrač itekako koristan, ali treba naglasiti da je njega u prvom dijelu sezone Spanoulis u oba okršaja protiv Milana potpuno nadigrao i sasvim je jasno da Cook obrambeno ne može parirati vjerojatno najboljem igraču Europe u ovom trenutku.

Prognoza: Caja Laboral - Olympiacos, Ishod utakmice (reg. dio) tip: 2

Svaka čast i Tabaku i Caji, ali njihova serija pobjeda se ipak treba malo pažljivije pogledati.
Tu je bilo tijesnih pobjeda protiv osrednjih momčadi (Lagun Aro, Murcia), pobjeda protiv
potpuno nezainteresiranih protivnika (Efes, Cedevita) i tek bi se susret protiv Unicaje mogao
smatrati pravim uspjehom. Protivnika poput Olympiacosa nisu imali u tom nizu i to će se
danas vidjeti. Oly ih je svladao oba puta ove godine i premda je Caja naizgled drugačija
momčad od dolaska Tabaka, u mjesec dana ni Phil Jackson ne bi ovu momčad toliko popravio
da parira Olyu koji ih je potpuno razbio u posljednjem susretu. Iako Tabak naglašava obranu,
činjenica je da su mu i Murcia i Bilbao doma zabijali preko 80 poena, a teško je zamisliti kako
će onda limitirati sjajan napad gostiju i posebno Spanoulisa. Oly je fizički puno jača momčad
od Caje što se potvrdilo i posljednjem susretu kada su ih potpuno nadskakali a isto očekujem
danas, jer Lampe i Pleiss ne mogu u tom segmentu parirati Hinesu i Powellu. Forma Olya
je zastrašujuća, sve protivnike ostavljaju na dvocifrenim razlikama već puna dva mjeseca i
nema razloga da se to ne nastavi. Zahvaljujući supertipu ovdje imamo još i veći koeficijent na
pobjedu gosta i ovo se mora uzeti.

Pročitajte više