Klasik "clasica": Ronaldo vs. Messi

Foto: Index montaža

SUBOTNJI Clasico nije samo okršaj trenutno dva najbolja španjolska kluba, uz dužno poštovanje Atletico Madridu, već je to i nadmetanje dva trenutno najbolja nogometaša svijeta. 
 
Dvojac koji je svijet za sebe
 
Cristiano Ronaldo i Lionel Messi već godinama kao da ne dopuštaju nikom da se svrsta u njihovu klasu, jedan drugog guraju na rušenje postavljenih granica gotovo svake sezone, bilo to u golgeterskom smislu, bilo po pitanju fizičke pripremljenosti. El Clasico je bez obzira na druge zanimljive duele, prije svega utakmica Messija i Ronalda. 
 
Obojica su već itekako iskusni u Clasicima, a ovdje ćemo donijeti njihov detaljan presjek dosadašnjih nastupa u najvećim španjolskim derbijima, što se tiče prvenstva, ali i detaljan učinak u Primeri ove sezone.
 
Messi ima više Clasica u nogama, Real mu itekako leži
 
Messi je nešto iskusniji što se tiče Clasica, čemu je razlog njegov nešto duži boravak u Primeri, u A momčadi Barcelone je od 2004. godine, dok je Ronaldo na Santiago Bernabeuu stigao tek 2009. godine.
 
Argentinac je nastupio u 16 prvenstvenih derbija i zabio impresivnih 14 pogodaka tijekom 1419 minuta na terenu, što znači da najvećem rivalu u Primeru zabija u prosjeku svaku 101 minutu koju provede u igri.

Zabio je pritom i dva hat-tricka, jednog 2007. u remiju 3:3 na Camp Nouu i lani za pobjedu 4:3 na Santiago Bernabeuu. Podijelio je i sedam asistencija u tih 16 susreta, a učinak Barcelone pritom je devet pobjeda, tri remija i četiri poraza.
 
Ronaldo u Clasicima nije impresivan, ali ove sezone briljira
 
Ronaldo je skupio okruglih deset nastupa u ovim utakmicama, odigrao je 818 minuta i zabio pet golova, što preračunavanjem dovodi do njegovog gola svake 163 minute Clasica. Što se tiče ove bitke, Messi je odnio pobjedu.

No, kad dođemo do trenutne forme, tu dolazimo do spoznaje o strahovitom naletu Realove vedete u ovoj sezoni, posebno impresivno je ono što prikazuje u Primeri, u sedam susreta je zabio 15 golova za 630 minuta, mrežu pogađa svake 42 minute. Pucao je ukupno 41 puta prema golu protivnika, od čega je 30 udaraca išlo u okvir, što znači da je njegova efikasnost 36,6 posto. No, i tek je jednom asistirao za pogodak.
 
Dodatnim raščlanjivanjem učinka Portugalca dolazi se do podatka da je čak 13 od tih 15 golova zabio iz kaznenog prostora gostiju, dok su dva došla izvan šesnaesterca. Devet ih je zabio desnom nogom, dva lijevom, tri glavom, a jednom je poentirao na nekakav drugačiji način. Ukupno je tek jednom asistirao za pogodak, a suigračima je pripremio još 19 prigoda.
 
Messi se više podredio momčadi nego u prošlim sezonama
 
Messijeva je slika nešto drugačija, on je u osam odigranih utakmica zabio "samo" sedam golova, u 720 minuta. To čini prosjek od skoro 103 potrebne minute za jedan gol u Primeri, dok primjerice Neymaru trebaju 52 minute ove sezone.
 
Leo je uputio ukupno 30 udaraca prema golu protivnika, 19 pokušaja je išlo u okvir, a sa sedam golova ima lošiju efikasnost od Ronalda, ona iznosi 23,3 posto. Njegovi golovi su padali na sljedeći način, četiri lijevom nogom, dva desnom nogom i jedan glavom, a svi su došli udarcem iz kaznenog prostora.
 
Ipak, ono što ga čini korisnijim no što sugeriraju golgeterski podaci je njegova "momčadskija" igra od Ronaldove. Najlakše je primijetiti takav pristup Argentinca kroz učinak od sedam asistencija u osam susreta, kroz koje je suigračima namjestio još 28 prigoda. Zaista impresivan podatak što se tiče razigravanja.
 
Različita statistika, sličan doprinos 
 
Na kraju, ukoliko zbrajamo pogotke i asistencije u Primeri ove sezone, Ronaldo je na brojci 16, a Messi na brojci 14, što ih dovodi u nekakav egal po pogocima u kojima su sudjelovali. Njihovi doprinosi svojim ekipama su ogromni, ali značajno različiti. Jedan je više fokusiran na gol, drugi na suigrače. Jedan ruši golgeterske rekorde, drugi ima impresivnu razigravačku statistiku, no nerijetko i zabije.
 
Jedan i drugi, na koncu, učinit će okršaj u subotu na Santiago Bernabeuu spektakularnijim no što bi on bio bez njih.

Pročitajte više