Klose i Nijemci napravili što nitko nikada nije

Foto: Hina

NJEMAČKA reprezentacija četvrti je put zaredom dohvatila polufinale Svjetskog prvenstva. Nikada prije to nije uspjelo niti jednoj drugoj momčadi. Pobjedom nad Francuskom 1:0 u četvrtfinalu SP-a u Brazilu "Elf" Joachima Löwa izborio je prolaz među četiri najbolje svjetske ekipe.

"Elfu" je to uspjelo na prvenstvima 2002. godine, potom 2006. i 2010., te sada u Brazilu. Nijemci su prije 12 godina na u Japanu i Južnoj Koreji osvojili drugo mjesto izgubivši u finalu od Brazila, a potom su 2006. pred svojim navijačima, te 2010. u Južnoj Africi bili treći. Pred svojim navijačima su u polufinalu izgubili od Italije nakon produžetaka, dok su prije četiri godine u polufinalu izgubili od Španjolske 0:1.

> Čudesni Neuer: Večeras ću spavati kao beba, a onda slijedi spektakl

> Njemačka obrana donijela polufinale: Hummels zabio, a Neuer skinuo dvije velike prilike!

Njemačka je pobjedom protiv Francuske na Maracani izborio svoje ukupno 13. polufinale na svjetskim prvenstvima što također nije uspjelo nikome.

Osim toga, momčad koja je istrčala danas protiv "Tricolora" ujedno je i ekipa s najviše iskustva na svjetskim prvenstvima koja ikada zaigrala na jednom SP-u. Jedanaestorica iz prve momčadi protiv Francuske zajedno su imali čak 120 utakmica iskustva igranja na svjetskim prvenstvima. Prije njih rekord je držao Brazil sa SP-a 1998. sa 107 utakmica u nogama u prvih 11.

Prva momčad Francuske imala je čak 75 utakmica manje iskustva u nogama, a to je i najveća  razlika ikada između dva protivnika na SP-u.

Kloseu ostao još Cafuov rekord

Niz rekorda na ovom SP-u srušio je Miroslav Klose koji je protiv Francuske istrčao od prve minute, ali nije uspio zabiti. Zabio je, međutim, još u skupini čime je izjednačio rekord Brazilca Ronalda sa 15 golova na SP-ima.

Od danas je Klose i jedini nogometaš koji je izborio čak četiri polufinala na mundijalima u svojoj karijeri. Sa 22 nastupa na svjetskim prvenstvima treći je nogometaš svih vremena, iza Lothara Matthausa (25) i Paola Maldinija (23), a po broju pobjeda na SP-ima (15) drugi je na vječnoj ljestvici iza brazilske legende Cafua, koji ima samo jednu više. To je rekord kojeg će Klose loviti već u sljedećoj utakmici.

Dodajmo i da je Mats Hummels, strijelac jedinog gola Francuskoj, jedini branič na ovom SP-u za dva pogotka.

Pročitajte više